Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsOpleidingenMaster en PhD opleidingenPsychologie
Header image Psychologie

Psychologie

Contact

Wil je meer weten over de opleiding Psychologie, neem dan contact op:

Bezoek ons!

EvenementOmschrijving
Webinar: Master Environmental Psychology
 • 04 maart 2019 16:00 - 17:00

Meer informatie

Masterdag

Voor wie is de mastervoorlichting?

 • studenten die hun bachelor aan een andere universiteit hebben behaald en overwegen om in Groningen een master te volgen;
 • HBO-studenten die een masteropleiding willen volgen aan de RUG;
 • RUG-studenten die zich willen oriënteren op een master;
 • en natuurlijk voor alle andere belangstellenden.
 • 29 maart 2019 16:00 - 20:00
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving
Webinar: Master Environmental Psychology
 • 04 maart 2019 16:00 - 17:00

Meer informatie

Masterdag

Voor wie is de mastervoorlichting?

 • studenten die hun bachelor aan een andere universiteit hebben behaald en overwegen om in Groningen een master te volgen;
 • HBO-studenten die een masteropleiding willen volgen aan de RUG;
 • RUG-studenten die zich willen oriënteren op een master;
 • en natuurlijk voor alle andere belangstellenden.
 • 29 maart 2019 16:00 - 20:00
 • Broerstraat 5

Meer informatie

EvenementOmschrijving

Studieverenigingen

 • VIP

  De studievereniging van Psychologie is de VIP. Met ruim 2300 leden en ruim 160 actieve leden zijn zij de grootste en misschien wel de gezelligste studievereniging van Groningen.

  De VIP organiseert het hele studiejaar diverse activiteiten gerelateerd aan je studie. Zo zijn er lezingen, workshops, een uitwisselingsweek en congressen. Ook kun je je studieboeken met korting bestellen bij de VIP. Daarnaast is er natuurlijk ook volop aandacht voor de sociale kant met borrels en grote feesten.

 • Testimonial van student Else de Vries

  De universiteit geeft volop mogelijkheden om je maximaal te ontwikkelen

  Tijdens mijn studie Sport, Gezondheid en Management aan de Hanzehogeschool Groningen kwam ik erachter dat ik niet alleen zeer geïnteresseerd ben in de lichamelijke gezondheid van mensen maar ook in de mentale gezondheid. Na deze studie ben ik mijn onderneming Gezonde-Toekomst gestart. Mijn werkzaamheden bestaan uit het afnemen van gezondheidstesten, het geven van leefstijladvies en coaching en het organiseren van wandelevenementen. Daarnaast ben ik de master Klinische Psychologie gaan volgen.

  Ik ben erg geïnteresseerd in de mens en zijn gedrag en wil een goede psychologe worden. Daarvoor wil ik graag mijn kennis en vaardigheden ontwikkelen op het gebied van psychopathologie (theorie), kunnen vaststellen wat er aan de hand is (diagnostiek) en verandering teweeg kunnen brengen (interventie). Deze opleiding helpt mij om mensen nog beter te kunnen begeleiden.

  Wat ik fijn vind aan het studeren aan de universiteit is dat ik van begin tot eind leer om zelfstandig onderzoek te doen. Zo leer ik bijvoorbeeld onderzoeken of een bepaalde behandeling wel effectief is. Ik ben erg blij dat de universiteit mij deze wetenschappelijke denkwijze heeft aangeleerd. Het leuke aan een universitaire studie vind ik verder dat er altijd meer te leren is: de universiteit geeft volop mogelijkheden om je maximaal te ontwikkelen. Er worden bijvoorbeeld veel lezingen georganiseerd in Groningen.

  Ik vond het wel jammer dat ik niet altijd persoonlijk contact met docenten kon krijgen, omdat psychologie een opleiding is met veel studenten.

  Naast mijn studie houd ik genoeg tijd over om me bezig te houden met mijn onderneming, mijn hobby's schaatsen en wielrennen. Ook spreek ik regelmatig af met vrienden en familie.

  Aankomende studenten zou ik willen aanraden: trek je eigen plan en wees jezelf! Denk zelf na wat je graag wilt en verzamel zoveel mogelijk mensen om je heen van wie je dingen kunt leren en die je willen helpen om jouw doel te bereiken. Uit eigen ervaring ben ik erachter gekomen dat mensen je graag willen helpen als je met specifieke vragen komt!

   

  Sluiten
  – student Else de Vries
 • Testimonial van

  I chose this programme because I am really interested in psychotherapy.

  My name is Magdalena Hristova and I'm from Bulgaria. I came to Groningen five years ago to follow a Bachelor's programme in Psychology. Now I'm following a Master's programme in Clinical Psychology. When I left school in Bulgaria, I knew I wanted to study abroad, in English. I looked at universities in the Netherlands, because I knew I liked the country, and found the Bachelor's programme in Groningen. It was not only the only programme taught in English, but also the most appealing.

  During my Bachelor's programme I became really interested in psychotherapy. I chose the Master's programme in Clinical Psychology because I wanted to learn more about it. I had learned Dutch during my Bachelor's programme, so was able to follow the Dutch-taught Master's programme – at the time it was not taught in English. It's been hard at times, but my lecturers and fellow students have really helped me. I love the Dutch openness and the freedom to do what you want.

  In my work as a student assistant at the UMCG, I help train medical students, and this got me interested in working with groups. As I wanted to learn more about this, I started a second Master's programme in Utrecht: Social and Organizational Psychology. In future, I would like to combine both Master's degrees in my work.

  I like the city of Groningen. Everything is close by, so you can go everywhere by bike. In Bulgaria you always have to take the bus, but the bike is a lot better, for yourself and for the environment. There are a lot of student societies that you can join in Groningen. I joined a student swimming club in my second year, which really improved my Dutch.

  In my time here I have really challenged myself. Even if I thought something was impossible I still went for it. The Master's programme has been difficult but I haven't given up. This made me realize that I'm capable of more than I think I am. If you think you can't do something, I would say go for it anyway. You'll find help along the way.

  Sluiten
 • Testimonial van lecturer Eric Rietzschle

  Eric Rietzschel - Universitair docent Work, Organizational and Personnel Psychology

  Mijn naam is Eric Rietzschel en ik werk als universitair docent in de masteropleiding Arbeids-, Organisatie-, en Personeelspsychologie. Hier geef ik het vak Creativity and Innovation in Organizations bovendien coördineer ik samen met Susanne Scheibe deze mastertrack.

  Het vakgebied waarin ik werk, heeft betrekking op alles dat mensen denken, voelen en doen, toegepast op organisaties. Dit is vaak op het werk, maar dat hoeft niet. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over samenwerken binnen een club of vereniging. Alle dingen die binnen de psychologie een rol spelen, zoals persoonlijkheid, vaardigheden en emoties, kunnen in dit verband geplaatst worden. Wat ik leuk vind, is dat je op deze manier de ruimte hebt om alles dat je interessant vindt aan mensen te bestuderen, maar dat je tegelijkertijd een duidelijke context hebt die je richting geeft. Je bent niet in het luchtledige aan het nadenken over mensen, maar over mensen in een specifieke setting.

  Een ander kenmerk van dit programma is diversiteit, zowel qua onderwerpen als qua docenten. Studenten hebben de mogelijkheid om een eigen richting te geven aan hun master, door te kiezen voor die onderwerpen en docenten die ze interessant vinden. Je kunt dus als het ware je eigen profiel samenstellen, of je nu geïnteresseerd bent in personeelsselectie, innovatie, coaching, of iets anders.

  Waar ik tot slot zelf erg enthousiast over ben, is de combinatie van theorie en praktijk. Je kunt in dit vakgebied namelijk goed zien wat de praktijk is of kan zijn. Daardoor kunnen we ook goed aan studenten duidelijk maken hoe de theorie die ze in hun universitaire opleiding leren, direct implicaties heeft voor wat mensen in de praktijk doen.

  Sluiten
  – lecturer Eric Rietzschle
 • Testimonial van lecturer Marieke Pijnenborg

  Marieke Pijnenborg - Universitair hoofddocent Klinische Psychologie & Experimentele Psychopathologie

  Binnen de track klinische psychologie geef ik de vakken “Evidence based interventions” en “Diagnostische modellen en strategieën”. Hoewel ik werk op de afdeling klinische psychologie en experimentele psychopathologie, ligt mijn onderzoek tussen dat van de afdelingen klinische neuropsychologie en klinische psychologie in. Ik voel me bij beide richtingen thuis.

  Mijn expertise is psychotische stoornissen. Psychoses zijn heel interessant. Het is een heel bijzonder ziektebeeld dat veel verschillende verschijningsvormen heeft en veel verschillende soorten mensen treft. Het is fascinerend om te zien hoe het brein zichzelf kan misleiden. Mensen geloven onvoorstelbare dingen die andere mensen niet begrijpen of niet zien, ongeacht tegenspraak of bewijzen van buitenaf. Vervolgens is het de vraag hoe je mensen zo goed mogelijk kan helpen weer mee te doen in de maatschappij. Maatschappelijke participatie en het tegengaan van stigmatisering zijn dan ook mijn belangrijkste drijfveren.

  Psychologie is een tak van de wetenschap die dicht bij het dagelijks leven ligt. Als psycholoog bestudeer je alledaagse sociale processen. Bij klinische psychologie is de voornaamste aantrekkingskracht het iets kunnen betekenen voor andere mensen. Daar zit een groot stuk nieuwsgierigheid bij; nieuwsgierigheid naar de oorzaken van problematisch gedrag en de motivatie om uit te zoeken hoe je deze problemen het beste kunt behandelen.

  De track klinische psychologie heeft veel te bieden aan toekomstige studenten. We kijken bijvoorbeeld vanuit de klinische praktijk naar wetenschappelijke thema’s en er is aandacht voor zorginnovatie. Maar we doen ook experimenteel onderzoek om te kijken welke processen aan bepaalde vormen van psychopathologie ten grondslag liggen. De expertise van de docenten is gevarieerd; er is veel kennis in huis van verschillende domeinen.


  Sluiten
  – lecturer Marieke Pijnenborg
 • Testimonial van lecturer Marieke Timmerman

  Marieke Timmerman - Hoogleraar Multivariate data-analyse

  Mijn naam is Marieke Timmerman en ik ben hoogleraar multivariate data-analyse in de masteropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ik ben ook directeur van de Graduate School of Behavioral and Social Sciences.

  Wat ik zo fascinerend vind aan mijn vakgebied, is dat een goed gebruik van statistische methoden echt inzicht geeft in de realiteit die ten grondslag ligt aan empirische gegevens. Talloze statistische modellen kunnen worden gebruikt om complexe gegevens te analyseren. Het is een grote uitdaging om de modellen te vinden die het meest geschikt zijn om meer te onthullen dan eerst op het eerste gezicht te zien is. Dit vereist een nauwe samenwerking tussen statistici en onderzoekers.

  Ik geef les in Test Construction en Repeated Measures in het masterprogramma. Elke student van de master psychologie moet een opleidingsonderdeel volgen, en dit zijn twee van de opleidingsonderdelen die ze kunnen kiezen. Test Construction betreft het juiste ontwerp van psychologische tests en de statistische methoden die kunnen worden gebruikt om de kwaliteit van dergelijke tests te meten. Repeated Measures heeft betrekking op de statistische analyse van gegevens die op verschillende tijdstippen van grote aantallen mensen zijn verzameld.

  De rol van statistiek in de masteropleiding is afhankelijk van de specifieke interesses van een student. Bijvoorbeeld, een student die wil leren hoe meer geavanceerdere statistische methoden kunnen worden toegepast op onderzoek met herhaalde metingen, vindt het Repeated Measures-opleidingsonderdeel nuttig. Een student die meer wil weten over de verschillen in de kwaliteit van psychologische tests en de gevolgen van het gebruik van deze tests, zal baat hebben bij Test Construction.

  Sluiten
  – lecturer Marieke Timmerman
 • Testimonial van

  "In deze master leer je denken óver psychologie: hoe gedraagt de wetenschap zich, door de jaren heen, in de maatschappij?” Jet Krijger, Master Reflecting on Psychology

  Ik was wat aan het rondkijken op de website van GMW toen ik de master Reflecting on Psychology tegenkwam. Wat ik op internet vond, sprak me heel erg aan: een verbredende master in plaats van een verdiepende, dat is aan deze faculteit vrij uniek. De studie raakt ook aan allerlei andere vakgebieden, zoals sociologie, filosofie en antropologie, wat ik heel interessant vond.

  Eigenlijk twijfelde ik of ik al wel een master wilde doen, of eerst een jaartje iets anders. Maar Reflecting on Psychology bleef door mijn hoofd spoken. Dus uiteindelijk heb ik mijn gevoel gevolgd en deze master gekozen!

  Voor na mijn studie heb ik nog geen concrete plannen. Omdat Reflecting on Psychology zo breed is, wordt je nog niet echt richting een specifiek beroep geleid. Alles is dus nog open, er ligt nog niks vast.

  Dat geldt trouwens ook binnen de studie zelf, omdat ze dit jaar voor het eerst wordt aangeboden. Dat maakt het programma heel flexibel en vrij, we kunnen veel zelf inrichten zoals we willen. En doordat we maar met z'n vieren zijn, is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding door de docenten, dat vind ik ook heel fijn.
  Je leert in deze master echt goed schrijven, dat is iets wat ik heel leuk vind en in de bachelor een beetje miste.

  En we leren denken óver psychologie: hoe gedraagt de wetenschap zich, door de jaren heen, in de maatschappij? Het is een helikopterstudie, zeg maar: je bekijkt de wetenschap van bovenaf.

  Als je een brede interesse hebt en een master wil doen waar je heel veel kan leren en veel persoonlijke begeleiding krijgt, dan is Reflecting on Psychology echt een aanrader!

  Contact: j.krijger@student.rug.nl

  Sluiten
 • Testimonial van Ruben Mul

  This master enables me to my knowledge of psychology into practice and apply it to important, urgent matters such as climate change and sustainable energy transition

  My name is Ruben Mul and I'm following the Master's programme in Environmental Psychology. This field focuses on the interaction between humans and their environment. I am particularly interested in how people influence their living environment. How can we encourage people to make more environmentally friendly choices? The Master's in Environmental Psychology teaches us to develop and apply theories to explain and change people's eco-behaviour, a topic that is now more important than ever.

  I attended several Master’s information sessions to help me decide which programme to choose. What I liked most about Environmental Psychology was that the lecturers were very passionate about and committed to the topic.

  We follow theoretical course units as well as course units where we learn to apply theory. In ‘Designing interventions’, for example, our project group developed an environmental intervention based on academic research, and in the ‘Working in interdisciplinary teams’ course unit we learned to approach environmental issues from the perspective of various disciplines.

  Before starting this Master’s, I completed a Bachelor’s degree in Psychology here in Groningen. The Master’s in Environmental Psychology enables me to put my knowledge of psychology into practice and apply it to important, urgent matters such as climate change and sustainable energy transition.

  We only have one exam, and apart from that we have to complete lots of papers and projects. I like how this enables us to delve more deeply into the subject matter. It also sometimes means you have to spend a long time on an assignment. It’s really challenging. We do a lot of work in small groups, and that’s also something I like, because lecturers can devote a lot of attention to us and there is a lot of room for interaction. This means that we have rather informal contact with the lecturers.

  I’m at the Faculty nearly every day and I really like it here – not only for the atmosphere but it also has a very nice garden and a great park nearby.

  Sluiten
  – Ruben Mul
 • Testimonial van alumnus Marjolein van der Wal

  Basic psychologist in the GZ-programme

  I did not study abroad during my Bachelor's programme and when I saw a message from this study programme that they were looking for a student who was willing to write his or her Master's thesis in Canada, I immediately responded. This way, I still had the opportunity to go abroad during my studies. I did research on neuroticism with monozygotic twins for half a year there. It was a great experience which I can recommend to anyone.

  After the Bachelor in Psychology I decided to do the Master’s programme in ‘Clinical Psychology’. At first, I had to get used to the Master’s programme. At the exams we suddenly had mainly open questions instead of the multiple choice questions, which we had during the Bachelor’s programme. We studied the material in greater depth, which was nice. However, everything was still quite theoretical during the Master’s programme. That is why I am glad that I did an internship; I learned a lot from that.

  I did an internship at Maarsingh & van Steijn, a psychologists practice in Leeuwarden. In the beginning, I watched the work of my colleagues a lot, but after a while I was also allowed to treat people myself. I thought that was very scary but at the same time a lot of fun and incredibly interesting.
  After graduating, I was able to stay and I would work for several hours a week on my internship. Gradually, I could work more and more hours and now I am even allowed to start the GZ-programme next month. Then I will have one training day a week and three normal working days at the practice.

  I am now a basic psychologist. I am allowed to do a lot of things, but still officially under the supervision of some colleagues. Usually, I see about five people a day; I talk to all of them for about an hour. I do coaching, assessments, psychological treatments and diagnostics. I also write reports and contact GP’s and employers. Once I am officially qualified as a GZ psychologist I can write my own name under the reports, and I will have more basic knowledge I can rely on.

  I really like my job. It is very diverse, I treat people with all kinds of problems. I also give group trainings, for example, to people with a negative self-image. At the moment, I only treat people under 35, because otherwise the age difference becomes too big. I see a lot of students, because I am still quite young and it is easier for me to understand them.

  Sluiten
  – alumnus Marjolein van der Wal
 • Testimonial van alumnus Mart de Meij

  I work as a HR analytics advisor at the Ministry of Health, Welfare and Sports

  I am interested in how companies and organizations can use talent in the best way possible. That is very important for an organization, but at the same time very complicated. How do you define talent; how do you make sure people use the talent that they have ? How can you develop talent and how do you let talented people work together in the best way possible. During the Master 'Talent Development and Creativity' you learn to look at talent from this complex and dynamic perspective.

  At the moment, I work as a HR analytics advisor at the Ministry of Health, Welfare and Sports. I analyze data from different staff systems to get new insights for HR managers, policy makers and advisors. I have meetings with them to find out which data they find most interesting. I also talk with the people who provide all the information to discuss which data I can request for my analysis. Finally, I make analyses in Excel with graphics in PowerPoint to share my new insights.

  During the master’s programme, I learned how psychological processes work in organizations and how you can examine them. Because of this study programme, I can look with a different, more creative perspective at approaches to examine processes. My study is still very useful for my current job.

  I look back at my student time in a very positive way. I really enjoyed the atmosphere in Groningen. You will know what I mean by this when you have studied there.

  Sluiten
  – alumnus Mart de Meij
 • Testimonial van lecturer Joost Heutink

  Joost Heutink - Universitair docent Klinische psychologie

  Mijn naam is Joost Heutink en ik ben universitair docent binnen de bachelor Psychologie en de master Klinische Neuropsychologie. Studenten kunnen mij in hun tweede jaar terugzien bij het vak Introductie in de klinische neuropsychologie. In de bachelor heeft neuropsychologie maar een kleine rol, maar het is een ontzettend interessant vakgebied! Ik wil studenten dan ook graag enthousiasmeren voor de gelijknamige master.

  Binnen het vakgebied van de neuropsychologie onderzoeken we de relatie tussen hersenen en gedrag. Bij mensen met een aangeboren of op latere leeftijd opgelopen hersenaandoening kunnen er stoornissen zijn in onder andere perceptie, taal, geheugen, motoriek, aandacht, planning en gedrag. Deze stoornissen leren ons veel over hoe de hersenen werken. Met deze kennis kunnen we patiënten beter helpen om zo goed mogelijk met hun functiebeperking om te gaan en optimaal te participeren in de maatschappij. Dit is precies wat ik zo mooi vind aan mijn werk: de verwevenheid tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische beroepspraktijk, waarin de patiënt centraal staat.

  Patiënten spelen ook binnen mijn colleges een belangrijke rol. Ik presenteer veel casussen en er komen ook mensen met een hersenaandoening tijdens hoorcolleges vertellen over de problemen die ze ervaren. De wetenschappelijke theorieën die ik in mijn vak behandel helpen studenten om de problemen van deze mensen te begrijpen. Tegelijkertijd helpen de patiënten ook om theorieën te toetsen en in een context te plaatsen. Studenten leren zo met een kritische blik naar theorieën te kijken, waarbij deze niet abstract blijven. Je ziet het direct terug in de praktijk!

  Neuropsychologie is bovendien erg interessant omdat het constant in ontwikkeling is. Er worden namelijk steeds nieuwe dingen over de hersenen ontdekt. Door middel van onderzoek begrijpen we de hersenen steeds iets beter, wat we vervolgens ten goede aanwenden!

  Sluiten
  – lecturer Joost Heutink
printView this page in: English