Kapteyn Institute bouwt mee aan sterrenwacht Chili
Maandag 3 oktober zijn de eerste sterrenkundige opnames gemaakt met ALMA, de Atacama Large Millimeter Array in Chili. Dit is een telescoop die zal bestaan uit 66 antennes en die grootste telescoop op aarde zal vormen. Op dit moment zijn 20 antennes geplaatst. In elke antenne zit een instrument ontwikkeld door het Kapteyn Astronomical Institute van de Rijksuniversiteit Groningen.
Eerste opnames van telescoop
Met dit instrument kan de niet-zichtbare straling worden opgevangen die sterrenstelsels uitzenden, het zogeheten millimeterdeel van het elektromagnetisch spectrum. ALMA ontvangt millimeter- en submillimetergolven uit het heelal – straling met golflengten die ruwweg duizend keer zo lang zijn als die van zichtbaar licht. Deze lange golflengten stellen astronomen in staat om extreem koude objecten in de ruimte te onderzoeken, zoals de dichte wolken van kosmisch stof en gas waaruit sterren en planeten ontstaan. Ook kunnen met ALMA zeer verre objecten in het jonge heelal worden waargenomen.
Antennae Galaxies, side-by-side comparison of ALMA and VLT observations

Botsende sterrenstelsels
Een van de eerste opnames die ALMA maakte van de Antenne Sterrenstelsels NGC 4038 en 4039, twee botsende sterrenstelsels. Uit die botsing ontstaan vele nieuwe sterren. Dit soort stervormingsgebieden zijn zeer interessant voor astronomen.
Op tv
Naar aanleiding van de ALMA first science heeft TV Noord een rapportage gemaakt over de instrumentele en wetenschappelijke bijdrage die het Kapteyn Astronomical Institute van de Rijksuniversiteit Groningen levert aan ALMA. Zie deze video-rapportages:
RTV Noord
Meer informatie over ALMA: ESO -website (European Southern Observatory)
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:34 |
Meer nieuws
-
03 juli 2025
Erik Heeres ontvangt RUG Impact Innovator Excellence Award
Tijdens de RUG Ventures Innovation Day heeft Prof. dr. ir. Erik Heeres van de Faculty of Science and Engineering (RUG) de Impact Innovator Excellence Award ontvangen.
-
02 juli 2025
Investering van € 30 miljoen voor RUG spin-off Portal Biotech
Portal Biotech, een pionier op het gebied van eiwitidentificatie en -sequencing met behulp van nanoporiën, heeft een bedrag van € 30 miljoen aan serie A-financiering opgehaald. De financiering zal worden gebruikt voor de commerciële uitrol en...
-
01 juli 2025
‘Geef zeehonden de ruimte’
De Waddenzee verandert voortdurend. De lokale dieren hebben adaptaties nodig om te overleven in een omgeving die is vormgegeven door de getijden. Door de zeehonden in het gebied te onderzoeken zijn PhD-onderzoekers Margarita Méndez-Aróstegui en...