Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Europese talen en culturenETC-Nederlands als vreemde taal studeren

Nederlands als vreemde taal studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen

De Nederlandse taal en cultuur spelen wereldwijd een belangrijke rol. Als je het Nederlands beheerst en thuis bent in de Nederlandse cultuur, beschik je over maatschappelijk waardevolle kennis. Je bouwt kennis op over de betekenis van de Nederlandse cultuur in het Europa van vroeger en van nu, en je verdiept je in de rol van Nederland als bemiddelaar op het Europese continent.

Taal, literatuur en diplomatie

Nederland speelt al van oudsher een belangrijke bemiddelaarsrol in Europa. Vanaf de zeventiende eeuw was de Republiek een wijkplaats voor wie vanwege politieke of religieuze overtuigingen zijn eigen land moest ontvluchten. Ook het moderne Nederland staat, als klein land tussen grote mogendheden, open voor invloeden van buitenaf. Zo bestaat een belangrijk deel van de Nederlandse boekenmarkt uit vertalingen en worden buitenlandse debatten over taal en cultuur nauwlettend opgemerkt en becommentarieerd. Maar Nederland is ook een belangrijk exportland. Niet alleen tulpen en kaas, ook Nederlandse mode, architectuur en literatuur vinden over de hele wereld gretig aftrek. Nederlandse schrijvers als Mulisch, Haasse, Nooteboom en Koch gooien hoge ogen in het buitenland. De Nederlandse cultuur staat niet op zichzelf en vraagt om wetenschappelijke bestudering in een internationale context.

Na je bachelor

Het unieke programma Nederlands als vreemde taal stoomt je klaar voor verschillende functies in Nederland of over de grens, zowel in het culturele sector als in het zakenleven. Daarnaast geeft de bachelor je toegang tot de masteropleiding Neerlandistiek in Groningen, die zich onderscheidt zich door een interdisciplinair samenspel van letterkunde, taalkunde en taalbeheersing. Ook kun je de educatieve master volgen en een eerstegraadslesbevoegdheid voor het schoolvak Nederlands halen. Als afgestudeerde ben je een kenner van de Nederlandse taal en cultuur. Je draagt bij aan grensoverschrijdende communicatie en bevordert de relaties tussen Nederland en andere landen. Er bestaat een groeiende behoefte aan academisch opgeleide neerlandici die bruggen kunnen slaan tussen uiteenlopende culturen en kennisdomeinen, in het onderwijs, de overheid, het internationale bedrijfsleven, de diplomatieke wereld en de non-profitsector.

Terug naar Europese talen en culturen.

Laatst gewijzigd:07 november 2018 12:39
printView this page in: English