Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Groningse biologiestudent wint National Geographic award

22 maart 2012

De Groningse biologiestudent Joris van Alphen is winnaar van de Emerging Nature Photographer Award. Deze prijs van National Geographic is een aanmoedigingsprijs voor serieuze aankomende natuurfotografen die met hun werk bijdragen tot natuurbescherming en –bewustwording. De prijsuitreiking vond op 22 maart jl. plaats in Burgers’s Zoo Arnhem.

Als winnaar mag Van Alphen een fotoreportage maken voor het magazine National Geographic Nederland België. De awardreportage gaat altijd over het winnende project van de Future for Nature prijs, een internationale prijs om jonge mensen te steunen en stimuleren in hun natuurbeschermingswerk. Reeds afgelopen februari reisde Joris naar Chili om het beschermingsproject voor de blauwe vinvis in beeld te brengen. Een droomreis, ook omdat hij zelf masterstudent Mariene Biologie is.  

Het verhaal achter de foto

Bij de Emerging Nature Photographer Award spelen niet alleen de fotografische kwaliteiten van de kandidaten een belangrijke rol, maar ook moeten zij met hun foto's een verhaal kunnen vertellen, en of dat verhaal in een presentatie aan de jury kunnen overbrengen. De jury wordt gevormd door natuurfotograaf Jan Vermeer, fotograaf en directeur van FotoNatura Danny Eilinger, een vertegenwoordiger van Future for Nature, en de hoofd- en beeldredacteur van National Geographic.

Finale in Burgers’Zoo

De competitie bestaat uit verschillende ronden waarin indringende en deskundige feedback op het ingezonden portfolio van de deelnemers wordt gegeven. De beslissende ronde bestond uit een praktijkopdracht in Burgers’Zoo waarna de drie finalisten hun beelden moesten presenteren. Joris van Alphen maakte in de eindronde de meeste indruk op de jury met zijn reportage over de interactie tussen mens en natuur.

Website en portfolio Joris van Alphen: http://jorisvanalphen.com
Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:11
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2018

  Zelforganisatie onderwaterplanten houdt rivieren gezond

  Onderwaterplanten spelen een essentiële rol om rivieren en waterlopen gezond te houden. Biologe Loreta Cornacchia van het Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ondervond dat de waterplant sterrenkroos een regelmatig verspreid 'klonterig'...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...