Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

NWO Vici-subsidie voor prof.dr. Andreas Herrmann

02 februari 2010

Prof. dr. Andreas Herrmann van het Zernike Institute for Advanced Materials aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft een prestigieuze NWO Vici-subsidie ontvangen van 1,5 miljoen euro. Deze Vici-subsidies zijn de belangrijkste beurzen in het NWO-programma  'Vernieuwingsimpuls'. De subsidies zijn bedoeld voor veelbelovende senior-onderzoekers die minder dan 15 jaar geleden zijn gepromoveerd en die hebben laten zien dat ze in staat zijn hun eigen vernieuwende onderzoeklijnen op te zetten. Afgelopen zomer ontving Herrmann reeds een ‘Starting grant in Physical Sciences & Engineering’ van de European Research Council (ERC, het Europese equivalent van onderzoekfinancier NWO).

Herrmann bekleedt een leerstoel voor Polymeerchemie en biotechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoekgroep houdt zich bezig met gemanipuleerde biomacromoleculen en bio-organische hybride structuren voor medische en technologische toepassingen. De Vici-beurs is verleend voor het verder ontwikkelen van hybride materialen die bestaan uit nucleïnezuren en synthetische moleculen zoals polymeren.

De laatste jaren is DNA een handig bouwblok geworden op het gebied van de biotechnologie. Dankzij de geringe afmetingen ervan, de geometrische eigenschappen en de eigenschap moleculen te kunnen herkennen, zijn prachtige en ingewikkelde nanostructuren met behulp van DNA opgebouwd. Tot nu toe missen deze miniatuur-objecten echter functionaliteit; dat is de reden dat er vrijwel geen toepassingen in onze macroscopische wereld zijn gerealiseerd.

Dankzij het onderzoekprogramma dat door de Vici-beurs mogelijk is gemaakt, zal deze situatie veranderen. Het ligt in de bedoeling om uit nucleïnezuren membranen en vaatjes te vervaardigen die op verschillende externe signalen reageren. Met die eigenschappen kunnen slimme afleveringsmiddelen voor medicijnen en ultragevoelige diagnostische gereedschappen worden vervaardigd. De sleutel daarbij is het combineren van biologische en synthetische bouwblokken om bestaande functionaliteiten te verbeteren en compleet nieuwe  functionaliteiten te laten evolueren. Deze inspanningen zullen de grondslag leggen voor verdergaand gebruik van DMNA in de materiaalkunde en technologische toepassingen in de geneeskunde mogelijk maken die volstrekt los staan van de natuurlijke rol van DNA als de drager van genetische informatie.

Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:31
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 03 juli 2025

    Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award

    Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.

  • 02 juli 2025

    Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech

    Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...

  • 01 juli 2025

    ‘Geef zeehonden de ruimte’

    De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...