Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Technische Bedrijfskunde

Het interessante van Technische bedrijfskunde is de diversiteit. Je slaat de brug tussen de techniek en de financiële factoren van een uitdaging. Met andere woorden: je helpt de techniek verder en berekent de economische haalbaarheid. Het ligt daarom een beetje tussen biologie, wiskunde, natuurkunde en economie in. Je leert de kennis van deze vakken te combineren. Maar hoe kun je daar een profielwerkstuk van maken?

Het gaat erom dat je een techniek onderzoekt en dan gaat nadenken over de implementatie daarvan. Implementatie van de techniek betekent dat je gaat kijken naar de haalbaarheid. Neem bijvoorbeeld biogas: stel dat we biogas willen gebruiken in ons dagelijks leven. Een belangrijke vraag is dan: welke praktische zaken komen daarbij kijken? Het gaat er bij Technische bedrijfskunde om dat je het onderwerp van verschillende kanten bekijkt.

  • Je kunt er bijvoorbeeld overnadenken of mensen het gas wel willen gebruiken (misschien stinkt het wel veel meer of is het veel te duur). [consumenten]
  • Je kunt ook een onderzoek doen over waar de biogas kan worden gebruikt en of dat ook anders is dan huidig gas. [productkwaliteit]
  • Een laatste mogelijkheid is: kijken naar het produceren van biogas op grote schaal. [productie]

Kies je een onderwerp bij technische bedrijfskunde, dan is het dus belangrijk om goed naar alle factoren te kijken!

Hieronder vind je een aantal interessante voorbeeldonderwerpen over wat voor onderzoek je zou kunnen doen voor je profielwerkstuk:

Circulaire economie

Bedrijven zijn bezig zich om te vormen tot duurzame organisaties. Dit doen ze onder andere door te kijken naar hun afvalstromen. Kunnen de afvalstromen bijvoorbeeld voor iets gebruikt worden? Bekijk met je profielwerkstuk bijvoorbeeld hoe ons rioolwater wordt gezuiverd.

Lactose

Lactose komt voor in melk waardoor lactose-intolerante mensen geen melk kunnen drinken. Hoe wordt lactosevrije melk gemaakt? Het begint bij de structuur van lactose. De structuurformule van lactose bestaat uit suikers: glucose en galactose, ook wel saccharides genoemd.

Biogas

Nieuwe energiebronnen zijn belangrijk om de huidige vervuilende olie- en gasindustrie tegen te gaan. Je kunt voor je profielwerkstuk kijken naar het vergisten van verschillende biomassa's en de hoeveelheid biogas die ze produceren. Zo kom je meer te weten over de bacteriën die deze vergisting mogelijk maken. Er zit alleen wel een luchtje aan.

Wil je je profielwerkstuk schrijven met technische bedrijfskunde als onderwerp en heb je vragen? Vul dan het contactformulier in!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48