Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse biologiestudent wint National Geographic award

22 maart 2012

De Groningse biologiestudent Joris van Alphen is winnaar van de Emerging Nature Photographer Award. Deze prijs van National Geographic is een aanmoedigingsprijs voor serieuze aankomende natuurfotografen die met hun werk bijdragen tot natuurbescherming en –bewustwording. De prijsuitreiking vond op 22 maart jl. plaats in Burgers’s Zoo Arnhem.

Als winnaar mag Van Alphen een fotoreportage maken voor het magazine National Geographic Nederland België. De awardreportage gaat altijd over het winnende project van de Future for Nature prijs, een internationale prijs om jonge mensen te steunen en stimuleren in hun natuurbeschermingswerk. Reeds afgelopen februari reisde Joris naar Chili om het beschermingsproject voor de blauwe vinvis in beeld te brengen. Een droomreis, ook omdat hij zelf masterstudent Mariene Biologie is.  

Het verhaal achter de foto

Bij de Emerging Nature Photographer Award spelen niet alleen de fotografische kwaliteiten van de kandidaten een belangrijke rol, maar ook moeten zij met hun foto's een verhaal kunnen vertellen, en of dat verhaal in een presentatie aan de jury kunnen overbrengen. De jury wordt gevormd door natuurfotograaf Jan Vermeer, fotograaf en directeur van FotoNatura Danny Eilinger, een vertegenwoordiger van Future for Nature, en de hoofd- en beeldredacteur van National Geographic.

Finale in Burgers’Zoo

De competitie bestaat uit verschillende ronden waarin indringende en deskundige feedback op het ingezonden portfolio van de deelnemers wordt gegeven. De beslissende ronde bestond uit een praktijkopdracht in Burgers’Zoo waarna de drie finalisten hun beelden moesten presenteren. Joris van Alphen maakte in de eindronde de meeste indruk op de jury met zijn reportage over de interactie tussen mens en natuur.

Website en portfolio Joris van Alphen: http://jorisvanalphen.com
Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:11
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...