Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied

13 maart 2017

De Arctische regionen staan bekend om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter, wanneer het met regelmaat -40°C of kouder wordt. Tegelijkertijd warmt het Noordpoolgebied vooral in de winter sterk op: drie keer zo snel als de rest van de wereld.

Drie jaar geleden hebben onderzoekers van het KNMI al vastgesteld dat deze sterke Arctische opwarming zal leiden tot meer neerslag (tot wel 60%), maar de impliciete aanname was dat vanwege de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.

Richard Bintanja, werkzaam bij het KNMI en sinds 1 maart 2017 aangesteld als honorair hoogleraar bij het Energy and Sustainability Research Institute van de Rijksuniversiteit Groningen, en Olivier Andry hebben nu vastgesteld dat de toename in Arctische neerslag vrijwel uitsluitend in de vorm van regen zal plaatsvinden. In hun artikel in Nature Climate Change van 13 maart 2017 "Towards a rain-dominated Arctic" laten zij zien dat deze toename in regenval te wijten is aan de enorme opwarming van het Arctische gebied, zodat de neerslag (die begint als sneeuw) in de warme atmosfeer smelt en als regen de grond zal bereiken.

Zij laten bovendien zien dat neerslag in het Noordpoolgebied, nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal gaan vallen. Dit zal enorme consequenties gaan hebben, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost (waardoor mogelijk meer methaan zal vrijkomen), voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn maar ook voor de mens in de vorm van ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Bintanja via Richard.Bintanja@gmail.com.

Afsmelting ijs
Afsmelting ijs
Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied
Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied
Laatst gewijzigd:08 juni 2017 13:18
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 12 december 2017

  Weidevogel en boer zijn gebaat bij ruige stalmest

  In agrarische graslanden spelen rode wormen een sleutelrol in de bodemvruchtbaarheid en in de voedselvoorziening van weidevogels. RUG-onderzoeker Jeroen Onrust onderzocht de wisselwerking tussen boeren, wormen en weidevogels. Hij concludeert dat de...

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.