NWO-M subsidie voor duurzame ammoniakproductie

Dr. Vassilis Kyriakou van de Faculty of Science and Engineering (RUG) heeft een ENW-M subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij ontvangt EUR 400.000 voor het ontwikkelen van een innovatieve elektrochemische reactor voor duurzame ammoniakproductie.
De ENW M-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen in alle disciplines van de Exacte en Natuurwetenschappen.
Oplossing voor problematiek stroomlevering
Ammoniak is een belangrijk chemisch product voor de kunstmestindustrie en is ook een veelbelovende koolstofvrije energiedrager. Het is echter een zeer energie-intensieve chemische grondstof, verantwoordelijk voor 1-2% van het energieverbruiken de CO2-uitstoot wereldwijd. Het project van Kyriakou richt zich op de ontwikkeling van een innovatieve elektrochemische reactor die alle stappen van waterstofproductie en -zuivering uit waterelektrolyse en ammoniaksynthese in één apparaat combineert. Deze benadering, waarbij groene ammoniak wordt gebruikt als alternatieve drager van energie, kan onder andere een oplossing bieden voor de huidige problematiek rond variërende stroomlevering.
Lees meer
Toewijzingen voor eenentwintig vernieuwende onderzoeksprojecten via Open Competitie ENW-M
Laatst gewijzigd: | 23 juni 2025 14:32 |
Meer nieuws
-
17 juli 2025
Veni-beurzen voor elf RUG-onderzoekers
Aan elf onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend: Quentin Changeat, Wen Wu, Femke Cnossen, Stacey Copeland, Bart Danon, Gesa Kübek, Hannah Laurens, Adi Stoykova, Frank Tsiwah,...
-
14 juli 2025
ERC Proof of Concept grant voor Kottapalli en Covi
Professoren Ajay Kottapalli en Erika Covi hebben allebei een Proof of Concept grant ontvangen van de European Research Council (ERC).
-
10 juli 2025
Nationale Wetenschapsagenda subsidie voor nanomedicine onderzoek
Prof. Dr. Anna Salvati, Dr. Christoffer Åberg en Prof. Dr. Siewert-Jan Marrink ontvangen een Nationale Wetenschapsagenda financiering om met het NanoMedNL consortium levensreddende medicijnen op basis van nanotechnologie verder te ontwikkelen.