Gratamaprijs voor dr. Marthe Walvoort

Dr. Marthe Walvoort is de Gratamaprijs toegekend. Ze is een internationaal bekende specialist in glycochemie en -biologie. Met haar onderzoek naar het verband tussen suiker en gezondheid loopt ze voorop. De Gratamaprijs is een prijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. Aan de Gratamaprijs is een bedrag verbonden van €25.000,-.
Door suikers op biologische wijze te synthetiseren heeft Walvoort inzicht verworven in de werking van moedermelk, oftewel in waarom borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van pasgeboren baby’s. Walvoort heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de rol van suiker bij bacteriële infecties en bij multiple sclerose. Marthe Walvoort brengt haar onderzoek onder de aandacht van het grote publiek door op te treden als suikerexpert in kranten, video’s en vlogs, en op diverse podia.
Ze heeft als postdoc gewerkt aan MIT in Boston, en heeft aangegeven dat ze een deel van het prijzengeld wil besteden aan onderzoek in San Diego (VS) naar de gezondheidseffecten van moedermelksuikers. Walvoort werd in 2015 aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien omvangrijke onderzoeksbeurzen binnengehaald, waarmee ze haar eigen onderzoeksgroep hier in Groningen heeft kunnen oprichten. Een deel van het prijzengeld zal worden gebruikt om de onderzoekskosten van studenten in haar onderzoeksgroep te financieren.
De Gratama Stichting is van mening dat het werk van dr. Walvoort duidelijk laat zien hoe een jonge onderzoeker op succesvolle wijze uitdagende vraagstukken kan combineren met innovatieve en maatschappelijk relevante wetenschappelijke resultaten. Daarnaast lukt het haar om studenten te inspireren en de resultaten van haar onderzoek aan een breed publiek te presenteren. De Gratamaprijs wordt toegekend aan onderzoekers die verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.
Laatst gewijzigd: | 06 juli 2018 18:57 |
Meer nieuws
-
29 april 2025
Impact | Rubber recycling
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Francesco Picchioni voor zijn nieuwe rubber recycling technologie.
-
29 april 2025
Impact | Besluitvorming tussen mens en AI verbeteren in de gezondheidszorg
De komende weken introduceren de genomineerden voor de Ben Feringa Impact Award 2025 zichzelf en hun impactvolle onderzoek of project. Deze week: Andra Cristiana Minculescu met haar research project over het verbeteren van menselijke en AI...
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...