Buitenaardse oorzaak van plotselinge klimaatverandering ontkracht
Nano-diamanten en houtskool in de Nederlandse bodem is geen bewijs voor de vermeende inslag van een meteoriet aan het einde van de laatste ijstijd. Dit blijkt uit onderzoek verricht door het Energy and Sustainability Research Institute Groningen(ESRIG, Rijksuniversiteit Groningen), in samenwerking met de Universiteit Utrecht en Universiteit Leiden. Het onderzoek wordt op 1 mei gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).
In 2007 werd door Amerikaanse onderzoekers een buitenaardse inslag boven de ijskap op Noord-Amerika aangewezen als oorzaak van een plotselinge klimaatomslag naar een koude periode, de zogeheten Jonge-Dryasperiode. De inslag veroorzaakte volgens de Amerikanen bosbranden op wereldschaal en verspreidde het zeldzame element iridium en bij de inslag gevormde zogenaamde nano-diamanten. De onderzoekers brachten de inslag ook in verband met het verdwijnen van de prehistorische Cloviscultuur en het uitsterven van de mammoet.
Bewijsvoering uit Usselo-laag
Zowel de vermeende inslag als het onderzoek is heftig bediscussieerd op congressen, in de media en het tijdschrift Nature. Onderzoekers van de Groningse, Utrechtse en Leidse universiteiten hebben bij Geldrop de Nederlandse ondergrond onderzocht. De zogeheten Usselo-laag, die volgens de Amerikaanse onderzoekers de overgang naar de plotselinge klimaatomslag markeert, werd nauwkeurig gedateerd en monsters werden onderzocht met elektronenmicroscopie. Het Centrum voor Isotopenonderzoek van ESRIG verrichtte de benodigde14C dateringen.
Eeuwen jonger dan inslag
Uit het onderzoek van de Usselo-laag blijkt dat de laag houtskool waarschijnlijk het gevolg is van een natuurlijke bosbrand en honderden jaren jonger is dan de vermeende inslag. Ook de nano-diamanten blijken jonger en hebben waarschijnlijk een andere oorsprong. Daarmee lijkt het bewijs voor een buitenaardse oorzaak van de plotselinge klimaatverandering ontkracht.
Meer informatie:
Prof.dr.ir. Hans van der Plicht, CIO/ESRIG, 050-3634760, j.van.der.plicht@rug.nl
Artikel:
Nanodiamonds and wildfire evidence in the Usselo horizon post date the Allerød-Younger Dryas boundary.
Annelies van Hoesel, Wim Z. Hoek, Freek Braadbaart, Johannes van der Plicht, Gill M. Pennock en Martyn R. Drury.
PNAS, doi:10.1073/pnas.1120950109(1 mei 2012)
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:32 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...