Jan Kommandeurprijs: van vervrouwelijking bij fruitvliegjes tot de Wet van Hubble
Het lijkt een 1 april grap: mannelijke fruitvliegjes worden vrouwelijker dankzij stoffen uit de anticonceptiepil, die in het oppervlaktewater aanwezig zijn. Toch is het bittere ernst, toonden de winnaressen van de Jan Kommandeurprijs aan bij de prijsuitreiking op 1 april. De Jan Kommandeurprijs is de prijs van het Betasteunpunt voor de beste profielwerkstukken in de VWO-profielen Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek.
De drie winnaressen hebben onderzoek gedaan naar het effect van het werkzame bestanddeel uit de anticonceptiepil op de groei en mogelijke geslachtsverandering van mannelijke fruitvliegjes. Nog nooit eerder is de fruitvlieg in dit verband bestudeerd en de groep heeft dan ook gewerkt aan de grenzen van het weten. Zij toonden aan dat mannelijke fruitvliegjes meer vrouwelijke kenmerken vertoonden bij oplopende hormoonconcentraties in de voedingsbodem. Ook zagen zij een verschuiving van de sex ratio naar het vrouwelijk geslacht, oftewel: meer vrouwelijke nakomelingen dan normaal.
De tweede prijs werd in de wacht gesleept met een onderzoek dat getuigde van een groot doorzettingsvermogen: 9 docenten werden 2 jaar lang gevolgd om het effect van verschillende hardloopschema’s op hun conditie te bepalen.
De derde prijs ging naar een herberekening van de leeftijd van het heelal, met de Wet van Hubble, aan de hand van een recente dataset van verre sterrenstelsels.
De winnaars mogen hun onderzoek op de ICYS, International Conference of Young Scientists, meten met het werk van scholieren uit 18 verschillende landen.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:31 |
Meer nieuws
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken
Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...