Masterstudent Energy and Environmental Sciences Sándor Kruse wint Rachel Carson Afstudeerprijs 2019
Masterstudent Energy and Environmental Sciences en Industrial Engineering and Management Sándor Kruse heeft met zijn scriptie de Rachel Carson Afstudeerprijs 2019 gewonnen. In zijn scriptie, “A solution to more efficient grid use by intermitted renewable energy sources” maakt Kruse een belangrijk punt: afschakelen bij overproductie is gemakkelijker en niet veel duurder dan het vergroten van de capaciteit van het energienetwerk.
Netwerkbeheerders willen vaak het energienet aanpassen om overcapaciteit te voorkomen. Daarbij is het uitgangspunt nu dat het net een beperking is als het gaat om de levering van wind- en zonne-energie. Kruse brengt met zijn onderzoek een omslag in het denken te weeg die verrassend, praktisch en toepasbaar is.
De prijs is een initiatief van de VVM, netwerk van milieuprofessionals en een aantal milieu-studieverenigingen. Met deze prijs wil de VVM grotere bekendheid geven aan het afstudeerwerk van studenten op het gebied van milieu en duurzaamheid. Sándor Kruse deelt de Afstudeerprijs met Anthea van Scherpenzeel van de Universiteit Utrecht.
Rachel Carson
De Afstudeerprijs is vernoemd naar Rachel Carson, marinebioloog en de auteur van het boek ‘Silent Spring’. Begin jaren zestig zorgde dit boek voor het begin van een brede publieke bewustwording van de milieuproblematiek in grote delen van de wereld.
Laatst gewijzigd: | 27 november 2019 13:31 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...