Boek over vijftig jaar Nederlands poolonderzoek
Op 8 maart 2016 wordt het eerste exemplaar van het boek ‘Door de kou bevangen. Vijftig jaar Nederlands onderzoek in de Poolgebieden’ overhandigd aan Tweede Kamerlid Stientje van Velthoven tijdens een uitverkocht KNAW-symposium in Amsterdam. Het boek gaat over de kleurrijke geschiedenis van Nederlands wetenschappelijk onderzoek in de beide poolgebieden over de afgelopen vijftig jaar. Vele Nederlandse poolonderzoekers hebben aan het rijk geïllustreerde boek meegewerkt.
Initiatiefneemster van het boek is Anita Buma. Zij is samen met Annette Scheepstra, eveneens van de Rijksuniversiteit Groningen, en Richard Bintanja, van het KNMI, eindredacteur.
Poolonderzoekers vertellen het zelf
Hun uitgangspunt was om de vele bevlogen wetenschappers zelf aan het woord te laten in het boek. Zo verhalen vogelonderzoekers over decennialange observaties van stormvogels op minuscule Antarctische eilandjes of wordt de lezer meegenomen op onderzoek naar de smeltende permafrost in het desolate Siberië. Ook komen archeologische opgravingen op Spitsbergen aan bod, gletsjeronderzoek op Antarctica en planktonstudies op de woelige baren rond het Antarctische continent.
Vermakelijke omstandigheden
De onderzoekers vertellen bovendien over de bijzondere, soms vermakelijke, maar ook extreme omstandigheden waaronder zij hun onderzoek hebben uitgevoerd. Kortom, dit boek bevat een informatieve en tegelijkertijd boeiende dwarsdoorsnede van een halve eeuw Nederlands onderzoek in de poolgebieden.

Laatst gewijzigd: | 21 juni 2019 17:01 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...