Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Actueel

|2018 | - |2017 | - |2016| - |2015| - |2014| - |2013| - |2012| - |2011|
FEB Nieuwstip? r.s.buikema@rug.nl
Noord-Nederlandse ondernemers omarmen disruptieve technologieën
Wanneer:12 juli 2018

Resultaten Noord-Nederlandse Innovatiemonitor 2018: Noord-Nederlandse ondernemers omarmen disruptieve technologieën. Download het Noord-Nederlandse Innovatiemonitor hoofdrapport 2018 >>

Bedrijfskundige Carolien de Bruin verkozen tot Alumnus van het Jaar
Wanneer:10 juli 2018

Vier keer uitgeloot voor geneeskunde. Dan maar Business en Finance gestudeerd en consultant geworden. Maar na tien jaar New York nam Carolien de Bruin ontslag bij Deloitte en begon in 2015 haar eigen adviesbedrijfje C-Change. Haar droom is met investeerders en bedrijfsleven de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te helpen bereiken.

Hoe verkopen we minder suiker? Prof. Koert van Ittersum betwijfelt het nut van de suikertaks
Wanneer:09 juli 2018

Al veertig landen hebben een vorm van belasting op suiker ingevoerd in de strijd tegen overgewicht. Helpt zo’n taks en moet Nederland volgen? Koert van Ittersum, hoogleraar marketing en consumentenwelzijn aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft twijfels.

Goedbedoelde overheidscampagnes splijten onze samenleving
Wanneer:04 juli 2018

Goedbedoelde boodschappen om mensen over te halen vooral gezond te leven splijten de samenleving in winnaars die het ‘goed’ doen en verliezers die niet aan de norm voldoen. Dr. Susanne Täuber onderzocht de invloed van moraliserende gezondheidscampagnes op mensen die al aan de norm voldoen.

Harry Garretsen: ‘Juist nu hebben we behoefte aan een sterke overheid’
Wanneer:03 juli 2018

Hoogleraar International Economics and Business Harry Garretsen is zeer geïnteresseerd in de interactie tussen economie, politiek en leiderschap. Samen met prof.dr. Janka Stoker runt hij het onderzoeksinstituut ‘In the LEAD’. In oktober verschijnt hun nieuwe boek, ‘Goede leiders zweven niet’.

De overeenkomst tussen bankpassen en lingerie – Wat ING en Marlies Dekkers ons leren over innovatieve businessmodellen
Wanneer:02 juli 2018

Wat hebben ING en Marlies Dekkers gemeen? Op het eerste gezicht niet veel. Immers, de twee bedrijven zijn actief in totaal verschillende markten en kennen qua strategie en organisatie grote verschillen. Er zijn echter ook verassende overeenkomsten: zo introduceerden zowel de bank als het modehuis een businessmodel dat zeer vernieuwend is voor hun industrie.

Hogere hypotheekrenteaftrek leidt tot hogere huizenprijzen, hogere schuldenlast en meer wanbetalingen
Wanneer:29 juni 2018

Een hogere hypotheekrenteaftrek leidt tot hogere huizenprijzen, een hogere schuldenlast van huishoudens en meer wanbetalingen. Dat concludeert promovendus Cenkhan Sahin op basis van zijn onderzoek naar de macro-economische effecten van de hypotheekrenteaftrek. Hij levert zowel empirisch als theoretisch bewijs voor het idee dat hypotheekrenteaftrek een relevante factor is bij het voorkomen van wanbetalingen.

Summer School on Corporate Governance
Wanneer:29 juni 2018

Summer School on Corporate Governance, 9 - 13 July 2018, Groningen, the Netherlands. Join now!

Trump’s beleid kan Amerikaanse handel met 20 procent doen krimpen
Wanneer:26 juni 2018

‘Make America Great Again’, luidde de belangrijkste verkiezingsbelofte van president Donald Trump. Maar ten koste waarvan? RUG-economen Steven Brakman, Harry Garretsen en Tristan Kohl becijferen dat het protectionistische beleid van Trump de Amerikaanse handel met liefst 20 procent kan schaden wanneer de door de Verenigde Staten opgelegde importheffingen leiden tot een mondiale handelsoorlog.

Julia Storch verkozen tot NWO Onderzoekstalent 2018
Wanneer:26 juni 2018

Marketingonderzoeker Julia Storch is door NWO geselecteerd als Onderzoekstalent 2018. Die uitverkiezing biedt haar de kans promotieonderzoek te doen naar de rol van emoties bij het maken van (on)gezonde keuzes tijdens het boodschappen doen. Het gehonoreerde voorstel heet: Mixed Feelings, Mixed Baskets – How Shopping Emotions Drive the Healthiness of Shopping Baskets.

Amber Geurts wint ISPIM-prijs voor beste proefschrift
Wanneer:25 juni 2018

Amber Geurts heeft voor haar proefschrift, getiteld Firm Responses to Disruptive Innovations: Evidence from the music industry , de ISPIM 2018 Dissertation Award gekregen. De prijs wordt toegekend door de International Society for Professional Innovation Management. Geurts nam de prijs op 18 juni in ontvangst en kreeg tevens een geldprijs van € 2500. Een van de hoofdstukken van haar proefschrift zal worden opgenomen in het meest recente boek in de Vernon Press Innovation Series.

MBA students from Cyprus at UGBS last week for training and company visits
Wanneer:18 juni 2018

The University of Groningen Business School welcomed 22 MBA students from the University of Cyprus last week (June 11 - 15) to provide a training in the fields of International Marketing & Global Markets. The programme was designed by course coordinator dr. Liane Voerman and focused on expanding the theoretical principles of marketing to an international and global context. Together with prof.dr. Peter Leeflang and dr. Kilian McCarthy, the MBA students focused on the following topics: international marketing strategy & branding, the international marketing mix, and global markets.

Bringing Physical Internet to life
Wanneer:14 juni 2018

Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers uit industrie en overheden uit de hele wereld komen samen om te spreken over de stappen die de komende vijf jaar kunnen worden gezet richting realisatie van het physical internet.

Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni
Wanneer:11 juni 2018

Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën voor een gestructureerde aanpak van nieuwe onderzoeksvragen die van belang zijn voor alle betrokkenen in dit nieuwe tijdperk van organisationele relaties.

Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award
Wanneer:08 juni 2018

Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’ van de Horizont Stiftung. Lobschat heeft diverse publicaties op het gebied van digital advertising in toonaangevende wetenschappelijke marketingtijdschriften op haar naam staan, waarbij vooral de publicatie “What Happens Online Stays Online? Segment-Specific Online and Offline Effects of Banner Advertisements” in Journal of Marketing Research in het oog springt.

Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%
Wanneer:08 juni 2018

Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM) van alle verkochte woningen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe over de periode 1993-2014.

Opinie Peter Verhoef: De macht van Amazon is groot
Wanneer:07 juni 2018

Amazon is niet alleen machtig en succesvol omdat het een goedkope onlinewinkel is, maar vooral omdat het bedrijf erg goed weet wanneer een klant zijn volgende aankoop nodig heeft.

Opinie Eelko Huizingh: Ruim baan voor gasloos bouwen
Wanneer:06 juni 2018

Veel veranderingen sukkelen lange tijd voort, om na het passeren van een omslagpunt ineens in een stroomversnelling te komen. Een goed voorbeeld is gasloos bouwen. Tot voor kort werd nog uitgebreid gediscussieerd over het afschaffen van de wettelijke verplichting om elke nieuwe woning van een gasaansluiting te voorzien. En toen meldde de regering opeens dat vanaf 1 juli alle nieuwe huizen gasloos moeten zijn. Een grote schok voor bouwend en huizenkopend Nederland. Er wordt gesproken over een paniekbesluit en geroepen om compensatie. Wat zegt dit over ‘onze’ bouwers? En over ‘onze’ huizenkopers? Dr. Eelko Huizingh over gasloos bouwen.

Einde aan Groninger gaswinning biedt regio kans op voortrekkersrol energietransitie
Wanneer:05 juni 2018

Nu het kabinet heeft aangekondigd de gaswinning uit het Groningenveld volledig te willen beëindigen, ontstaan er kansen om te werken aan alternatieven voor de regio. Dankzij de vrije ruimte in de omgeving, een ligging dichtbij de zee en de aanwezigheid van een kennisinfrastructuur op het gebied van energie heeft Groningen een goede uitgangspositie om voorop te lopen in de energietransitie. Dat concluderen RUG-onderzoekers Machiel Mulder en Peter Perey in hun rapport Gas production and earthquakes in Groningen. Reflection on economic and social consequences.

Former PhD student Niels Holtrop wins Sheth Foundation Doctoral Dissertation award
Wanneer:04 juni 2018

Niels Holtrop has won the 2018 Sheth Foundation Doctoral Dissertation award. He obtained his PhD in Marketing from the University of Groningen last year. Holtrop was honored with a certificate and a 5.000 Euro cash prize during the EMAC 47th Annual Conference in Glasgow. FEB’s former PhD student developed a new model that protects customer privacy while simultaneously preserving the marketing opportunities for businesses. Holtrop’s thesis was supervised by Jaap Wieringa and Maarten Gijsenberg.

Plots waarschuwt de bureaustoel: rechtop zitten jij!
Wanneer:29 mei 2018

Hans Wortmann (67), hoogleraar Information Management, is ervan overtuigd dat telecare een grote vlucht zal nemen: zorg op afstand gevoed door continue data van sensor-gedreven apparaten. De coachende bureaustoel is slechts een van de innovatieve producten waarmee hij oudere werknemers duurzaam inzetbaar wil houden.

RUG opent eerste Physical Internet-lab van Nederland
Wanneer:28 mei 2018

De Rijksuniversiteit Groningen heeft het eerste Physical Internet-lab van Nederland geopend. Het PI-lab is een plek waar bedrijven, onderzoekers en studenten elkaar ontmoeten om inzichten te delen en data uit te wisselen. Op die manier kunnen zij elkaar uitdagen nieuwe kennis op het gebied van het physical internet te ontwikkelen.

Nederlandse vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie van huizen en transport
Wanneer:23 mei 2018

Overstappen op elektrisch verwarmde huizen en transport via elektrisch aangedreven vervoermiddelen zijn twee belangrijke maatregelen om de CO2-uitstoot in Nederland terug te dringen en ons land minder afhankelijk te maken van fossiele energie zoals het Groningse aardgas. Die gewenste elektrificatie zal leiden tot een sterke toename van de vraag naar elektriciteit. In het meest vooruitstrevende scenario van volledige elektrificatie van verwarming en transport komt dat neer op een stijging van 50% in 2050. Een behoefte waarin ons land paradoxaal genoeg juist door gascentrales zal moeten worden voorzien.

Topeconoom Thomas Piketty geeft gastcollege over ‘Groeiende ongelijkheid en globalisering’ | Vandaag, 15.15 – 17.30 | Bekijk de livestream
Wanneer:23 mei 2018

De internationaal vermaarde econoom Thomas Piketty verzorgt op woensdag 23 mei van 15.15-17.30 een gastcollege aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Zijn lezing (in het Engels) gaat over groeiende ongelijkheid en globalisering. Het college is live te volgen via YouTube. Kijkers kunnen via de hashtag #UGPiketty vragen insturen.

University of Groningen Business School en In the LEAD lanceren Top-HR Leiderschapsprogramma
Wanneer:18 mei 2018

De University of Groningen Business School (UGBS) en het expertisecentrum In the LEAD van de Rijksuniversiteit Groningen lanceren een nieuw executive programma, gericht op HR-directeuren en senior HR-managers. Dit Top-HR Leiderschapsprogramma biedt hen de mogelijkheid om zich in zes dagen verder te ontwikkelen in hun strategische partnerrol, met als doel om een nog sterkere bijdrage te leveren op strategisch niveau en de effectiviteit van leiderschap in organisaties te vergroten. Het unieke programma met een combinatie van bekende topsprekers uit wetenschap én praktijk gaat van start op 22 november 2018 in Leuvenum.

NVAO-accreditatie voor Executive MBA, University of Groningen Business School
Wanneer:17 mei 2018

De Executive MBA van de University of Groningen Business School (UGBS) heeft zojuist het goede nieuws ontvangen dat de opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

NVAO-accreditatie voor de Executive Master of M&A and Valuation, University of Groningen Business School
Wanneer:17 mei 2018

De Executive Master of M&A and Valuation van de University of Groningen Business School (UGBS) heeft zojuist het goede nieuws ontvangen dat de opleiding is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Dr Rieneke Slager co-authors report for UN-backed body
Wanneer:17 mei 2018

Assistant professor and Rosalind Franklin Fellow Dr Rieneke Slager is a co-author on a report supported and published by the United Nations-backed Principles of Responsible Investment (PRI). The report, entitled ‘How ESG engagement creates value for investors and companies’, examines how shareholder engagement with environmental, social and governance issues (ESG) can create value.

printOok beschikbaar in het: English