Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

Filosofie

Neem jij geen genoegen met vage theorieën en onduidelijke antwoorden? Dan is een profielwerkstuk voor het vak filosofie echt iets voor jou! Wat kun je verwachten? Omdat de filosofie puur theoretisch is, is het onderzoek dat je gaat doen vrijwel zeker literatuuronderzoek. Op deze pagina vind je handige tips voor het vinden van geschikte literatuur.

Wanneer je filosofisch onderzoek doet analyseer je problemen: dit kunnen actuele - bijvoorbeeld politieke of maatschappelijke - problemen zijn, maar ook problemen in middeleeuwse of vroegmoderne teksten. Het is in beide gevallen belangrijk dat je kritisch naar de literatuur kijkt.

De volgende stap is het koppelen van het probleem aan je onderzoek. Het is dan belangrijk om een methode op te stellen. je kunt bijvoorbeeld onderzoek doen naar verschillende denkwijzen die filosofen er in de loop van de tijd op na hielden. Je kunt dan een vergelijking maken tussen verschillende filosofen, maar je kunt ook een idee of concept onderzoeken. Welke theorie vind jij het meest overtuigend en belangrijker nog: waarom? Je kunt in je profielwerkstuk proberen een probleem te verhelderen of op te lossen door verschillende denkers te analyseren.
De kritische manier van denken die je nodig hebt bij het doen van filosofisch onderzoek kun je vervolgens goed toepassen op maatschappelijke en wetenschappelijke vragen!

Tips:

  • Zorg bij het zoeken van literatuur voor geschikte zoektermen. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt op ‘Aristoteles’ krijg je een heleboel informatie waarvan een groot deel niet relevant is.
  • Wanneer je een term of filosoof wil googelen gebruik dan ‘Google Scholar’, zo zoek je direct op wetenschappelijke artikelen!
  • Bedenk voor je begint eerst goed wat je wil onderzoeken: dit maakt het structureren van je PWS een stuk makkelijker

Voorbeeldonderwerpen

Om je een beetje op weg te helpen hebben we verschillende voorbeeldonderwerpen opgesteld. Zie de lijst van voorbeelden hieronder.

Gedachtenexperimenten

Filosofie in de astronomie

Normen en waarden: Ethiek!

Vrije wil

Baruch de Spinoza

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48