ERC Starting Grant voor Roelfes
De European Research Council (ERC) heeft aan prof.dr. Gerard Roelfes van het Stratingh Institute for Chemistryeen Starting Grant toegekend. De ERC Starting Grant is een persoonsgebonden beurs voor onderzoekers die grensverleggend onderzoek verrichten. Roelfes ontvangt 1,4 miljoen euro voor de duur van vijf jaar waarmee drie promovendi worden aangesteld. Zijn onderzoek "Modular Assembly of DNA-based systems; bio-inspired artificial allosteric assemblies" is op het gebied van de chemical biology en combineert organische chemie met biochemie.
Het onderzoek zal zich richten op kunstmatig allosterisch gecontroleerde enzymen. Dit zijn eiwitten die reageren op veranderingen in hun omgeving door hun activiteit te verhogen of te verlagen. Ze worden gemaakt door stukjes DNA aan eiwitten te koppelen. Door het DNA worden kleine moleculen herkend en gebonden en verandert de structuur in het eiwit. Vervolgens kan het de activiteit verhogen of verlagen.
Dit onderzoek heeft mogelijk biomedische toepassingen. Het kan worden gebruikt voor systemen die zelfstandig detecteren dat er iets mis in de cel en ingrijpen door de schade te herstellen.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:31 |
Meer nieuws
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor circulaire biogebaseerde materialen
Prof. dr. Anastasiia Krushynska ontvangt een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) subsidie van EUR 600.000 om innovatieve technologieën te helpen ontwikkelen voor het omzetten van laagwaardig organisch afval in duurzame, recyclebare materialen.