Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ERC Advanced Grant voor Filippo Fraternali

30 maart 2023

De Europese Onderzoeksraad heeft een ERC Advanced Grant toegekend aan prof. dr. Filippo Fraternali van de Faculty of Science and Engineering. Fraternali kan de beurs gebruiken voor onderzoek naar de eigenschappen van gasstromen in en uit sterrenstelsels.

De Europese Onderzoeksraad (ERC) kent subsidies toe aan toponderzoekers om grensverleggend onderzoek in Europa te bevorderen. De Advanced Grants zijn bedoeld voor gevestigde academici die belangrijke onderzoeksprestaties op hun naam hebben staan. Advanced Grants kunnen oplopen tot €2,5 miljoen voor een periode van vijf jaar.

Filippo Fraternali
Filippo Fraternali

Filippo Fraternali

Filippo Fraternali bestudeert de vorming en evolutie van sterrenstelsels, van het prille begin van het universum tot de huidige sterrenstelsels, waaronder de Melkweg. Hij richt zich met name op de rol van gas, het element waaruit het overgrote deel van de gewone materie in het heelal bestaat.

Sterrenstelsels danken hun groei en stervorming aan de aanvoer van nieuw gas uit het intergalactische medium. Tegelijkertijd zorgt de explosie van sterren als supernovae ervoor dat een grote hoeveelheid gas uit sterrenstelsels in de omgeving wordt uitgestoten. Fraternali bestudeert deze gasstromen door middel van analyses van waarnemingen, theoretische modellen en hydrodynamische simulaties. Echter, de natuurkunde van deze gasstromen en de wisselwerking daartussen is zeer complex, zodat ons huidige begrip ervan nogal onvolledig is.

Met zijn ERC-project probeert Fraternali de eigenschappen van gasstromen in en uit sterrenstelsels door middel van de kosmische kalender nauwkeurig te bepalen en daarbij een verklaring te geven voor hun rol in de vorming en evolutie van sterrenstelsels. Om dit doel te bereiken zal hij een combinatie van innovatieve gegevensanalyse en theoretisch onderzoek gebruiken. Gegevens van geavanceerde astronomische faciliteiten zoals ALMA en de JWST zullen worden gebruikt in combinatie met nieuw ontworpen theoretische modellen. Het uiteindelijke doel is om onze huidige modellen van de vorming van sterrenstelsels aanzienlijk te verbeteren.

Meer informatie

Filippo Fraternali

Laatst gewijzigd:08 september 2023 09:35
View this page in: English

Meer nieuws