21,5 mln euro Zwaartekrachtsubsidie voor QuMat
Het Ministerie van OCW heeft zeven Zwaartekracht-subsidies toegekend. 21,5 miljoen euro gaat naar QuMAT: Materials for the Quantum Age, waarvan prof. dr. Bart van Wees van het Zernike Institute for Advanced Materials (Faculty of Science and Engineering, RUG), een van de hoofdaanvragers is. QuMAT gaat nieuwe materialen ontwikkelen die computers en informatieverwerking krachtiger maken.
Daniel Vanmaekelbergh van de Universiteit Utrecht leidt het consortium. Naast de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) nemen ook de Radboud Universiteit Nijmegen, TU Delft en TU Eindhoven deel aan het consortium.

Krachtigere computers
Er is een sterk toenemende vraag naar krachtigere computers. De verwachting is dat informatieverwerking – via je computer, je telefoon of in datacentra, in 2030 30% van het wereldwijde elektrische energieverbruik in beslag neemt. Het consortium QuMAT wil nieuwe materialen met stabiele kwantumtoestanden onderzoeken en ontwikkelen. Met deze nieuwe materialen wordt computergebruik en huidige manieren van informatieverwerking veel krachtiger en tegelijk energiezuiniger. Bovendien zullen stabiele kwantumtoestanden die coherent blijven onder betaalbare omstandigheden, het mogelijk maken om krachtige kwantumcomputers op te schalen.
Deelnemers in Groningen
Van het Zernike Institute for Advanced Materials (Faculty of Science and Engineering, RUG) nemen Bart van Wees, Caspar van der Wal, Jagoda Slawinska, Marcos H.D. Guimarães, Justin Ye, en Petra Rudolf deel aan het QuMAT-consortium.
Meer informatie
Nieuwsbericht Rijksoverheid Zwaartekrachtsubsidies
Nieuwsbericht NWO Zwaartekrachtsubsidies
Contact in Groningen: Prof.dr.ir. B.J. van Wees
Laatst gewijzigd: | 03 mei 2022 13:23 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.