Skip to ContentSkip to Navigation

Actueel

|2018 | - |2017 | - |2016| - |2015| - |2014| - |2013| - |2012| - |2011|
FEB Nieuwstip? r.s.buikema@rug.nl
Summer school on Corporate Governance: 8 - 12 July 2019
Wanneer:25 maart 2019

A summer school on ‘Corporate Governance and the Effectiveness of Boards’ is meant to further develop research skills for researchers in this area. The summer school will take place between July 8th and July 12th of 2019at the University of Groningen and will be taught by leading experts in the field of Corporate Governance. Join now!

Marijke Leliveld en Milena Nikolova treden toe tot de Young Academy Groningen
Wanneer:21 maart 2019

De Young Academy Groningen (YAG) heeft zeven nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van de Rijksuniversiteit Groningen, onder wie dr. Marijke Leliveld en dr. Milena Nikolova van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Zij worden op 30 september officieel geïnstalleerd.

Floor Rink benoemd tot associate editor van het Academy of Management Journal
Wanneer:20 maart 2019

Floor Rink, hoogleraar Organizational Behavior, maakt als associate editor deel uit van het nieuwe editorial team dat de komende drie jaar de koers bepaalt van het Academy of Management Journal, een wereldwijd toonaangevend wetenschappelijke tijdschrift over managementonderzoek. ‘ Ik krijg de kans richting te geven aan welk type onderzoek in ons vakgebied de komende jaren nieuwswaardig zal zijn’, reageert Rink verheugd.

Should you fear technology? – Promovenda Femke Cnossen wint 3 Minute Thesis Competition
Wanneer:15 maart 2019

Femke Cnossen won afgelopen woensdag de 3 Minute Thesis Competition 2019. Twaalf RUG-promovendi presenteerden hun onderzoek op een toegankelijke manier aan een breed publiek, en dat in slechts drie minuten en met behulp van één afbeelding. Cnossen, promovenda aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, zegevierde met een presentatie over haar onderzoek naar de effecten van autmoatisering en globalisering op het salaris en de carrière van Nederlandse werknemers.

Groene waterstof alleen rendabel bij hoge gasprijzen en streng klimaatbeleid
Wanneer:12 maart 2019

In veel plannen voor het klimaatbeleid, waaronder het concept-Klimaatakkoord, speelt groene waterstof een belangrijke rol om het gebruik van fossiele energie terug te dringen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Machiel Mulder, Jose Luis Moraga en Peter Perey van de Rijksuniversiteit Groningen onderzochten de economische voorwaarden waaronder waterstof kan worden geproduceerd en verhandeld. Zij concluderen dat groene waterstof pas rendabel is te produceren wanneer de prijs van aardgas langdurig hoog is, bedrijven over hun gebruik van aardgas een hogere heffing gaan betalen en de voor waterstofproductie vereiste elektriciteit grotendeels met hernieuwbare energie wordt opgewekt.

Werken in meerdere teams tegelijk leidt bij jongeren tot stress en ziekteverzuim
Wanneer:25 februari 2019

Werken in meer dan één team tegelijk is een alledaags fenomeen op de werkvloer van grote bedrijven en overheidsinstanties. Multiple team membership maakt het werk voor ervaren werknemers uitdagender en interessanter. Maar bij jongere werknemers leidt gelijktijdig lidmaatschap van verschillende teams juist tot problemen. Zij ervaren ongezonde stress en zijn daardoor vaker ziek. Dat concludeert Joost van de Brake. Hij promoveert op donderdag 28 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Harry Garretsen benoemd in NWO-bestuur Sociale en Geesteswetenschappen
Wanneer:15 februari 2019

Prof.dr. Harry Garretsen is voor drie jaar benoemd ben als lid van het NWO-domeinbestuur Sociale en Geesteswetenschappen (SGW). Garretsen, hoogleraar International Economics and Business aan de RUG, werd voorgedragen door de decanen Economie en Bedrijfskunde van Nederlandse universiteiten.

Groen en verantwoord ketenbeheer alleen lonend in landen met relatief lage duurzame prestaties
Wanneer:14 februari 2019

De globalisering van industriële ‘supply chains’ (toeleveringsketens) heeft de economische ontwikkeling van landen als China, India en Brazilië sterk gestimuleerd. Naast lof voor hun bijdrage aan de welvaart, armoedebestrijding en verbeterde levensstandaard binnen deze landen, is er ook kritiek op multinationals vanwege de negatieve milieueffecten en de lokale arbeidsomstandigheden. Chengyong Xiao onderzocht de tegenstellingen bij het verduurzamen van supply chains: kan het uit om groen te zijn en goed te doen?

Lex Hoogduin toegetreden tot de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen
Wanneer:13 februari 2019

De wetenschap bevorderen en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving. Dat is het doel van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Op 9 februari heeft de KHMW 18 nieuwe directeuren, 20 nieuwe leden en 2 nieuwe buitenlandse leden benoemd. Lex Hoogduin is een van die nieuwe directeuren.

Het effect van de financiële crisis op leiderschap (video & podcast)
Wanneer:08 februari 2019

Never waste a good crisis, wordt wel eens gezegd. Maar na de val van Lehman Brothers en de grote recessie die daarop volgde, zijn leiders niet of nauwelijks veranderd, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Leiderschap Janka Stoker en hoogleraar Economie Harry Garretsen.

Duurzamere overheden kunnen miljarden besparen op internationale financiële markten
Wanneer:07 februari 2019

Het duurzaamheidsbeleid van OESO-landen heeft een kleine, maar significante invloed op de rente die zij moeten betalen op internationale financiële markten. Hoe beter hun duurzaamheid, hoe lager hun ‘spread’; dat is de opslag die landen betalen bovenop de zogenaamde ‘risicovrije rente’. Als de duurzaamheidsscore van een land met 1% stijgt, daalt de spread op 10-jaars staatsobligaties met 0,15%, concludeert een internationaal team van wetenschappers onder wie Bert Scholtens, hoogleraar Sustainable Banking and Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Festive celebration of SOM’s 25th anniversary
Wanneer:07 februari 2019
Thursday 31 January the Research Institute SOM celebrated its 25th anniversary with over 200 colleagues. The celebrations took place right after the mid-term review. Professor Arie Kapteyn (University of Southern California and chair of the research midterm review committee) shared some of the prelimanry results. “It’s looking good, it’s looking good”, he said, while at the same time providing suggestions for SOM to take the next step.
Indeling politieke voorkeuren in links en rechts is achterhaald
Wanneer:05 februari 2019

Het debat over politieke ideologie wordt traditioneel gedomineerd door de stelling dat economisch-politieke voorkeuren links of rechts zijn. Die klassieke indeling in linkse en rechtse kiezers is niet langer geschikt om het huidige politieke klimaat te duiden. Dat concludeert promovenda Maite Laméris. Zij presenteert een verfijnde indeling van politieke ideologieën gebaseerd op vier dimensies: voorkeuren voor economische gelijkheid; voorkeuren voor markten en efficiëntie; voorkeuren voor zelfbeschikking; en nationalistische, protectionistische en populistische voorkeuren. Laméris promoveert op 14 februari aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Marc Kramer is RUG Docent van het Jaar 2018
Wanneer:31 januari 2019

Dr. Marc Kramer van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde is gekozen tot Docent van het Jaar 2018.

Onze niet te stillen consumptiedrift stuwt de mondiale CO2-uitstoot
Wanneer:30 januari 2019

Veranderingen in de internationale handel hebben nauwelijks effect gehad op de wereldwijde groei van CO2-uitstoot. Die conclusie trekt hoogleraar Erik Dietzenbacher op basis van gegevens uit de World Input-Output Database (WIOD) tussen 1995-2008.

Grote regionale verschillen in ontwikkeling waterschapsheffing
Wanneer:29 januari 2019

De ontwikkeling van de waterschapsheffing verschilt sterk per waterschap. Dat concludeert het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht de ontwikkeling van de belastingtarieven van waterschappen in de afgelopen bestuursperiode (2015 -2019) met het oog op de naderende verkiezingen voor de waterschapsbesturen op 20 maart.

printView this page in: English