Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Twee Koninklijke Onderscheidingen bij Faculty of Science and Engineering

29 april 2011

Vrijdagochtend 29 april 2011 ontvingen twee medewerkers van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) een Koninklijke Onderscheiding. Dhr. prof.dr. J.M. van der Hulst en dhr. prof.dr. P.G.M. Luiten zijn beiden benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van der Hulst geniet als sterrenkundig onderzoeker grote faam en was als ASTRON-bestuursvoorzitter verantwoordelijk voor de exploitatie en uitbouw van de radiosterrenwachten Dwingeloo en Westerbork.

Luiten is hoogleraar Moleculaire neurobiologie en biologische psychiatrie en verrichtte baanbrekend onderzoek naar de rol van verminderde doorbloeding van hersenweefsel bij het ontstaan van dementie .

Nog vijf andere medewerkers bij de Rijksuniversiteit Groningen hebben op voordracht van de universiteit een Koninklijke Onderscheiding ontvangen: dhr. prof.mr.dr. F.T. Oldenhuis, dhr. prof.dr. G.J.E. Ashworth, mw. prof.dr. G.C.G. Dehue, dhr. prof.dr. H.L.M. Hermans en dhr. prof.dr. L. Hacquebord.

De heer prof.dr. J.M. van der Hulst

Thijs van der Hulst (Den Haag, 1948) geniet als sterrenkundig onderzoeker grote faam in de mondiale radio-astronomie en heeft veel bijgedragen aan de positionering van Nederland daarin. Hij was voorzitter van het bestuur van de NWO-Stichting ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radio-Astronomie, dat de sterrenkunde binnen en buiten Nederland wil stimuleren via de ontwikkeling van sterrenkundige waarneemapparatuur. Als zodanig was Van der Hulst verantwoordelijk voor de exploitatie en uitbouw van de radiosterrenwachten Dwingeloo en Westerbork, met name in de periode dat de wetenschappelijk zeer geavanceerde radiotelescoop LOFAR (Low Frequency Array) tot stand kwam.

Thijs van der Hulst wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.


De heer prof.dr. P.G.M. Luiten

Paul Luiten (Den Haag, 1948), hoogleraar Moleculaire neurobiologie en biologische psychiatrie, is gespecialiseerd in onderzoek naar moleculaire processen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken. Onderzoek dat internationaal hoog is aangeschreven, zoals blijkt uit de vele keren dat zijn werk in de wetenschappelijke literatuur wordt geciteerd en de vele uitnodigingen die hij ontvangt om te spreken op wetenschappelijke conferenties.

Luiten verrichtte baanbrekend onderzoek naar de rol van verminderde doorbloeding van hersenweefsel bij het ontstaan van dementie. Hij toonde aan dat veroudering dikwijls gepaard gaat met een vernauwing van de bloedvaten in de hersenen. De voedingsstof glucose kan de hersencellen dan minder goed bereiken.

Daarnaast ontwikkelde Luiten een proefdierbesparende methode voor onderzoek naar de degeneratie van het ouder wordende brein. Eén hersenhelft dient daarbij als controle voor een kunstmatig op gang gebrachte degeneratie van de andere helft. Deze methode, die over de hele wereld wordt nagevolgd, vermindert het benodigde aantal proefdieren met vijftig procent.

Paul Luiten wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Laatst gewijzigd:09 februari 2017 11:36
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...