Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Science and Engineering News

Natuur- onderzoekers duiken in het K.P. Zijlbad

28 oktober 2009

Is het zoutwater-zwembad K.P. Zijl in Loppersum waardevolle natuur? Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen (Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) duiken op zaterdag 24 oktober in het bad. Zij willen kijken welke (microscopisch kleine) planten en dieren in het zwembad voorkomen. Ze nemen ook monsters voor nader onderzoek. Bij positief resultaat gaan ze in 2010 de ontwikkeling van de natuur in het bad in de loop van het jaar onderzoeken.

Zwemmers in het K.P. Zijlbad hebben het waarschijnlijk al gemerkt: het bad leeft. Je voelt algen aan de wand en gekriebel aan je tenen. Voor biologen is het K.P. Zijlbad een unieke gelegenheid om zoutwater-biologie te bestuderen. Het is het enige zoutwater-natuurbad in Nederland. Het heeft een natuurlijke zandbodem. Het zoute water komt uit een bron op 112 meter diepte en wordt niet gechloreerd. Kortom, een model-ecosysteem.  

Uit de ontwikkeling van de natuur in het bad kunnen de biologen leren over de vrije natuur. Ze kunnen de kennis ook toepassen op reservoirs zoals ballastwatertanks in schepen.Aan het onderzoek doen o.a. mee: Mariene Biologie, de Wetenschapswinkel van de RU Groningen en het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek(NIOZ) op Texel. Het duikwerk wordt uitgevoerd door studentenduikvereniging Calamari.
 

NOOT VOOR DE PERS

Informatie: Cato ten Hallers-Tjabbes, cato.ten.hallers nioz.nl 05955 51772

Voor een kijkje ter plekke: Ronald Visser, r.j.w.visser rug.nl 0654658966 

Laatst gewijzigd:31 januari 2017 23:13

Meer nieuws

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken

    Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...