3,3 miljoen voor verbeteren online participatieplatforms

Professor Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen (Faculty of Science and Engineering) heeft een Horizon Europe subsidie van 3,3 miljoen euro toegekend gekregen voor het verbeteren van technologie die wordt gebruikt bij democratische processen. Het gaat daarbij om open source software die op meerdere bestuursniveaus kan worden ingezet: van lokaal tot nationaal en transnationaal.
Grossi werkt in dit onderzoeksproject samen met een internationaal en interdisciplinair consortium van zes academische partners en drie maatschappelijke partners. Het project, dat een looptijd heeft van drie jaar, gaat op 1 januari van start.
Nieuwe methoden ontwikkelen
Steeds meer maatschappelijke organisaties en overheden maken gebruik van online participatieplatforms om de legitimiteit van beleidsbeslissingen te vergroten. Tegelijkertijd ontbreekt het aan op feiten gebaseerde methoden om deze technologie te ontwerpen, beoordelen en valideren. Het consortium gaat deze methoden ontwikkelen door bestaande open-source software te analyseren en testen. Onderdeel van het project is het samenstellen van een bibliotheek van best practices en aanbevelingen voor het ontwerp en de implementatie van online participatieplatforms.
Democratie is complex. Het is wat samenlevingen zoals de onze, bestaande uit miljoenen individuen, in staat stelt om collectieve beslissingen te nemen en zichzelf te besturen. Er is niet één academische discipline die deze complexiteit alleen kan vatten.
Interdisciplinaire benadering
Met hun interdisciplinaire benadering integreert het consortium methoden en concepten uit de democratische theorie, de sociale wetenschappen en de computerwetenschappen. Grossi benadrukt het belang hiervan: ‘Democratie is complex. Het is wat samenlevingen zoals de onze, bestaande uit miljoenen individuen, in staat stelt om collectieve beslissingen te nemen en zichzelf te besturen. Er is niet één academische discipline die deze complexiteit alleen kan temmen.’
Horizon Europe
Horizon Europe is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het pakt klimaatverandering aan, helpt de Sustainable Development Goals van de VN te realiseren en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. Dit project valt onder de pijler ‘Global Challenges’, gericht op de grote uitdagingen waar de EU en de wereld mee worstelen.
Davide Grossi is werkzaam bij het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence en de Rudolf Agricola School for Sustainable Development .
Laatst gewijzigd: | 29 oktober 2024 18:21 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...