Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

Gratamaprijs voor dr. Marthe Walvoort

06 juli 2018
Dr. Marthe Walvoort
Dr. Marthe Walvoort

Dr. Marthe Walvoort is de Gratamaprijs toegekend. Ze is een internationaal bekende specialist in glycochemie en -biologie. Met haar onderzoek naar het verband tussen suiker en gezondheid loopt ze voorop. De Gratamaprijs is een prijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. Aan de Gratamaprijs is een bedrag verbonden van €25.000,-.

Door suikers op biologische wijze te synthetiseren heeft Walvoort inzicht verworven in de werking van moedermelk, oftewel in waarom borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van pasgeboren baby’s. Walvoort heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de rol van suiker bij bacteriële infecties en bij multiple sclerose. Marthe Walvoort brengt haar onderzoek onder de aandacht van het grote publiek door op te treden als suikerexpert in kranten, video’s en vlogs, en op diverse podia.

Ze heeft als postdoc gewerkt aan MIT in Boston, en heeft aangegeven dat ze een deel van het prijzengeld wil besteden aan onderzoek in San Diego (VS) naar de gezondheidseffecten van moedermelksuikers. Walvoort werd in 2015 aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien omvangrijke onderzoeksbeurzen binnengehaald, waarmee ze haar eigen onderzoeksgroep hier in Groningen heeft kunnen oprichten. Een deel van het prijzengeld zal worden gebruikt om de onderzoekskosten van studenten in haar onderzoeksgroep te financieren.

De Gratama Stichting is van mening dat het werk van dr. Walvoort duidelijk laat zien hoe een jonge onderzoeker op succesvolle wijze uitdagende vraagstukken kan combineren met innovatieve en maatschappelijk relevante wetenschappelijke resultaten. Daarnaast lukt het haar om studenten te inspireren en de resultaten van haar onderzoek aan een breed publiek te presenteren. De Gratamaprijs wordt toegekend aan onderzoekers die verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 18:57

Meer nieuws

 • 20 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...