Chris W. Ormel wint de van Swinderenprijs 2009
De van Swinderen Prijs 2009 is toegekend aan de astronoom Chris W. Ormel. Deze pnderscheiding van het Koninklijk Natuurkundig Genootschap te Groningen wordt jaarlijks toegekend aan de beste Nederlandse samenvatting [PDF] van een proefschrift in de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) of in de Faculteit der Medische Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan de prijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2250 euro verbonden. De uitreiking vindt plaats op 19 januari 2010 voorafgaande aan de lezing van het KNG in Images, Poelestraat 30, te Groningen.
De Van Swinderen prijs werd in 1991 ingesteld door het Koninklijk Natuurkundig Genootschap en wordt voor de 18e maal uitgereikt. De jury stond deze keer onder voorzitterschap van Prof. dr. A.J. Moshage. Als criterium geldt dat de Nederlandse samenvatting enerzijds een juist beeld geeft van de inhoud van het proefschrift en anderzijds voor niet-deskundigen begrijpelijk is. De titel van Ormels proefschrift luidt:
"The early stages of planet formation: how to grow from small to large".
Dr. Chris W. Ormel (Tunesie, 1981) studeerde sterrenkunde (doktoraal cum laude in 2004) aan de RUG en promoveerde op 10 oktober 2008 aan het Kapteyn Instituut van de RUG. De promotores waren Prof. dr. A.G.G.M. Tielens en Prof. dr. M.C. Spaans. In 2008 werd hem door Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubicon-subsidie (voor veelbelovende wetenschappers) toegekend. Tegenwoordig werkt hij als post-doc op het Max-Planck- Institut für Astronomie in Heidelberg.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:36 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...