Skip to ContentSkip to Navigation
Onderzoek Gezondheidswetenschappen Sociale Geneeskunde
University Medical Center Groningen

Voorspellen van roken en alcoholgebruik tijdens de adolescentie

Onderzoeker:

L.Visser

Projectleiders:
Onderzoeksperiode: 2007-2014
Financier: University of Groningen

Samenvatting:

Roken en alcoholgebruik heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid en begint doorgaans tijdens de adolescentie. Niet al deze starters gaan problematisch gebruiken, gedefinieerd als het dagelijks gebruik van sigaretten en het regelmatig buitensporig gebruik van alcohol. Voor roken geldt dit voor ongeveer de helft van de starters. Voor alcoholgebruik is dit onbekend.

Met dit onderzoek zal een bijdrage geleverd worden aan de ontwikkeling van wetenschappelijke onderbouwde methodes binnen de jeugdgezondheidszorg, waarmee jongeren met een verhoogd risico op problematisch roken of alcoholgebruik opgespoord kunnen worden. Het project wordt uitgevoerd binnen het TRAILS-onderzoek, een follow-up onderzoek van een cohort van ruim 2000 kinderen van 10-12 jaar oud, gestart in 2000-2001. Op drie meetmomenten zijn data verzameld omtrent roken, alcoholgebruik, sociale en psychologische factoren, leefomstandigheden, levensgebeurtenissen, lichamelijke gezondheid en sociaal-demografische kenmerken. Verder zijn er gegevens omtrent deze factoren uit dossiers van de jeugdgezondheidszorg toegevoegd. Deze dossiers bevatten gegevens vanaf de prenatale periode tot het 14e levensjaar.

Statistische analyse zal worden uitgevoerd op voorspellers van roken en alcoholgebruik, waarbij aandacht zal worden besteed aan de ontwikkeling van problematisch gebruik. De resultaten zullen worden gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften en zullen worden gepresenteerd op nationale en internationale congressen.

Laatst gewijzigd:26 februari 2015 11:21
View this page in: English