Hoogleraar Aravind en dr. Mokhov partner in NWO Perspectief-consortium: onderzoek naar ammoniak als brandstof
Hoogleraar PV Aravind en dr. Tolja Mokhov van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) zijn partner in een consortium dat een Perspectief-subsidie heeft ontvangen van 3,2 miljoen. De subsidie is voor het project ‘AmmoniaDrive’ en is deels gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en deels door industriële en publieke partners. Binnen het consortium wordt onderzoek gedaan naar ammoniak als brandstof voor zwaar vervoer zoals de zeevaart. TU Delft is coördinator.
Aravind en Mokhov krijgen samen met de collega's van TU Delft en TU Eindhoven twee gedeelde PhD's. Er is financiering voor het ombouwen van het verbrandingslaserlab tot een verbrandings-/elektrochemisch-systeemlaserlab.
AmmoniaDrive
We hebben zo snel mogelijk alternatieven nodig voor fossiele brandstoffen zoals diesel en aardgas, onder andere om de uitstoot van koolstofdioxide te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan. Voor zwaar transport zoals zeeschepen en grote vrachtwagens is ammoniak een interessante kandidaat-brandstof. Het gas, dat bekendstaat om zijn karakteristieke geur, heeft een relatief grote energiedichtheid. Daardoor kun je veel energie opslaan in een veel kleiner volume dan in groene waterstof. Het AmmoniaDrive-programma richt zich daarom op de vraag hoe je ammoniak op een energie-efficiënte, schone, betaalbare en vooral veilige manier kunt gebruiken om het huidige voornamelijk op diesel en stookolie gebaseerde zwaar transport te verduurzamen.
Perspectief
Het Perspectief-programma daagt onderzoekers uit om consortia te vormen met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Op die manier werken zij samen aan technologische innovaties met maatschappelijke impact en het creëren van economische kansen voor Nederland.
Laatst gewijzigd: | 16 juni 2022 11:33 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...
-
30 juni 2025
David Lentink partner in internationaal onderzoeksproject naar diernavigatie
Prof. dr. David Lentink is partner in het NaviSense project dat van de Duitse overheid 54,7 miljoen euro toegekend heeft gekregen voor onderzoek naar de mechanismen die dieren gebruiken om te navigeren en hoe deze mechanismen technologie kunnen...
-
26 juni 2025
Prof. Adri Minnaard ontvangt RSC Chemistry Biology Interface Horizon Prize met Lipidomics team
Prof. dr. Adri Minnaard is met het ‘Lipidomics Team’ waar hij deel van uitmaakt, uitgeroepen tot winnaar van de Chemistry Biology Interface Horizon Prize van de Royal Society of Chemistry (RSC).