Skip to ContentSkip to Navigation
Education Master's and PhD degree programmes Klinische Psychologie
Header image Klinische Psychologie

Klinische Psychologie

Waarom blijven sommige mensen te veel alcohol drinken terwijl ze eigenlijk graag willen stoppen? Waarom ontwikkelt de een posttraumatische stress stoornis na een trauma en de ander niet? Wat is nu eigenlijk een paniekaanval? Helpt mindfulness bij depressie?

Deze en andere soortgelijke vragen komen aan de orde in je masterjaar Klinische Psychologie. Daarbij leer je steeds over drie belangrijke onderwerpen:

  • Theorie: Psychopathologie beter begrijpen (theorie).
  • Diagnostiek: Vaststellen wat er aan de hand is (diagnostiek).
  • Interventie: Verandering teweeg brengen (interventie).

In het programma wordt een evidence-based benadering gehanteerd. Dat wil zeggen dat het onderwijs over deze drie onderwerpen gebaseerd is op bevindingen uit (experimenteel) empirisch onderzoek. Je leert om wetenschappelijke inzichten op de praktijk toe te passen en, omgekeerd, hoe ervaringen uit de praktijk vertaald kunnen worden naar toetsbare onderzoeksvragen.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
MSc in Psychologie
Type opleiding
Master
Duur
12 maanden (60 ECTS)
Croho code
60260
Voertaal
Nederlands, Engels
Start
Februari, September
Faculteit
Gedrags- en maatschappijwetenschappen
Waarom dit programma in Groningen?
  • Aandacht voor theorie, diagnostiek en behandeling;
  • Nadruk op bevindingen van (experimenteel) klinisch-empirisch onderzoek;
  • Klinische stage.
Programma

Om te voldoen aan de eisen voor deze mastertrack volg je 2 basisvakken, 1 vaardigheidsvak, 2 keuzevakken en 1 methodenvak en rond je een masterthese af. De keuzevakken kun je kiezen uit de keuzevakken Master Psychology.

De masterthese omvat 10 EC. Je kunt je masterthese wijden aan onderzoek naar een klinisch relevant probleem. Het kan zijn dat je daarvoor patiënten gaat testen, maar het kan ook zijn dat je juist onderzoek bij gezonde proefpersonen gaat doen.

Veel van de theorievorming in de klinische psychologie is gebaseerd op experimenteel onderzoek waarin klinisch relevante fenomenen in het psychologisch laboratorium worden nagebootst.

De praktijkstage omvat 20 EC (560 uur). Het is een praktische kennismaking met het klinische werk van psychologen, waarbij je de tijdens de studie opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk gaat toepassen. Dat kan als een combinatie van masterthese en stage in een instelling of als losse onderdelen. In het laatste geval doe je de masterthese ergens anders (vaak aan de universiteit) dan op de plaats van je praktijkdeel (vaak in een instelling).

Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Vakken uit andere Psychologie master tracks (keuze) (5 EC)

zie de link 'Vakkencatalogus' voor een overzicht van alle vakken van de master Psychologie

Evidence-based Interventies (basis) (5 EC)
Repeated Measures (methode) (5 EC)
Diagnostiek en interventie voor de klinische psychologie (keuze) (5 EC)

Dit vak wordt in verschillende periodes gegeven. Het is een voorwaarde voor een praktijkstage binnen de master route Klinische Psychologie.

Masterthese (10 EC)
Praktijkstage (20 EC)
Explaining psychopathology (5 EC)
Diagnostische modellen en strategieën (basis) (5 EC)
Test Contruction (methode) (5 EC)

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief

In overleg mogelijk.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Je vooropleiding en gekozen mastertrack bepalen de aanmeldingsprocedure en of je in aanmerking komt voor toelating tot de master of een eventuele premaster. Kijk op https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology/toelatingseisen-masters-psychologie welke toelatingseisen voor jou van toepassing zijn.

taaltoets cijfer

Afhankelijk van je achtergrond en de taal van de gekozen track, moet je een bewijs van taalvaardigheid van de Nederlandse of Engelse taal overleggen. Kijk voor meer informatie op https://www.rug.nl/gmw/masters/psychology/toelatingseisen-masters-psychologie

overige toelatingseisen

Selectieprocedure
Voor deze mastertrack is er een selectieprocedure. Kijk voor meer informatie over de selectie op deze pagina.

Aanmeldingsprocedure

Alle informatie vind je op de pagina over Aanmelding, Toelating en Selectie

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 maart 202501 september 2025
01 oktober 202501 februari 2026
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Na het voltooien van de master Klinische Psychologie kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden:

De praktijk in, met een vervolgopleiding:
* Gezondheidszorgpsycholoog (2 jaar)
* Daarna evt. als Klinisch Psycholoog (met vooropleiding GZ 4 jaar)

De praktijk in, zonder een vervolgopleiding:
* Als masterpsycholoog in de gezondheidszorg
* Beleidsfuncties
* Consultant, trainer, etc.

Het onderzoek in:
* Promoveren tot onderzoeker
* Onderzoeksbanen binnen instellingen, overheidsorganisaties, etc.


N.B. Je dient er rekening mee te houden dat je met het volgen van de masterroute Klinische Psychologie niet automatisch voldoet aan de vooropleidingseisen voor de postacademische opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog. Sinds de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022 is het belangrijk om de LOGO verklaring (voor Kind en Jeugd: SKJ registratie) te hebben als je in de praktijk aan de slag wil.

Meer informatie over Postacademische opleidingen, LOGO-verklaring, SKJ registratie.

Career services BSS
Waar wil je na je studie aan het werk? Je kunt tijdens je studie al terecht bij Career Services van de faculteit. Zij helpen je bij het oriënteren op je loopbaan, het ontwikkelen van vaardigheden, solliciteren en een stage vinden.

Onderzoek

Het onderzoek van de expertise groep Experimental Psychotherapy and Psychopathology ligt aan de basis van het onderwijs in de masterroute Klinische Psychologie.

Deze groep richt zich op een grote verscheidenheid aan onderwerpen, zoals:

Het overkoepelende doel van de expertise groep Experimental Psychotherapy and Psychopathology is het verklaren van de kenmerken van psychische stoornissen en het vertalen hun bevindingen naar klinische toepassingen. Er zijn samenwerkingen met instellingen als GGZ Drenthe (traumacentrum) en het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Accare. Ook zijn medewerkers van de groep betrokken bij grootschalige onderzoeken als de Netherlands Study on Depression & Anxiety (www.nesda.nl) and Tracking Adolescents' Individual Life Survey study (www.trails.nl).

Docenten

Judit h K. Daniels, adjunct hoogleraar
Expertise: Posttraumatische Stress Stoornis, dissociatie, neuroimaging, trauma therapie.
Onderwijs in de Master: Supervisie masterthesis onderzoek.
Research: "My research focuses on the long-term consequences of childhood trauma. I offer master's thesis supervision in this realm. I mostly study patients suffering from Posttraumatic Stress Disorder or dissociative disorders. To this end, I combine neurobiological methods such as neuroimaging (fMRI) with behavioural and self-report methods. I am also trained in trauma therapy and pass on my clinical knowledge in the practical offered in the master's programme. One of my research interests, therefore, is also how therapists cope with listening to their patients' trauma narratives and if they experience 'secondary traumatization'."

Peter J. de Jong, hoogleraar
Expertise: Cognitive biases; implicit cognition across disorders (anxiety, anorexia nervosa, depression, substance misuse); disgust and disgust-based mechanisms in psychopathology (including sexual dysfunctions); blushing and social phobia.
Onderwijs in de Master: Cognitive models in psychopathology (theme anxiety and its disorders); supervisie masterthese onderzoek.
Onderzoek: "
By combining experimental lab-based designs with (pre)clinical intervention studies my research focuses on delineating transdiagnostic mechanisms that contribute to the development, persistence, and recurrence of various disorders including eating disorders, substance use disorders, depression, anxiety, and sexual dysfunctions."

Rafaële J.C. Huntjens, adjunct hoogleraar
Expertise: dissociatieve stoornissen, trauma, geheugen.
Onderwijs in de Master: Cognitive models in psychopathology (thema dissociatie); Capita selecta experimental psychopathology: dissociatieve stoornis en supervisie masterthese onderzoek.
Onderzoek: "Mijn onderzoek gaat over cognitieve en gedragsmatige processen in trauma-gerelateerde stoornissen (dissociatieve stoornissen en posttraumatische stress stoornis), met nadruk op geheugenprocessen."

Miriam J.J. Lommen, universitair hoofddocent
Expertise: trauma en posttraumatische stress stoornis, angststoornissen, angstconditionering en cognitieve gedragstherapie.
Onderwijs in de Master: Capita selecta therapie: protocollaire behandelingen; evidence-based interventies en supervisie masterthese onderzoek.
Onderzoek: "Mijn onderzoek naar angst en trauma-gerelateerde stoornissen en mijn achtergrond als cognitief-gedragstherapeut zijn een perfecte combinatie om onderwijs over psychopathologie te geven. Mijn onderwijs gaat over zowel experimenteel als klinisch onderzoek en over uitingsvormen en behandeling."

Wiljo van Hout , universitair docent
Expertise: Angst- en dwangstoornissen, cognitieve gedragstherapie.
Onderwijs in master: practicum Diagnostiek en interventies voor de klinische psychologie, Capita selecta therapie: protocollaire behandelingen, supervisie masterthese onderzoek, beoordeling klinische verslagen en BAPD’s.
Onderzoek: “Mijn onderzoek gaat over diagnostiek en gedragstherapeutische interventies (m.n. exposure in vivo) bij angst- en dwangstoornissen.”

Charmaine Borg , universitair docent
Expertise: Sexual psychopathologies, sexual excitation (and its inhibitors), mechanisms hindering sexual functioning. disgust, sexual cohesion in long term couples, women’s sexual pleasure.
Onderwijs in de master: Supervisie masterthese onderzoek.
Onderzoek: “I offer master's thesis that surrounds the topics of sexual dysfunctions and sexual excitement. The red thread in my work is based on the emotion of disgust (that is intertwined with most sexual stimuli) and its impact on sexual excitement. We have an interest in understanding the relationship of sexual excitement on negative emotions such as pain and disgust. Recently, other periphery topics captured my interest in the realms of sexual medicine e.g., the impact of orgasm and sex within a couple on the quality of sleep, and sexual violence and its consequences. Currently, we are also involved in understanding how to improve sexual excitation in long-term couples, as there is anecdotal clinical data on this but no scientific evidence. We use various methodologies from psychophysiology to long-term based self-reports.”

Marije aan het Rot, universitair hoofddocent
Expertise: The role of interpersonal and biological factors in the understanding of psychopathology; intensive repeated measures in naturalistic settings (daily diaries, ecological momentary assessment).
Onderwijs in de master: Supervisie masterthese onderzoek.
Onderzoek: "I offer master thesis projects on topics broadly related to the role of interpersonal and biological factors in the understanding of psychopathology. More recent examples include the social behavior of bullying victims, empathy after drinking alcohol, emotion recognition and social anxiety, and homesickness among first-year university students. Also, I collaborate regularly with colleagues in the Psychiatry department in studies on the treatment of depression."

Maarten Eisma , universitair docent
Expertise: Gecompliceerde rouw, emotieregulatie, repetitief denken (piekeren, rumineren), online cognitieve gedragstherapie.
Onderwijs in de master: Masterthese coördinator klinische psychologie; cognitive models in psychopathology; supervisie van bachelor theses en master theses.
Onderzoek: “Mijn onderzoekslijn naar de definitie, risico- en beschermende factoren, en behandeling van gecompliceerde rouw bij nabestaanden biedt een de basis voor inhoudelijke bijdragen aan cursussen over de grondslagen van cognitieve modellen en onderwijs met een sterke onderzoekscomponent, zoals de begeleiding van theses.”

Elise Bennik, universitair docent
Expertise: Cognitieve en affectieve kwetsbaarheidsfactoren (oa zelfvertrouwen, emotionele variabiliteit/ reactiviteit) angst en depressie, sociaal functioneren, intensieve herhaalde metingen in het dagelijks leven.
Onderwijs in de master: Coördinatie stages, coördinatie en docent stage intervisie onderwijs, e-health module Organisatie in de GGZ.

Ineke Wessel, universitair hoofddocent
Expertise: Trauma en geheugen; experimentele psychopathologie, Open Science.
Onderwijs in master: Supervisie masterthese.
Onderzoek: “Ik onderzoek geheugenprocessen die een rol spelen bij het ontstaan en instandhouding van traumagerelateerde psychopathologie. Ik maak daarbij gebruik van experimentele methodes. Trefwoorden zijn intrusieve herinneringen; onderdrukken en verdringen; kneedbaarheid van emotionele herinneringen; opvattingen en misvattingen over geheugen.”

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Master's Weekdiverse locatiesMeer informatie
Masterweek faculteit GMW/master's week faculty BSSGrote Kruisstraat 2Meer informatie

Contact

  • Studieadviseurs Psychologie (academic Advisor Psychology) (about the programme, studying)
    Email: studieadvies.psy rug.nl
  • Admissions Office bss.msc (for students with a non-Dutch diploma)
  • Toelatingscommissie Master Psychologie (about admission & application, for students with a Dutch diploma)
    Email: toelatingscommissie.masterpsy rug.nl
  • Dr. Miriam Lommen (Mastercoördinator Klinische Psychologie)
    Email: mastercoordinator-k rug.nl
Bekijk deze video

Studieverenigingen

VIP

De studievereniging van Psychologie is de VIP. Met ruim 2300 leden en ruim 160 actieve leden zijn zij de grootste en misschien wel de gezelligste studievereniging van Groningen.
De VIP organiseert het hele studiejaar diverse activiteiten gerelateerd aan je studie. Zo zijn er lezingen, workshops, een uitwisselingsweek en congressen. Ook kun je je studieboeken met korting bestellen bij de VIP. Daarnaast is er natuurlijk ook volop aandacht voor de sociale kant met borrels en grote feesten.
https://www.vipsite.nl/
Lees meer
Studentprofiel

Wil jij meer dan alleen 'mensen helpen'? Dan is de master Klinische Psychologie iets voor jou! Jij:

  • bent geïnteresseerd in het uitpluizen van de oorzaken van afwijkend gedrag,
  • bent begaan met mensen die psychisch lijden,
  • bent nieuwsgierig, analytisch, kritisch, en niet snel tevreden met de voor-de-hand-liggende antwoorden,
  • bent sociaal vaardig en communicatief.
  • durft contact te maken met mensen,
  • ziet tegenslag eerder als leuke puzzel dan als obstakel,
  • vindt het spannend om psychische problemen te vertalen naar toetsbare onderzoeksvragen,
  • wilt graag (experimenteel of patiënt-gebonden) onderzoek doen.
Studiebegeleiding

Bij de opleiding psychologie is veel aandacht voor studiebegeleiding. Er zijn studieadviseurs voor zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige opleiding. Bij hen kun je terecht als aankomend student, student, of voormalig student van opleidingen bij de faculteit GMW.

Je kunt studieadviseurs vragen stellen over:
• de inhoud van de opleiding
• de invulling en planning van je studie
• keuzes in je studie
• inschrijvingen
• regelingen in de opleiding
• het volgen van vakken buiten je opleiding
• studeren in het buitenland

Ook voor persoonlijke ondersteuning kun je bij hen terecht.
Aarzel niet om contact op te nemen of een afspraak te maken met een van de studieadviseurs.

E-mail voor korte vragen: studieadvies.psy rug.nl
Een afspraak maken kan via het online afsprakensysteem: https://fbss.as.me/schedule/9de94536
of per telefoon via de onderwijsbalie: 050 3636301