Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

25 oktober: Blaauw-lezing over zwarte gaten

25 oktober 2011

Locatie : Aula Academiegebouw, Rijksuniversiteit Groningen

Voertaal : Engels

Toegang : gratis

Op dinsdagavond 25 oktober zal prof. dr. Fran ç oise Combes een populair wetenschappelijke lezing verzorgen over het ‘allesverslindende’ onderwerp Black Holes. Combes is gasthoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is afkomstig van het Observatoire de Paris.

Combes is dit jaar de Blaauw-hoogleraar van het Groningse sterrenkunde-instituut. Zij is daarmee de twaalfde die deze eervolle gastleerstoel bekleedt en de populair wetenschappelijke Blaauw-lezing verzorgt. Leerstoel en lezing zijn vernoemd naar prof. dr. Adriaan Blaauw, die vanaf 1957 tot 1970 directeur was van het Kapteyn Instituut. Professor Blaauw overleed in 2010 op 96-jarige leeftijd. Hij was tot op zeer hoge leeftijd actief in de sterrenkunde; de lezing dit jaar is de eerste die hij niet bijwoont.

In de lezing gaat Combes in detail in op de zware zwarte gaten die de laatste tien à twintig jaar zijn ontdekt in buurstelsels van onze Melkweg. Dankzij nauwkeurige waarnemingen met een scala aan telescopen weten sterrenkundigen vrij veel over deze raadselachtige objecten die ze weliswaar niet rechtstreeks zelf kunnen waarnemen, maar waarvan ze wel de spectaculaire effecten kunnen zien. De spreker zal de lezing illustreren met fascinerende beelden en computeranimaties.

De 12e Blaauw-lezing vindt plaats op dinsdag 25 oktober 2011, om 20 uur, in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing in het Engels is gratis toegankelijk en wordt afgesloten met een feestelijke receptie.

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...