About usOur positionFacts and figuresPrizes and awardsERC-laureaten

ERC-laureaten

De European Research Council (ERC) geeft beurzen aan excellente onderzoekers. Hiermee stimuleert het instituut baanbrekend onderzoek in Europa.

ERC Starting Grants ondersteunen opkomende wetenschapstalenten om een onderzoekteam samen te stellen en een onafhankelijk onderzoek op te starten. Consolidator Grants zijn bedoeld voor wetenschappers die hun zelfstandigheid willen verstevigen door een onderzoeksgroep op te richten of die recent een onafhankelijke en uitstekende onderzoeksgroep hebben gevormd en willen consolideren. De Advanced Grants staan open voor gevestigde wetenschappers van alle nationaliteiten en leeftijden. Met de ERC-beurs kunnen ze baanbrekende en gedurfde projecten aangaan om nieuwe richtingen in te slaan in hun onderzoeksgebied. De Proof of Concept-beurzen helpen ERC-laureaten om het gat te dichten tussen hun onderzoek en de markt.

Meer informatie en contact

ERC Grants 2019

Starting Grants

Dr. Cristóbal Bertoglio

Cristóbal Bertoglio

Dr. Cristóbal Bertoglio (Faculty of Science and Engineering, Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence) krijgt een ERC Starting Grant voor de computermodellering van supersnelle MRI-opnames van het cardiovasculaire systeem. Het doel van Bertoglio’s onderzoeksproject, CardioZoom, is het mogelijk maken van kwantitatieve MRI’s van dunne cardiovasculaire structuren met zeer korte MRI-scantijden.

Dr. Giulia Fulvia Mancini

Giulia Fulvia Mancini

Dr. Giulia Fulvia Mancini (Faculty of Science and Engineering, Zernike Institute for Advanced Materials) heeft een Starting Grant ontvangen voor haar project 'Geavanceerde EUV / soft X-ray microscopie in het ultrasnelle regime: beeldvormingsfunctionaliteit van nanomaterialen over lengteschalen' (ULTRAIMAGE). ULTRAIMAGE pakt de behoefte aan nieuwe strategieën bij de karakterisering van functionele nanomaterialen aan, door de studie van hun fundamentele structuur-eigenschaprelaties.

Dr. Cyril Moers

Cyril Moers

Dr. Cyril Moers (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG) gaat de komende jaren onderzoek doen naar het gebruik van perfusiemachines waarmee donornieren getest kunnen worden. De inzichten uit het onderzoek moeten er toe leiden dat nefrologen en chirurgen in de toekomst vaker de juiste keuze kunnen maken als het gaat om het aannemen of afwijzen van donornieren.

Lees meer over Moers in het nieuwsbericht van het UMCG.

ERC Grants 2018

Consolidator Grants

Prof. dr Helga de Valk

Helga de Valk

Prof. dr. Helga de Valk is honorair hoogleraar Migratie en de levensloop aan de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen. Haar onderzoek richt zich onder andere op de demografie en het gedrag van migranten.

De Valk heeft een ERC Grant gekregen voor haar onderzoek Migrant youth mobility in Europe: Patterns, processes and consequences.

Prof. dr. Rudolf de Boer

Rudolf de Boer

Prof. dr Rudolf de Boer is hoogleraar Translationele Cardiologie bij de Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG. Hij gaat met de ERC Grant onderzoek doen de interactie tussen hartfalen en het ontstaan van kanker.

De behandeling van hartfalen is verbeterd, maar de sterftecijfers blijven hoog. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat patiënten met hartfalen niet zelden overlijden aan kanker; maar dit heeft nog weinig aandacht gekregen. De Boer zal onderzoeken of er directe en indirecte effecten zijn bij verschillende soorten van hartfalen, op meerdere vormen van kanker. Naar verwachting zal dit leiden tot identificatie van factoren die invloed hebben op tumorgroei, maar mogelijk ook op bekende nier-, lever- en longaandoeningen die vaak optreden bij hartfalen.

Meer over het onderzoek van Rudolf de Boer

Advanced grants

Prof. dr Franjo Weissing

Franjo Weissing

Prof. dr Franjo Weissing, hoogleraar Theoretische Biologie, heeft een ERC Advanced Grant toegekend gekregen. Weissing gaat met de subsidie de evolutie van regulatienetwerken onderzoeken.

Het ERC project is opgesplitst in deelprojecten, die concrete vragen uit verschillende vakgebieden behandelen. Welke organismen kunnen zich in tijden van ‘global warming’ nog aanpassen aan de veranderende omstandigheden? Hoe past het immuunsysteem zich aan aan het spectrum pathogenen waarmee het is geconfronteerd? Hoe is het vermogen om te leren geëvolueerd en wat kunnen we hieruit concluderen over de structuur van onze hersenen en ons systeem van emoties?

Starting Grants

Dr. Julia Even