Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

Longfonds ondersteunt twee Groningse onderzoeken

20 juli 2015

Twee consortia onder leiding van onderzoekers van het GRIAC (Groningen Research Institute for Asthma and COPD) ontvangen van het Longfonds een subsidie voor het onderzoek dat ze doen naar het ontstaan en voorkomen van een longaanval. Het gaat hierbij om onderzoeken onder leiding van Barbro Melgert (Groningen Research Institute of Pharmacy, RUG) en Irene Heijink en Nick ten Hacken (Longziekten en Tuberculose, UMCG).

Een longaanval is heel ingrijpend voor mensen met een longziekte: ze zijn stikbenauwd en moeten er vaak voor naar het ziekenhuis. Barbro Melgert duikt daarom samen met collega’s uit Amsterdam en Oxford in het mechanisme van longaanvallen bij astma en COPD. Zij hopen daarmee uiteindelijk een medicijn te kunnen ontwikkelen waardoor longaanvallen minder ernstig zijn of zelfs voorkomen kunnen worden.

De tweede studie is een internationaal project naar herstel van longweefsel bij COPD. Stamcellen kunnen zorgen voor longreparatie en ook ontstekingsprocessen onderdrukken. Helaas blijken deze stamcellen minder goed te werken bij mensen met emfyseem (een specifieke vorm van COPD). Irene Heijink en Nick ten Hacken willen samen met collega’s uit Nijmegen, Pittsburgh en Dublin duidelijkheid krijgen over waarom deze cellen bij mensen met COPD minder goed werken en kijken of ze de reparatiefunctie weer kunnen activeren. Hiervoor bouwen ze een 3D-model met echte menselijke longcellen.

Naast deze twee studies heeft het Longfonds een subsidie voor een derde consortium beschikbaar gesteld; hierbij gaat het om een studie naar een nieuwe behandeling van allergisch astma o.l.v. Hermelijn Smits van het LUMC. In totaal wil het Longfonds in de drie onderzoeken ruim twee miljoen euro investeren. De drie onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie van het Longfonds, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.