Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculty of Science and Engineering

KNCV Gouden Medaille 2016 voor Syuzanna Harutyunyan

14 juli 2016

Op 7 december wordt de KNCV Gouden Medaille 2016 uitgereikt aan prof. dr. Syuzanna Harutyunyan van het Stratingh Institute for Chemistry. De KNCV Gouden Medaille is de hoogste Nederlandse onderscheiding voor chemisch toptalent. De prijs wordt uitgereikt tijdens de chemieconferentie CHAINS die van 6 december tot en met 8 december a.s. plaatsvindt in Veldhoven.

Harutyunyan is professor in de Synthetische Organische Chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar werk richt zich op het ontwikkelen van nieuwe katalysemethoden en concepten in asymmetrische katalyse. Voor haar overstap in 2010 naar het Stratingh Institute for Chemistry in Groningen, was ze als onderzoeker werkzaam in Armenië, Rusland, Polen en België, voor zowel de industrie als de wetenschap. In 2011 won Harutyunyan de prestigieuze Solvias Ligand Contest Prize. Verder ontving ze in 2012 een NWO Vidi-beurs en twee NWO ECHO-subsidies in 2014 en 2016.

Prof. dr. Syuzanna Harutyunyan
Prof. dr. Syuzanna Harutyunyan

Hoogtepunt dit jaar was Harutyunyans publicatie in Science over regio- en enantioselectieve koper-gekatalyseerde 1,4-additie van Grignard reagentia aan heteroaryl-gesubstitueerde alkenen. Ze wordt geprezen om haar zorgvuldige afweging van het te onderzoeken probleem en het ingenieuze chemische proces dat ze vervolgens heeft ontworpen om dit aan te pakken. Chirale heteroaromaten zijn belangrijke bouwstenen in de medicinale chemie. Goede syntheses zijn spaarzaam en Harutyunyans beschreven methode wordt als een echte doorbraak gezien. Volgens de jury van de KNCV Gouden Medaille is dit de bekroning van een veelzijdige carrière waarin ze al een aantal hoogstandjes heeft laten zien in de katalyse, enantioselectieve synthese en de totaalsynthese van gerichte doelmoleculen. “Daarmee is ze een waardige medaillewinnaar waar de Nederlandse chemie trots op mag zijn.”

De KNCV Gouden Medaille wordt jaarlijks uitgereikt en is de belangrijkste Nederlandse prijs voor onderzoekers die zich bijzonder hebben onderscheiden op het gebied van chemisch speurwerk in de breedste zin. Voor de prijs komen onderzoekers tot veertig jaar in aanmerking van wie wordt verwacht dat zij leidend worden binnen hun vakgebied. De Gouden Medaille wordt sinds 1963 uitgereikt aan chemisch toptalent in Nederland.

De officiële uitreiking van deze prestigieuze prijs vindt plaats tijdens CHAINS 2016, een grote, driedaagse chemieconferentie – van 6 december t/m 8 december 2016 - die zich richt op wetenschap en industrie.

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:45
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...