Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieBestuur, afdelingen en medewerkersAfdelingenAfdeling Europese talen en culturenETC-Engels studeren

Engels studeren binnen Europese talen en culturen

Bachelor Europese talen en culturen
Engels

Het Verenigd Koninkrijk en de Republiek Ierland spelen al lang een belangrijke politieke en culturele rol in Europa. Het Verenigd Koninkrijk kent een moeilijke relatie met het vasteland van Europa en de politieke structuren daar. Ierland, daarentegen, heeft zich ontworsteld aan de Britse invloed en is een actief lid van de Europese familie.

Als economische macht met een permanente zetel in de Veiligheidsraad is het Verenigd Koninkrijk nog altijd van belang in de wereld. Door de verbondenheid met het Gemenebest en de wijdere wereld speelt het echter een geringere rol in Europa. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een spagaat tussen zijn rol in de wereld en zijn plaats tussen de traditionele machten in Europa. Maar ondanks die kleinere betrokkenheid bij Europa en de Europese Unie zijn de culturele bijdragen van Engeland en Ierland groot: denk aan het Britse Rijk, de Industriële revolutie, of subculturen als Beat of Punk.

Waarom Engels?

Als je kiest voor de Engelse specialisatie in Europese talen en culturen, bestudeer je het bredere literaire, culturele, historische, sociale en politieke spectrum van Europa en betrek je daarbij de Britse of Ierse literaire en taalkundige dimensie. Je maakt kennis met Engelse taalkunde en verbetert je Engelse taalvaardigheid en taalbeheersing, en volgt enkele overzichtscolleges op het gebied van Engelse taalkunde en letterkunde in een Europese context. Binnen Europese talen en culturen kun je bijvoorbeeld het profiel Politiek en Maatschappij combineren met Engels en vakken van journalistiek of internationale betrekkingen. Of je stort je op het bestuderen van moderne literatuurgeschiedenis, zoals bij een vergelijkende studie van Europese schrijvers.

In je tweede of derde jaar is er de mogelijkheid om een semester aan een buitenlandse universiteit te studeren. Je afsluitende bachelorscriptie schrijf je over een onderwerp op het gebied van de Engelse taal, literatuur, cultuur, politiek of maatschappij in een Europese context.

Afhankelijk van de keuzes die je maakt in profiel, minor en eventueel master, kun je daarna aan de slag als bijvoorbeeld redacteur, journalist of uitgever. Maar ook als medewerker bij internationale organisaties of in het bedrijfsleven; of je kunt je ontwikkelen als wetenschappelijk onderzoeker in Europese Studies. Daarnaast geeft de Engelse specialisatie binnen ETC je ook toegang tot de educatieve master Engels die je opleidt tot docent in het voortgezet onderwijs.

Terug naar Europese talen en culturen.David

David Lijdsman (Student ETC Engels)

‘Ik deed Sociologie, maar dat beviel me niet. Op de website van de RUG vond ik ETC, dat leek me interessanter. Ik heb Politiek en Maatschappij gekozen en Engels als hoofdtaal. In de tweewekelijkse werkcolleges leer je een goed academisch essay in het Engels schrijven. Behoorlijk pittig, maar wel leuk. We werken continu in groepjes. Daar leer je veel van. Bij Politiek en Maatschappij schrijven we ook een essay, waarin ik Europa aan Amerika link, want ik doe American history als keuzevak. Spaans doe ik als extra vak. Het bevalt heel goed. Wat ik ga doen, weet ik nog niet, maar ik wil graag naar het buitenland.’


Laatst gewijzigd:07 november 2018 12:32
printView this page in: English