Clean Energy Transition Partnership financiering voor verminderen gasuitstoot

Samen met partners heeft dr. Anatoli Mokhov van de Faculty of Science and Engineering (RUG) een EU-NWO ‘Clean Energy Transition Partnership’ financiering van 3 miljoen euro ontvangen om de uitstoot van gas te verminderen en bijbehorende schade te beperken. Het project, dat wordt gecoördineerd door het high-tech start-up bedrijf Mitis (België) richt zich op niet-katalytische reforming van methaan en oxy-fuel verbranding.
Andere partners zijn het onderzoeksinstituut OWI Science for Fuels (Aachen, Germany) en de Universiteit van Mons (Belgium). Mokhov ontvangt een bedrag van EUR 300.000.
Nieuw innovatief systeem
Door het ontwikkelen van een ultra-efficiënt warmtekrachtkoppelingssysteem kan het gebruik van afgefakkeld gas - dat vaak wordt verspild in industriële processen - getransformeerd worden. De innovatieve aanpak van het consortium integreert een microgasturbine met een SOFC (Solid Oxide Fuel Cell) in een hybride cyclus, wat een dubbele winst oplevert: het vermijden van schadelijk affakkelen en een aanzienlijke vermindering van de kooldioxide-uitstoot door middel van geavanceerde koolstofafvangtechnologie. Mokhov gaat hiervoor processen onderzoeken voor het reformeren van methaan bij hoge temperatuur en oxyfuelverbranding.
Over het Clean Energy Transition (CET) partnerschap
Het Clean Energy Transition (CET) partnerschap beoogt door middel van brede Europese calls bij te dragen aan de Europese ambitie om in 2050 een klimaatneutraal continent te zijn door het bevorderen van de overgang naar schone energie. NWO neemt sinds de start in september 2022 deel aan dit Europese partnerschap, dat onderdeel is van het Horizon Europe-programma.
Laatst gewijzigd: | 03 februari 2025 12:14 |
Meer nieuws
-
25 juli 2025
Nieuw inzicht in hoe cellen de activiteit van hun genen regelen
Een nieuwe publicatie, onder leiding van moleculair bioloog Danny Incarnato van de RUG, beschrijft honderden RNA schakelaars in de E.coli bacterie en in menselijke cellen.
-
23 juli 2025
Nederlandse sterrenkundigen testen hogesnelheidscamera op Tenerife
Sterrenkundigen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam zijn tot 29 juli op het Canarische eiland Tenerife om een speciale camera te testen voor een nieuwe telescoop die gammastraling kan opvangen veroorzaakt door extreme...
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...