Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

25 oktober: Blaauw-lezing over zwarte gaten

25 oktober 2011

Locatie : Aula Academiegebouw, Rijksuniversiteit Groningen

Voertaal : Engels

Toegang : gratis

Op dinsdagavond 25 oktober zal prof. dr. Fran ç oise Combes een populair wetenschappelijke lezing verzorgen over het ‘allesverslindende’ onderwerp Black Holes. Combes is gasthoogleraar aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij is afkomstig van het Observatoire de Paris.

Combes is dit jaar de Blaauw-hoogleraar van het Groningse sterrenkunde-instituut. Zij is daarmee de twaalfde die deze eervolle gastleerstoel bekleedt en de populair wetenschappelijke Blaauw-lezing verzorgt. Leerstoel en lezing zijn vernoemd naar prof. dr. Adriaan Blaauw, die vanaf 1957 tot 1970 directeur was van het Kapteyn Instituut. Professor Blaauw overleed in 2010 op 96-jarige leeftijd. Hij was tot op zeer hoge leeftijd actief in de sterrenkunde; de lezing dit jaar is de eerste die hij niet bijwoont.

In de lezing gaat Combes in detail in op de zware zwarte gaten die de laatste tien à twintig jaar zijn ontdekt in buurstelsels van onze Melkweg. Dankzij nauwkeurige waarnemingen met een scala aan telescopen weten sterrenkundigen vrij veel over deze raadselachtige objecten die ze weliswaar niet rechtstreeks zelf kunnen waarnemen, maar waarvan ze wel de spectaculaire effecten kunnen zien. De spreker zal de lezing illustreren met fascinerende beelden en computeranimaties.

De 12e Blaauw-lezing vindt plaats op dinsdag 25 oktober 2011, om 20 uur, in de Aula van het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De lezing in het Engels is gratis toegankelijk en wordt afgesloten met een feestelijke receptie.

Laatst gewijzigd:10 februari 2017 15:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.