NWO Take-off subsidie voor innovatieve knieprothese van Raffaella Carloni

Raffaella Carloni , adjunct hoogleraar Robotics aan de Rijksuniversiteit Groningen ( Bernoulli Institute ) heeft een Take-off subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het gaat om een Take-off fase 1 haalbaarheidssubsidie van EUR 40.000. Carloni kan hiermee een haalbaarheidsstudie uitvoeren voor haar onderzoek naar een innovatieve bionische knieprothese voor mensen met een amputatie van de onderste ledematen.
Het financieringsinstrument Take-off is gericht op het stimuleren en ondersteunen van bedrijvigheid en ondernemerschap vanuit de wetenschap. Academische en innovatieve start-ups kunnen de haalbaarheidsstudies doen om te onderzoeken of hun innovatieve ideeën commerciële of maatschappelijke toepasbaarheid hebben. Is dit het geval, dan krijgen ze de kans om een bedrijf te starten.
Kwaliteit van leven verbeteren
Het uitgangspunt van Carloni's knieprothese is dat gebruikers hun bewegingsmogelijkheden terugkrijgen. Veel mensen met een amputatie van een onderste ledemaat hebben uitdagingen op het gebied van mobiliteit, aanpassingsvermogen aan verschillende terreinen en een actief leven. Dit heeft een grote invloed op hun onafhankelijkheid en levenskwaliteit. Prof. Carloni heeft een knieprothese ontwikkeld die de fundamentele functies van een gezonde menselijke knie nabootst. Deze haalbaarheidsstudie gaat de technische mogelijkheden van de knieprothese verder onderzoeken en de commerciële mogelijkheden van deze ontdekking verkennen. Hiervoor wordt een business model opgesteld, waarbij de markt en de economische levensvatbaarheid worden geanalyseerd.
In totaal starten 32 haalbaarheidsstudies - van exacte wetenschap en technologie of levenswetenschappen tot geesteswetenschappen en sociale/gedragswetenschappen. Bezoek de NWO-website voor een overzicht.
Laatst gewijzigd: | 20 december 2023 10:02 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...