Longfonds ondersteunt twee Groningse onderzoeken
Twee consortia onder leiding van onderzoekers van het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) ontvangen van het Longfonds een subsidie voor het onderzoek dat ze doen naar het ontstaan en voorkomen van een longaanval. Het gaat hierbij om onderzoeken onder leiding van Barbro Melgert (Groningen Research Institute of Pharmacy, RUG) en Irene Heijink en Nick ten Hacken (Longziekten en Tuberculose, UMCG).
Een longaanval is heel ingrijpend voor mensen met een longziekte: ze zijn stikbenauwd en moeten er vaak voor naar het ziekenhuis. Barbro Melgert duikt daarom samen met collega’s uit Amsterdam en Oxford in het mechanisme van longaanvallen bij astma en COPD. Zij hopen daarmee uiteindelijk een medicijn te kunnen ontwikkelen waardoor longaanvallen minder ernstig zijn of zelfs voorkomen kunnen worden.
De tweede studie is een internationaal project naar herstel van longweefsel bij COPD. Stamcellen kunnen zorgen voor longreparatie en ook ontstekingsprocessen onderdrukken. Helaas blijken deze stamcellen minder goed te werken bij mensen met emfyseem (een specifieke vorm van COPD). Irene Heijink en Nick ten Hacken willen samen met collega’s uit Nijmegen, Pittsburgh en Dublin duidelijkheid krijgen over waarom deze cellen bij mensen met COPD minder goed werken en kijken of ze de reparatiefunctie weer kunnen activeren. Hiervoor bouwen ze een 3D-model met echte menselijke longcellen.
Naast deze twee studies heeft het Longfonds een subsidie voor een derde consortium beschikbaar gesteld; hierbij gaat het om een studie naar een nieuwe behandeling van allergisch astma o.l.v. Hermelijn Smits van het LUMC. In totaal wil het Longfonds in de drie onderzoeken ruim twee miljoen euro investeren. De drie onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie van het Longfonds, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.
Laatst gewijzigd: | 01 februari 2017 00:45 |
Meer nieuws
-
06 mei 2025
Netcongestie oplossen: “Beter gebruik maken van wat we nu al hebben”
Netcongestie vormt een groot probleem. Er is zeer geringe capaciteit om nieuwe huishoudens en bedrijven aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk en het risico bestaat dat de energietransitie tot stilstand komt. Michele Cucuzzella, universitair...
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...