Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFEBNews / FEB

Actueel

|2018 | - |2017 | - |2016| - |2015| - |2014| - |2013| - |2012| - |2011| - |2010| - |2009| - |2008| - |2007| - |2006|
FEB Nieuwstip? r.s.buikema@rug.nl
Zeer beperkte stijging woonlasten grote gemeenten
Wanneer:16 januari 2018

De stijging van de woonlasten in de grote gemeenten is dit jaar zeer beperkt. Huurders betalen 0,3 procent meer, eigenaar-bewoners 0,6 procent. Dat is veel minder dan de inflatie, die in 2018 naar verwachting uitkomt op 1,6 procent. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2018, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

The Groningen Growth and Development Centre: 25 years of telling the story of the world economy through data
Wanneer:15 januari 2018

The Groningen Growth and Development Centre (GGDC) was founded in 1992 within the Economics Department of the University of Groningen. It recently marked 25 years since its founding, with a jubilee conference on the themes that have long been key to the centre’s work: long-run growth, productivity and global value chains.

Belang van tv-reclame neemt af
Wanneer:12 januari 2018

Televisie staat onder druk. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) werd al geconfronteerd met bezuinigingen van de overheid, maar haalt nu ook minder op met reclame: een daling van 7 procent in het afgelopen halfjaar. Als deze trend zich doorzet, krijgt de NPO over tien jaar nog maar ruim 500 miljoen euro uit reclame binnen, tegen 997 miljoen euro in 2016. Dit is een daling van 50 procent! Misschien wordt die grens zelfs al eerder bereikt.

Beter leidinggeven met behulp van data: de lastige positie van middenmanagers
Wanneer:10 januari 2018

In tegenstelling tot het uitvoerig onderzochte leiderschap van topmanagers is er verbazingwekkend weinig bekend over leiderschap van het middenmanagement, de leidinggevenden van de zeer omvangrijke lagere echelons van organisaties. Bart Voorn onderzocht de afhankelijke positie van het middenmanagement en het effect van verschillende leiderschapsstijlen onder ruim vierhonderd managers en duizenden medewerkers van een retailorganisatie. Voorn promoveert op 11 januari aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek biedt uniek inzicht in de specifieke uitdagingen van middenmanagers.

Focus op de maatschappelijke opbrengst van gezond ouder worden - Decaan Herman de Jong over de Aletta Jacobs School of Public Health
Wanneer:09 januari 2018

De weg wordt bereid om de Aletta Jacobs School of Public Health daadwerkelijk een plek te geven in Groningen. ‘De uiteindelijke vorm is van ondergeschikt belang’, zegt Herman de Jong, decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. ‘De essentie is dat we een wetenschappelijk en maatschappelijk netwerk creëren, waarin we bestaand en nieuw onderzoek rond gezondheidsvraagstukken naar een grotere schaal tillen en vertalen naar concrete maatschappelijke oplossingen.’

It makes financial sense for firms to address gender bias in hiring – New FEB blog by Samuele Murtinu
Wanneer:08 januari 2018

It is important to analyse gender bias in hiring, not just because the topic is interesting in itself, but because it may have a dramatic impact on a firm’s productivity, states Samuele Murtinu in the latest FEBblog.

Wat te doen tegen ‘showrooming’? - Best Paper Award voor onderzoek Peter Verhoef
Wanneer:04 januari 2018

Peter Verhoef, hoogleraar Marketing aan de RUG, onderzocht ‘showrooming’ samen met zijn collega’s Sonja Gensler (University of Münster) en Scott Neslin (Tuck School of Business in Dartmouth). Zij concluderen dat het aanstellen van extra verkoopmedewerkers het beste wapen vormt in de concurrentiestrijd met webshops. Hun publicatie in het Journal of Interactive Marketing is nu bekroond met de Best Paper Award 2017.

Vier FEB-onderzoekers in Top 40 Beste Nederlandse Economen
Wanneer:21 december 2017

Vier onderzoekers van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde staan in de jaarlijkse Economentop 40 van het tijdschrift Economisch Statistische Berichten (ESB). Dat zijn: Marcel Timmer (op plek 24), Peter Verhoef (26), Jakob de Haan (tevens Hoofd Onderzoek bij De Nederlandsche Bank, 28) en Robert Inklaar (32).

Video: Harry Garretsen te gast bij Tweede Kamercommissie Financiën over voorgenomen afschaffing dividendbelasting
Wanneer:15 december 2017

Prof.dr. Harry Garretsen was donderdag 14 december te gast bij de hoorzitting van de Tweede Kamercommissie Financiën over het voornemen van de regering om de dividendbelasting af te schaffen. Garretsen, hoogleraar Economie aan de RUG, was door de commissie gevraagd als deskundige zijn mening te geven naar aanleiding van zijn opiniestuk Afschaffen dividendbelasting: leuk voor Shell, niet goed voor ons land.

UK feels the brunt, but Brexit will hammer the Germans and Dutch too
Wanneer:14 december 2017

How much economic damage every region in Europe is set to face due to Brexit is revealed in a new study by University of Groningen’s Professor Bart Los and Dr Wen Chen, along with colleagues from other institutions. The United Kingdom is estimated to feel the brunt of the fallout. But its closest trading partners face steep risks too, such as Ireland, Germany, the Netherlands, Belgium and France, according to the study.

Faculty of Economics and Business achieves 3-year EQUIS re-accreditation
Wanneer:13 december 2017

The European accreditation institution EFMD has just announced that the Faculty of Economics and Business (FEB) of the University of Groningen has been awarded the prestigious EQUIS accreditation for an additional 3 years. This re-accreditation was achieved following an extensive and rigorous evaluation of the Faculty by the EQUIS Peer Review Team in September. The initial EQUIS accreditation was awarded in 2014 and it is credit to the hard work of FEB’s staff and students that they have been able to maintain an impeccable standard and achieve re-accreditation. FEB was also re-awarded AACSB accreditation just last year. The combination of both the EQUIS and AACSB accreditations is only reserved for the global top 1% of business schools.

Van schaarste en conflict naar welvaart en overvloed – Bob Fennis helpt consumenten gezondere keuzes te maken in snel veranderend Litouwen
Wanneer:13 december 2017

Hoe werkt het verleden door in keuzes die je nu als consument maakt? En op welke manier zijn consumenten onbewust aan te zetten tot gezondere keuzes? Hoogleraar Consumentengedrag Bob Fennis onderzoekt die twee vragen de komende jaren in een boeiende omgeving: Litouwen, dat veranderde van een land met schaarste, conflicten en spanningen naar een maatschappij met overvloed en veel keuzevrijheid.

RUG-economen maken ontbrekende inschatting van Brexit-gevolgen: 2,5 miljoen banen in gevaar
Wanneer:12 december 2017

De Britse minister David Davis slaagde er deze maand niet in zijn lang beloofde onderzoeken te presenteren naar de gevolgen van de Brexit voor de Britse economie. Samen met collega’s van de Universiteit van Sheffield en de Universiteit van Birmingham hebben economen van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen nu alsnog zijn huiswerk gedaan. Zij beoordeelden de risico’s van de Brexit voor 54 verschillende sectoren met behulp van gegevens uit de World Input-Output Database – en de resultaten zijn zeer verontrustend.

University of Groningen Business School en Altuïtion lanceren nieuwe opleiding Customer Experience Management
Wanneer:11 december 2017

Een optimale klantbeleving als uitgangspunt voor je organisatie

Aanwezigheid van vrouwen in bestuur heeft bescheiden positief effect op winstgevendheid
Wanneer:11 december 2017

Heeft de aanwezigheid van vrouwen invloed op de prestaties van een raad van bestuur? Uit eerder onderzoek bleek van niet, maar Colin P. Green (Lancaster University) en RUG-onderzoeker Swarnodeep Homroy komen tot een andere conclusie. Zij tonen aan dat de aanwezigheid van vrouwen in het bestuur bescheiden, maar economisch betekenisvolle, effecten heeft op de prestaties van het bedrijf. Deze effecten zijn significant groter wanneer vrouwelijke bestuurders daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen in interne commissies.

Floris Boekema wint afstudeerprijs met onderzoek naar efficiënte logistiek voor windparken op zee
Wanneer:01 december 2017

FEB-student Floris Boekema heeft de Service Logistics Forum afstudeerprijs gewonnen met zijn onderzoek naar conditiegestuurde productie en onderhoud van offshore windmolens. De scriptie van Boekema sprong positief in het oog vanwege het wetenschappelijke gehalte, het innovatieve karakter en de bondige schrijfstijl, zo staat te lezen in het juryrapport. Boekema compenseerde het gemis van een casestudy met een uitgebreide gevoeligheidsanalyse en wist op die manier waardevolle aanbevelingen te presenten.

Samenwerking gemeenten bespaart geen geld
Wanneer:28 november 2017

Anders dan gedacht verlaagt samenwerking tussen gemeenten de uitgaven van gemeenten niet. Ook leidt samenwerking niet tot een meetbare verbetering van de gemeentelijke voorzieningen. Dat schrijven Maarten Allers en Tom de Greef van het Centrum voor onderzoek van de economie van de lagere overheden (COELO), een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij publiceren hun bevindingen vandaag in economenvakblad ESB.

Een decennium praktische en wetenschappelijke klantinzichten: RUGCIC viert tienjarig bestaan
Wanneer:28 november 2017

Het Customer Insights Center van de Rijksuniversiteit Groningen (RUGCIC) bestaat tien jaar en viert dat op 30 november met een lustrumseminar rond wetenschappelijke doorbraken en de nieuwste praktische klantinzichten van onder meer NS, Wehkamp, Achmea en KLM.

Nederlandse beursondernemingen richten zich op de langere termijn | iGOR presenteert onderzoek op Eumedion-symposium
Wanneer:28 november 2017

Bestuurders van Nederlandse beursondernemingen zijn meer op de lange termijn gericht dan hun Amerikaanse collega’s. Het langetermijndenken onder beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen lijkt de afgelopen tien jaar ook enigszins sterker geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Niels Hermes, Reggy Hooghiemstra en Kees van Veen van het Institute for Governance and Organizational Responsibility (iGOR).

RUG en Noordelijke Online Ondernemers lanceren Groningen Digital Business Centre
Wanneer:25 november 2017

De Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO) slaan de handen ineen om de bloeiende digitale sector in Noord-Nederland uit te bouwen en te versterken. Samen lanceren zij het Groningen Digital Business Centre (GDBC), een nieuw kenniscentrum dat zich richt op het ontwikkelen, delen en overdragen van kennis op het gebied van digitaal ondernemen. Een belangrijke doelstelling is het opleiden van jong talent op het gebied van digital business en big data om tegemoet te komen aan de dringende vraag vanuit de sector naar academisch geschoolde professionals.

Noordelijk MKB wil creativiteit in bedrijf stimuleren
Wanneer:23 november 2017

Heeft u als ondernemer, bedrijf of organisatie een vraagstuk? Of wilt u zich laten inspireren door de volgende generatie professionals? Meldt u zich dan aan voor: Business Meets University: Creating Success in the North op donderdag 16 november 2017.

Zelfsturing mislukt vaak omdat managers bang zijn macht te verliezen
Wanneer:23 november 2017

De manager zelf blijkt de grootste horde bij het invoeren van zelfsturende teams. Hoe minder macht een leider heeft, hoe minder hij of zij genegen is te delen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Sanne Feenstra en hoogleraar Janka Stoker onder zevenhonderd lezers van het magazine Management Team.

Toenemende verantwoordingsdruk serieuze stressor voor deel medisch specialisten
Wanneer:22 november 2017

Een deel van de medisch specialisten ervaart het risico op een potentiële aanklacht als stressor in het werk. De noodzaak om professionele verantwoording af te leggen wordt erkend, maar genereert ook druk. Het huidige verantwoordingssysteem werkt daardoor gedeeltelijk averechts, concludeert promovendus Erik Renkema. ‘Het risico op een potentiële aanklacht leidt ertoe dat een deel van de specialisten extra diagnostiek aanvraagt, meer terughoudend is in het rapporteren van incidenten en in het bespreken van incidenten met patiënten en soms een bepaalde behandeling of bepaalde patiënt gaat mijden. Dat gedrag strookt niet met het doel van het verantwoordingssysteem, dat juist bedoeld is om verantwoorde zorg te stimuleren’, stelt Renkema.

Concurrentiebeperkende regelgeving in financiële sector belemmert economische groei
Wanneer:22 november 2017

Concurrentiebeperkende regelgeving in de bancaire sector heeft een remmende werking op de economische groei. Dat concludeert Pieter IJtsma op basis van een onderzoek naar de effecten van deregulering in de bankensector van de Verenigde Staten op de economische groei in de periode tussen 1970 en 2000. Hij toont aan dat deregulering leidt tot positieve spillover-effecten: ook omliggende staten profiteren mee van het terugdringen van concurrentiebeperkende regelgeving.

Nieuwe blik op laaggeletterde schuldenaren
Wanneer:21 november 2017

De communicatie verbeteren met laaggeletterde mensen met schulden, dat is de missie van Martijn Keizer. Samen met Syncasso Gerechtsdeurwaarders, Kredietbank Nederland en de Stichting Lezen & Schrijven brengt hij laaggeletterdheid onder schuldenaren in kaart. Dat project ‘Lezen ≠ begrijpen’ is mogelijk gemaakt door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

TED Talk Koert van Ittersum | The obesity epidemic: it will take the entire village
Wanneer:20 november 2017

Het oplossen van obesitas vereist een collectieve inspanning. Hoogleraar Koert van Ittersum roept het hele dorp op - beleidsmakers, ondernemers en academici - om hun krachten te bundelen en individuen in staat te stellen de controle over hun calorie-inname te vergroten en een gezond gewicht te bereiken en te behouden.

printOok beschikbaar in het: English