Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Marco Fraaije ontvangt financiering voor onderzoek naar insectenenzymen

09 juni 2023

Hoogleraar Marco Fraaije van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) ontvangt 75.000 euro financiering voor onderzoek naar insectenenzymen als onderbenutte bron van biokatalysatoren. Het gaat om een PPS-programmatoeslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Vanuit Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) Groene Chemie en Circulariteit is een projectplan toegekend, met in totaal 100.000 euro financiering. Het project betreft een publiek-private samenwerking, waarbij ook de RUG-startup GECCO Biotech BV betrokken is.

Onderzoek naar insectenenzymen: een onderbenutte bron van biokatalysatoren (INZYMES)

Nieuwe enzymen kunnen duurzamere alternatieven bieden voor bestaande chemische processen. Door enzymen als biokatalysatoren te gebruiken, kan men efficiëntere, milieuvriendelijkere processen ontwikkelen die minder afval produceren en minder (fossiele) hulpbronnen gebruiken. Dit kan helpen vervuiling te verminderen en energie te besparen; beide cruciaal voor de bescherming van onze planeet. Bovendien kunnen nieuwe enzymen helpen bij het creëren van nieuwe producten die voorheen misschien niet mogelijk waren, wat ons wetenschappelijk en technologisch inzicht verder vergroot.

Insecten benutten de kracht van enzymen in verschillende biologische processen. De bombardeerkever gebruikt bijvoorbeeld enzymen om zeer reactieve verbindingen te produceren als onderdeel van zijn afweermechanisme. Bij gevaar zal de kever een oplossing mengen en uitspuiten die temperaturen van 100 °C bereikt, waardoor roofdieren worden afgeschrikt. Een ander zeer bekend product op basis van insecten is honing. De honingbij produceert en scheidt een mengsel van enzymen af om de verzamelde plantennectar om te zetten in honing. Onlangs is de identiteit van honingbij-enzymen in honing geïdentificeerd, maar deze zijn nog niet in detail bestudeerd. In dit project zullen individuele honingverwerkende enzymen van de honingbij worden geproduceerd en hun katalytische potentieel worden onderzocht voor gebruik in chemische processen.

PPS-programmatoeslag

Een TKI kan een programmatoeslag voor privaat-publieke samenwerking (PPS) aanvragen als een bedrijf samenwerkt met een onderzoeksinstelling op het gebied van onderzoek en ontwikkeling en hieraan financieel bijdraagt.

honingbij
honingbij
Laatst gewijzigd:09 juni 2023 10:43
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 29 april 2025

    Impact | Rubber recycling

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.

  • 29 april 2025

    Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg

    De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...

  • 28 april 2025

    Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld

    Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...