3 miljoen voor effect natuurherstelplannen op trekvogels
Hoogleraar Dierecologie aan de RUG en NIOZ-onderzoeker Theunis Piersma heeft 3 miljoen uit het Waddenfonds toegewezen gekregen voor het project Metawad1. In dit project zal worden bestudeerd wat de invloed is van natuurherstelplannen op trekvogels. Het NIOZ, Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek op Texel, is trekker van het project; professor Piersma is projectleider. Metawad heeft een looptijd van 5 jaar en zal door een consortium van NIOZ, RUG, NIOO, Stichting Natuurinformatie en SOVON worden uitgevoerd.
Vijftien jaar trekvogels volgen
Op basis van ruimtelijke modellen onderzoekt het project wat de effecten zijn van veranderingen in verschillende typen leefgebieden (habitats) van de Waddenzee op het gedrag, de fysiologie, de overleving en de populatieontwikkeling van trekvogels. Voorbeelden van habitats zijn een zandige of juist modderige wadbodem, mossel- of oesterbanken, zeegrasvelden en kwelders. Het project zal de effectiviteit van lopende natuurherstelprogramma’s beoordelen voortbouwend op de reeks van waarnemingen naar trekvogels die afgelopen vijftien jaar reeds is gedaan. Bij deze waarnemingen is gekeken naar het gebruik van de verschillende leefgebieden door trekvogels, hun overlevingskansen en hun voortplantingssucces.

Internationale wisselwerking
De effecten van natuurherstel worden geëvalueerd in een internationaal perspectief; het project kijkt namelijk naar de ecologische wisselwerking tussen de Waddenzee en andere gebieden zoals de broedgebieden boven de poolcirkel en de overwinteringsgebieden in de (sub-)tropen, met name de Banc d’Arguin in Mauritanië.
Meer informatie: www.waddenzee.nl, Prof.dr. Theunis Piersma, theunis.piersma nioz.nl
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:34 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.