Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons FEB Research / FEB FEB Research News News / FEB

Oratie Roland Mees: Onszelf begrijpen in tijden van klimaatverandering

03 mei 2023
Hoogleraar Practice of Business Ethics Roland Mees
Hoogleraar Practice of Business Ethics Roland Mees

Als het gaat om het bestrijden van klimaatverandering, is elke strategie om ‘netto nul’ te zijn in 2050 alleen geloofwaardig als het inhoudt dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 50 procent wordt verminderd.

Roland Mees, hoogleraar Practice of Business Ethics: "Dit is onverenigbaar met hoe we onszelf begrijpen, wanneer we vooruitstrevende bedrijven vormgeven door klantervaringen, bedrijfsprocessen en stakeholderdialogen onophoudelijk te verbeteren. Waarom kunnen we dit allemaal wel, maar hebben we nog haast geen klimaatactie kunnen ondernemen? Als gevolg hiervan worden we geconfronteerd met fundamentele vragen over onze morele integriteit. Om de zwakheden in de motivatie van mensen in welvarende landen voor duurzame actie te overwinnen, hebben we sterke (overheids)instellingen en goed beleid nodig. De tijd dringt om de CO2-reductie van 50 procent tegen 2030 te bereiken en de ontwikkelingslanden te helpen met de beperking van en aanpassing aan klimaatverandering. Ondanks de zorgen zijn er nog steeds tekenen van hoop dat we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graden Celsius. In dit opzicht beschouw ik het sturen van bedrijfsethiek naar de opname van duurzaamheid als doel als een van mijn belangrijkste taken."

In zijn oratie gaat professor Mees in op deze fundamentele vragen over onze morele integriteit en onze zwakheden in de motivatie om actie te ondernemen om klimaatverandering te beperken. Naast het kenbaar maken van zorgen, wijst Mees ook op positieve ontwikkelingen, tekenen van hoop dat we de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.

Meer informatie:

Inschrijven uiterlijk 5 mei via het inschrijfformulier.

Livestream op 12 mei 2023, zie: www.rug.nl/digitale-oratie.

Vragen? Neem dan contact op met Roland Mees.

Laatst gewijzigd:13 februari 2024 13:29
View this page in: English

Meer nieuws