Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling KunstgeschiedenisSymposium KunstkritiekOver de serie

De terugkeer van het schilderen

Kunstkritische opvattingen over een ijzersterk medium 1975-1989
Deel 1
Deel 1

Door: Peter de Ruiter
Verschenen: april 2014

Omstreeks 1975, na een periode waarin pop art, minimal art en conceptuele kunst sterk in de belangstelling hadden gestaan, hield niemand er rekening mee dat het aloude metier van het schilderen spoedig de aandacht zou opeisen. Schilders uit binnen- en buitenland, onder wie Walter Dahn, René Daniëls en Julian Schnabel, traden nadrukkelijk op de voorgrond in galeriepresentaties, prestigieuze musea en groots opgezette exposities. Kunstenaars als Georg Baselitz, Anselm Kiefer en Markus Lüpertz hielden de gemoederen toen al geruime tijd bezig. Hoe reageerden Nederlandse kunstcritici op de terugkeer van het schilderen? Recensies van onder anderen Betty van Garrel, Carel Blotkamp, Rudi Fuchs, Lily van Ginneken, Paul Groot, Pieter Heynen, Philip Peters, Anna Tilroe en Janneke Wesseling geven antwoord op deze vraag.

Peter de Ruiter is verbonden aan de opleiding Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceert over twintigste-eeuwse kunst en kunstkritiek. De Ruiter is initiator en hoofdredacteur van de reeks Kunstkritiek in Nederland 1885-2015.

Laatst gewijzigd:25 juli 2018 15:56