Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Actueel

|2018 | - |2017 | - |2016| - |2015| - |2014| - |2013| - |2012| - |2011|
FEB Nieuwstip? r.s.buikema@rug.nl
Moeten wij meebetalen aan de vijver van de baas? Bestuurlijke salarissen als graadmeter van bedrijfswaarden - FEB blog door Jana Oehmichen
Wanneer:20 maart 2018

Ongeveer een jaar geleden meldde de Duitse pers dat een groot Duits bedrijf, dat op dat moment verwikkeld was in schandalen en ontslagen, 60.000 euro had betaald voor een nieuw verwarmingssysteem voor de koivijver in het huis van hun CEO (een bedrijfsvilla waarvoor hij een hele lage huur betaalde). Waarom zorgen dit soort berichten voor ophef? Lees de blog van Jana Oehmichen.

GDBC in de startblokken
Wanneer:15 maart 2018

Het Groningen Digital Business Centre (GDBC) organiseert haar opening. Komt u ook de opening samen met ons te vieren? Meld u direct aan en kom in contact met de top van de noordelijke online ondernemers en deskundigen op het gebied van Digital Business!

Start nieuwe ronde Noord-Nederlandse Innovatiemonitor
Wanneer:15 maart 2018

In maart 2018 wordt de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor voor de vierde keer uitgevoerd. Het expertisecentrum Vinci van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) brengen jaarlijks de innovatieactiviteiten, -investeringen en -prestaties van het noordelijke mkb in kaart.

Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente
Wanneer:14 maart 2018

Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor partijen die de meeste wethouders leveren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen dat vandaag wordt gepubliceerd in het vakblad ESB.

Opinie Jan Willem Bolderdijk: Vleesvrije week - een recept voor verandering
Wanneer:09 maart 2018

Veel Nederlanders zijn bezorgd over klimaatverandering en dierenwelzijn. Ze beseffen dat het dagelijkse stukje vlees op hun bord de boel er niet beter op maakt. Toch hebben we ons - inclusief ondergetekende - nog niet massaal opgegeven voor de Nationale Week Zonder Vlees. Zijn we dan toch niet zo bezorgd als we denken?

RUG beste brede masteruniversiteit van Nederland
Wanneer:08 maart 2018

In de nieuwe editie van de Keuzegids Masters krijgen 17 opleidingen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) het label Topopleiding. De researchmaster Economics and Business van de RUG is beoordeeld als beste universitaire masteropleiding van Nederland. Ook de master Nanoscience staat voor het zesde jaar in de top drie.Van de negen 'brede of algemene' universiteiten staat de RUG in totaal als eerste gerangschikt met 63,5 punten. Met de technische universiteiten erbij mag de RUG zich de derde masteruniversiteit van Nederland noemen.

Interview Aard Groen: ‘Making new business out of research’
Wanneer:07 maart 2018

From 23-25 March 2018 the next Student VentureLab Weekend will take place at the University of Groningen. VentureLab Weekendis a 3-day-long event where aspiring entrepreneurs pitch their best business idea to find out if their startup concepts are viable.

Heel de wereld kijkt naar Groningen voor historische economische data
Wanneer:07 maart 2018

Robert Inklaar heeft over aandacht niet te klagen. Het werk van de hoogleraar Economie van Productiviteit en Welvaart en zijn collega’s staat wereldwijd in de belangstelling. Hun herziene versie van de Maddison Project Database, een schatkist vol historische cijfers om de economische ontwikkeling van landen mee te verklaren, leidde tot trending grafieken op de sites van de New York Times en Our World in Data. Een gesprek over wat het Nederland van 200 jaar geleden ons leert over hedendaags Ivoorkust.

University of Groningen Business School lanceert nieuwe leergang Environmental, Social & Governance (ESG) Assurance
Wanneer:06 maart 2018

De University of Groningen Business School (UGBS) lanceert de leergang Environmental, Social & Governance (ESG) Assurance. Binnen deze leergang krijgen (assistent) accountants en specialisten (niet-accountants) de mogelijkheid om hun kennis op het gebied van controle van niet-financiële informatie van ondernemingen te vergroten, met als doel om hun controletechnieken te verbeteren.

Start Aletta Jacobs School of Public Health op 15 maart 2018
Wanneer:06 maart 2018

Op donderdagmiddag 15 maart a.s. wordt het officiële startschot gegeven voor de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH) in Groningen. Opgericht door een multidisciplinair team van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), wordt AJSPH dé vaandeldrager van Healthy Ageing in Noord-Nederland. Onderzoekers, faculteiten en partners van verschillende disciplines hebben zich al aan de netwerkorganisatie verbonden, dat initiatieven op het gebied van gezond ouder worden bij elkaar brengt.

Manda Broekhuis appointed Professor of Professional Service Chains
Wanneer:06 maart 2018

Manda Broekhuis has recently been appointed as Professor of Professional Service Chains. Broekhuis is a long-standing member of the Faculty of Economics and Business team. She has made great contributions in developing service operations as a research field and education topic, and has supervised and executed many research projects in healthcare, public and social services.

Oratie Robert Inklaar: De groei voorbij? Productiviteit en welvaart in de 21e eeuw
Wanneer:05 maart 2018

De Nederlandse economie groeide in 2017 sneller dan in lange tijd, maar een enkel goed jaar kan niet verhullen dat de 21e eeuw tot nu toe gekenmerkt wordt door een relatief laag groeitempo. Vooral de productiviteit groeit maar langzaam en daarmee ontbreekt het fundament voor een stabiele toename van de gemiddelde levensstandaard in ons land. Als we daarnaast constateren dat de loonontwikkeling achterblijft bij de productiviteitsgroei, dan betekent dit dat sommige groepen erbij inschieten of hun levensstandaard jaar na jaar zien stagneren. Dit is overigens geen typisch Nederlandse ontwikkeling: in heel Europa en in de Verenigde Staten is de 21e eeuw een periode van achterblijvende economische ontwikkeling.

Groningse leerlingen aan de slag met stadsdistributie
Wanneer:05 maart 2018

Groningse leerlingen aan de slag met stadsdistributie

Aanpak CO2-uitstoot door bedrijven schiet tekort
Wanneer:01 maart 2018

Te weinig bedrijven hebben hun administratie ingericht op het verminderen van broeikasgassen. Veel bedrijven hebben geen concrete doelstellingen op dit gebied en de administratie over de reductie van CO2-uitstoot ontbreekt meestal. Dit terwijl de meet- en rapportagemethodiek klaarligt. Dat blijkt uit onderzoek onder financieel professionals, zoals chief financial officers, financieel managers en controllers, uitgevoerd door het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR) van de Rijksuniversiteit Groningen en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Team NL overtreft in Pyeongchang Olympische voorspelling RUG-economen
Wanneer:26 februari 2018

De Nederlandse Olympiërs hebben in Pyeongchang beter gepresteerd dan RUG-economen Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Elmer Sterken op basis van hun model voorspelden. Team NL won in Zuid-Korea acht keer goud; drie meer dan de voorspelde vijf gouden plakken. Nederland (vijfde) eindigde daardoor ook hoger in het medailleklassement dan de onderzoekers verwachtten (negende).

Een stappenplan voor Man Made Blue Zones - Nieuwe blog door Koert van Ittersum
Wanneer:22 februari 2018

Zelf een gebied creëren waarbinnen alle mensen gelukkig en gezond oud worden, oftewel een Man Made Blue Zone, spreekt enorm tot de verbeelding. Maar welke concrete stappen we moeten ondernemen om zo'n gebied te realiseren, is vaak niet duidelijk. Hoogleraar Koert van Ittersum zal daarom tijdens zijn keynotepresentatie op de lustrumconferentie van Expertisecentrum Healthwise (3 april 2018) een stappenplan delen voor het realiseren van Man Made Blue Zones. In onderstaand blog alvast een voorproefje.

Opinie Steven Brakman en Harry Garretsen: Hoge economische groei maskeert oude en nieuwe problemen
Wanneer:20 februari 2018

De recente, met gejuich ontvangen economische groeicijfers maskeren dat er te weinig is gedaan om de oorzaken van de laatste crisis en groeiende problemen op de arbeidsmarkt op te lossen. Dat schrijven hoogleraren Steven Brakman en Harry Garretsen vandaag in een opinie in het Dagblad van het Noorden.

Interview: Marijke Leliveld and Hans Risselada on collaborating to study charity giving
Wanneer:16 februari 2018

Marijke Leliveld nearly fell off her chair when Steven Noordam, director of Kien market research bureau, unknowingly revealed an academic goldmine during his presentation. ‘All I could think was: MINE!,’ laughs Leliveld. ‘I made an appointment with Steven and raced over to Hans: “If we get hold of that data, I’m going to need your help”. I’m useless with a dataset like that, and so our partnership was born.’ Read more about an unexpected discovery that led to a fruitful academic collaboration on our FEB blog.

Servicegarantie (semi-)overheden kan relatie met de burger verbeteren
Wanneer:15 februari 2018

Jean-Pierre Thomassen onderzocht het ontwerp en de implementatie van servicegaranties in de publieke dienstverlening. Zo’n garantie kan een belangrijk hulpmiddel zijn om (semi)-overheidsorganisaties structureel klantgerichter te maken, stelt Thomassen. Een servicegarantie kan de relatie tussen burgers en overheid verbeteren doordat burgers beter weten wat ze van een publieke organisatie mogen verwachten. Een voorbeeld is de belofte dat een parkeervergunning met één bezoek aan de balie binnen vijftien minuten geregeld kan worden.

New FEB blog: Yingjie Yuan on how firms can manage ‘star’ employees
Wanneer:15 februari 2018

Yingjie Yuan is Assistant Professor in Management and Organization Psychology and started her tenure track in 2016. In the past years, her research has dealt with one general issue: how do individuals, particularly star individuals (i.e., the most creative members in teams), shape team processes and outcomes? Read more about the Yuan’s work in our FEB blog.

Creatieve ideeën leiden niet automatisch tot innovaties
Wanneer:14 februari 2018

Ondernemers kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan innovatie. Ondernemingen die een bedrijfscultuur van verbondenheid en samenwerking tussen werknemers stimuleren, zetten creatieve ideeën succesvoller om in nieuwe innovaties. Dat is een van de conclusies van de Noord-Nederlandse Innovatiemonitor, een onderzoek onder leiding van Dries Faems, hoogleraar Innovatie en Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’
Wanneer:14 februari 2018

Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de Aletta Jacobs School of Public Health.

Landelijke subsidie voor groot Healthwise-onderzoek in Selwerd
Wanneer:07 februari 2018

Voor onderzoek in de wijk Selwerd naar het voorkomen en verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen ontvangt de Rijksuniversiteit Groningen een subsidie van ruim 320.000 euro. De subsidie wordt verstrekt door ZonMw, een landelijke organisatie die onderzoek op het gebied van gezondheid en zorginnovatie stimuleert. Het onderzoek staat onder leiding van prof.dr. Manda Broekhuis en prof.dr. Kees Ahaus van expertisecentrum Healthwise van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG.

‘Crisis achter de rug, maar bouwsector verzuimt te innoveren’
Wanneer:07 februari 2018

Het is de hoogste tijd dat de bouwsector weer gaat innoveren. Op papier zijn daarvoor alle ingrediënten aanwezig, maar bouwbedrijven blijven vasthouden aan de strategie van strikte kostenbesparing die hen door de crisis hielp. Dat concluderen Killian McCarthy en Thijs Broekhuizen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij deden een jaar lang onderzoek naar de bouw en hielden daarvoor onder meer een enquête onder de vierduizend leden van Bouwend Nederland.

Supermarktklanten opgelet: tijdens boodschappen doen varieert onze prijsgevoeligheid
Wanneer:05 februari 2018

Het moment waarop een klant in de supermarkt een aanbieding onder ogen krijgt, beïnvloedt de kans dat hij op het aanbod ingaat. Onze prijsgevoeligheid varieert namelijk gedurende de rondgang langs de schappen, concludeert Koert van Ittersum, hoogleraar marketing en consumentenwelzijn aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Voor reguliere supermarktklanten is de prijsgevoeligheid het laagst aan het begin en aan het einde van het boodschappen doen, en het hoogst in het midden van de zogenoemde shopping trip. Dat is voor consumenten belangrijk om te weten, want zij staan op die momenten van lage prijsgevoeligheid dus het meest open voor duurdere aankopen’, zegt Van Ittersum.

Groningse economen voorspellen medailleklassement Pyeongchang: 5 keer goud voor Nederland
Wanneer:29 januari 2018
Nederland gaat volgens het model van drie economen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) bij de Olympische Winterspelen in Pyeongchang 18 medailles behalen. Fabian ten Kate, Gerard Kuper en Rector magnificus Elmer Sterken voorspellen 5 maal goud, 6 keer zilver en 7 maal brons. De voorspellingen van Ten Kate, Kuper en Sterken zijn gepubliceerd in het economenvakblad Economisch Statistische Berichten en het Financieel Dagblad van 30 januari 2018.
Nieuw instrument meet onze acceptatie van privacygevoelige informatieverzameling
Wanneer:26 januari 2018

Het verzamelen, opslaan en gebruik van persoonlijke informatie door bedrijven heeft zowel positieve als negatieve gevolgen voor consumenten. Die gevolgen hebben invloed op vraag of consumenten die informatieverzameling al dan niet accepteren. Frank Beke ontwikkelde een meetinstrument dat onze acceptatie van privacygevoelige informatieverzameling beter verklaart dan wanneer we alleen zouden kijken naar het consumentenvertrouwen in een bedrijf of de privacyzorgen van klanten. Beke promoveert op 8 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

printOok beschikbaar in het: English