Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

Gratamaprijs voor dr. Marthe Walvoort

06 juli 2018
Dr. Marthe Walvoort
Dr. Marthe Walvoort

Dr. Marthe Walvoort is de Gratamaprijs toegekend. Ze is een internationaal bekende specialist in glycochemie en -biologie. Met haar onderzoek naar het verband tussen suiker en gezondheid loopt ze voorop. De Gratamaprijs is een prijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. Aan de Gratamaprijs is een bedrag verbonden van €25.000,-.

Door suikers op biologische wijze te synthetiseren heeft Walvoort inzicht verworven in de werking van moedermelk, oftewel in waarom borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van pasgeboren baby’s. Walvoort heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de rol van suiker bij bacteriële infecties en bij multiple sclerose. Marthe Walvoort brengt haar onderzoek onder de aandacht van het grote publiek door op te treden als suikerexpert in kranten, video’s en vlogs, en op diverse podia.

Ze heeft als postdoc gewerkt aan MIT in Boston, en heeft aangegeven dat ze een deel van het prijzengeld wil besteden aan onderzoek in San Diego (VS) naar de gezondheidseffecten van moedermelksuikers. Walvoort werd in 2015 aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien omvangrijke onderzoeksbeurzen binnengehaald, waarmee ze haar eigen onderzoeksgroep hier in Groningen heeft kunnen oprichten. Een deel van het prijzengeld zal worden gebruikt om de onderzoekskosten van studenten in haar onderzoeksgroep te financieren.

De Gratama Stichting is van mening dat het werk van dr. Walvoort duidelijk laat zien hoe een jonge onderzoeker op succesvolle wijze uitdagende vraagstukken kan combineren met innovatieve en maatschappelijk relevante wetenschappelijke resultaten. Daarnaast lukt het haar om studenten te inspireren en de resultaten van haar onderzoek aan een breed publiek te presenteren. De Gratamaprijs wordt toegekend aan onderzoekers die verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 18:57
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.