Nederland wint zilveren medaille in Zürich
Het hele Nederlandse team heeft op de Internationale Natuurkunde Olympiade in Zürich prijzen behaald. Christian Primavera uit Maarn haalde een zilveren medaille. Dat was sinds 2004 niet meer gelukt. De andere vier Nederlandse deelnemers haalden ieder een eervolle vermelding. Het team ging de afgelopen week de strijd aan met 398 internationale deelnemers uit 83 verschillende landen.
De Internationale Natuurkunde Olympiade (IPhO) vond plaats in Zürich. Alle deelnemers moesten een theoretische en een experimentele toets van elk vijf uur maken. De theoretische toets bevatte moeilijke opgaven over onder andere een ruimtestation, neuronen in de hersenen en uiteraard de deeltjesversneller in CERN. Bij de experimentele toets werden zeer dunne lagen gemeten en werd naar faseovergangen gekeken.
Loodzware klus
Het bleek voor veel van de 398 deelnemers een loodzware klus. De zilveren medaille van het Nederlandse team is dus een bijzonder knappe prestatie. Uiteraard had het Nederlandse team tijdens de olympiade ook de gelegenheid om de andere deelnemers te ontmoeten en was er ruimte voor recreatie en cultuur in Zwitserland en Liechtenstein. De opening vond plaats op 11 juli in Zürich, waar op 17 juli ook de prijsuitreiking en afsluiting plaatsvond. Het Nederlandse team werd begeleid door docenten van de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Natuurkunde op internationaal niveau
De Natuurkunde Olympiade is opgezet om meer aandacht te geven aan natuurkunde en bètavakken in het algemeen en wordt jaarlijks georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Aan de voorrondes in Nederland deden dit jaar bijna 4000 leerlingen mee. Volgend jaar wordt de internationale olympiade in Indonesië gehouden.
Website van de IPhO 2015: http://www.ipho2016.org/
Informatie over de natuurkunde olympiade: www.natuurkundeolympiade.nl
Laatst gewijzigd: | 15 april 2025 14:03 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...