Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Wiskunde

Binnen de wiskunde staan analytisch denken en het oplossen van problemen centraal. Het uitvoeren van berekeningen kan hierbij helpen, maar creatief zijn en logisch redeneren zijn het belangrijkst. Hierdoor heb je binnen de wiskunde veel disciplines met uiteenlopende toepassingen in het dagelijks leven.

Een voorbeeld van zo’n toepassing vind je in de systeemtheorie, waarin wiskundigen zich bezighouden met de werking van systemen en de wiskunde daarachter. Een voorbeeld van zo’n systeem is een zelfrijdende auto, die zijn gedrag aanpast op basis van prikkels van buitenaf. Zulke systemen kun je simuleren en testen met behulp van wiskundige modellen. Ook natuurverschijnselen kun je modelleren. Denk hierbij aan de manier waarop de planeten in ons zonnestelsel zich voortbewegen, of aan het voorspellen van het weer. Vragen die wetenschappers hierover hebben kunnen vaak makkelijker beantwoord worden met behulp van een wiskundig model of simulatie.


Ook in de bedrijfswereld kom je veel wiskunde tegen. Bedrijven zoals banken of telefoonmaatschappijen willen goed op de hoogte blijven van de data van hun klanten. Deze gegevens worden geanalyseerd door data-analisten, die vaak een wiskundige achtergrond hebben.

Toch denken wiskundigen niet alleen maar in oplossingen. Soms zijn ook de problemen interessant en zelfs nuttig, zoals in het vakgebied van de cryptografie. Bepaalde problemen zijn zo moeilijk op te lossen, dat ze ingezet worden in de databeveiliging. Een voorbeeld hiervan is de beveiliging van een wifi-verbinding.

Omdat wiskunde de basis vormt voor veel dingen die je dagelijks tegenkomt of gebruikt, heb je een breed aanbod aan onderwerpen waaruit je kunt kiezen voor je profielwerkstuk. Misschien ben je bekend met verschillende takken van de wiskunde en weet je al in welke richting je je onderwerp wilt kiezen. Maar het kan ook zijn dat je een wiskundig fenomeen interessant vindt en dit wilt onderzoeken. Je kunt hierbij op zoek gaan naar oplossingen voor een bepaald probleem, maar ook juist het probleem zelf analyseren: waarom is een probleem zo moeilijk op te lossen? Of zijn er juist heel veel verschillende mogelijkheden om tot een oplossing te komen?

Hieronder vind je een aantal interessante voorbeeldonderwerpen over wat voor onderzoek je zou kunnen doen voor je profielwerkstuk:

Pi?

Als je in Google de zoekopdracht ‘pi’ invoert, dan is het eerste resultaat dat Google je geeft: ‘pi = 3,14159265’. Als je even verder kijkt, vind je antwoorden die meer cijfers achter de komma geven. Helaas zijn dit allemaal benaderingen, pi heeft namelijk oneindig veel cijfers achter de komma.

Six Degrees of Separation en andere netwerken

Je hebt vast wel eens gehoord van six degrees of separation: binnen zes connecties ben je verbonden met iedereen op aarde. De eerste stap is van jou naar al je vrienden, familie, kennissen en iedereen die je een keer een hand hebt gegeven. Van hen naar hun vrienden, kennissen, etc., is de tweede stap. En zo ben je altijd in of binnen zes stappen bij wie dan ook.

Architectuur en wiskunde

Als je denkt aan de combinatie van architectuur en wiskunde, lijkt het al gauw alsof wiskunde voornamelijk een hulpmiddel is voor architectuur. Wanneer je echter bedenkt dat wiskunde eigenlijk voornamelijk patronen en structuren bestudeert, ligt het al wat meer voor de hand om architectuur juist als een deel van de wiskunde te zien.

Wil je je profielwerkstuk schrijven voor wiskunde en heb je vragen? Vul dan het contactformulier in!

Laatst gewijzigd:26 januari 2024 15:10