Theunis Piersma ridder in de Nationale Orde van Mauritanië
De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen op de site van Omrop Fryslân.

Hoogleraar Trekvogelecologie Theunis Piersma van de Rijksuniversiteit Groningen (Faculty of Science and Engineering) is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van Mauritanië. Hij heeft de onderscheiding gekregen voor zijn inzet voor de natuur in de Baai van Arguin in het West-Afrikaanse land.
"Het was totaal onverwacht", zegt Piersma, die de benoeming ziet als een kroon op zijn werk. "Het is een supererkenning voor veertig jaar vastberadenheid in onderzoek naar het ecosysteem in Mauritanië."

"Het is een supererkenning voor veertig jaar vastberadenheid in onderzoek naar het ecosysteem in Mauritanië."
Zusje van ons Waddengebied
Als student van twintig jaar kwam hij voor het eerst in het land. Hij was daar toen voor een telling in het gebied Banc d'Arguin. "Eigenlijk het zusje van ons Waddengebied. Dat wisten we toen nog niet, maar we dachten het wel. Veel vogels die of in het Waddengebied broeden of hier langskomen, komen daar terecht. Dat is dus enorm met elkaar verbonden."
Piersma is daarna vaak teruggekeerd naar het gebied. Zo heeft hij vanuit het onderzoeksinstituut NIOZ 24 jaar lang elk jaar een expeditie georganiseerd, in samenwerking met de Mauritaniërs. "Die verbintenis is steeds groter geworden."
Dat hij nu een onderscheiding heeft gekregen voor zijn inzet in het natuurgebied in West-Afrika is een verrassing. Het past volgens Piersma wel goed bij de goede relatie die de ecologen door de jaren hebben opgebouwd met Mauritanië.

Vriendelijke band
"Wij hebben al heel lang een stevige, goede vriendschappelijke band met de mensen daar. Dat heeft op een of andere manier de mensen bereikt waar we anders niet zoveel mee te maken hebben, namelijk het regeerniveau van Mauritanië."
Piersma constateert dat in Afrika beter op het gebied wordt gepast dan hier op ons eigen Wad. "Het gebied beslaat daar een derde van de kust en het is een gebied waar je de economische activiteiten beperkt moet houden. En dat doen ze."
Volgens hem kunnen we nog wat leren van hoe Mauritanië omgaat met hun vogels. "Zij laten ze daar gewoon met rust, ook in de buurt van de dorpen. Op zee varen surveillanceschepen om agressieve visserij tegen te gaan."
Eerdere onderscheiding
Het is niet de eerste onderscheiding die Piersma ontvangt. In 2017 is hij in Nederland benoemd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Laatst gewijzigd: | 03 maart 2025 15:20 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...