Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Sterrenkunde

Sterrenkunde is de wetenschap die probeert het heelal te begrijpen en in kaart te brengen. Ze houdt zich bezig met de observatie van alle voorwerpen en fenomenen buiten de atmosfeer van de aarde. Het bestuderen van deze processen en objecten is alleen mogelijk door middel van observatie van de straling die ze uitzenden. De sterrenkunde probeert vragen over het heelal te beantwoorden. Hoe oud is het heelal en hoe is het ontstaan? Wat is een zwart gat nou eigenlijk? Zijn er andere werelden behalve de aarde en hoe komen we er? Als dit soort vragen je interesse hebben is een profielwerkstuk over sterrenkunde misschien wel iets voor jou.

De opleiding Sterrenkunde van de RUG is verbonden aan het Kapteyn instituut. Het Kapteyn instituut houdt zich bezig met een breed scala aan sterrenkundige onderwerpen. Onderwerpen zoals: de structuur en formatie van sterrenstelsels, kosmologie en de groteschaalstructuur van het universum, ster- en planeetformatie, hoge-energie astrofysica en actieve sterrenstelsels en het maken van geavanceerde meetinstrumenten.

Als je zelf sterrenkundig onderzoek wilt doen, kun je natuurlijk zelf met een telescoop in de achtertuin gaan staan. Daarmee kun je ook al veel te weten komen! De allereerste astronomen deden al waarnemingen met apparatuur die een fractie van de mogelijkheden had die een huidige huis-tuin-en-keuken-telescoop heeft. Het is tegenwoordig ook mogelijk om data te krijgen en gebruiken van de meest geavanceerde telescopen! Je kunt zelf nieuwe objecten binnen ons zonnestelsel ontdekken, de afstand tussen de sterren bepalen of berekening doen aan zwarte gaten. Met behulp van natuurkunde en de juiste data kun je veel over het heelal te weten komen!

Hieronder vind je een aantal interessante voorbeeldonderwerpen met advies over wat voor onderzoek je zou kunnen doen voor je profielwerkstuk:

Zwarte gaten

Dat zwarte gaten echt bestaan en alles om zich heen opslokken, zelfs het licht, weet je waarschijnlijk al. Maar er is nog heel veel meer te ontdekken! Zo kunnen sterrenkundigen bijvoorbeeld aan de hand van de zwaarte van het zwarte gat uitrekenen waar zijn horizon is, dus hoe dichtbij je moet zijn om echt in het zwarte gat te vallen!

De afstand tussen de sterren

Wat sterrenkunde lastig maakt, is dat er een ontzettend groot “laboratorium” is met allemaal verschillende objecten en fenomenen die je wilt bestuderen, maar je kunt er niet even heen lopen om het van dichtbij te bekijken. We weten dat alles in het heelal heel veel weg staat, maar hóe ver eigenlijk?

Nieuwe werelden ontdekken!

Is er ander leven in het universum? En zo ja, is dat leven dan te vinden op aardachtige planeten of zou er ook leven kunnen zijn in totaal andere omstandigheden?

Wil je je profielwerkstuk schrijven met sterrenkunde als onderwerp en heb je vragen? Vul dan het contactformulier in!

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48