Skip to ContentSkip to Navigation
Campus Fryslân

Het einde van de zomer- en wintertijd, en dan?

Wanneer:di 16-04-2019 20:00 - 21:30
Waar:Zaailand 106 (1e verdieping), Leeuwarden
Studium Generale Leeuwarden
Studium Generale Leeuwarden

Elke lente en winter dwingen we onszelf in een kleine jetlag door de klok een uur vooruit en terug te schakelen. Wat zeggen chronobiologen eigenlijk over de nadelen en voordelen van zomertijd? Tijdens de Studium Generale lezing op dinsdag 16 april kom je erachter!

Het fenomeen dat we kennen als zomertijd, werd in 1977 in Nederland geïntroduceerd vanwege de oliecrisis. Met de introductie van deze maatregel wilde de overheid ervoor zorgen dat de maatschappij van elk uur daglicht zou profiteren en daarmee energie besparen. Veertig jaar later zijn we er niet zeker van of dit een effectieve maatregel is, zowel in termen van economische voordelen als de effecten van deze tweejaarlijkse jetlag op onze gezondheid.

Het debat is zeker niet beperkt tot Nederlanders, maar is grensoverschrijdend. In augustus 2018 besloot de Europese Unie om de zomertijd te heroverwegen. Wat is de optimale keuze voor onze 'nieuwe' permanente tijd? Op welke argumenten moet deze beslissing gebaseerd zijn? Eenheid tussen landen? Of veiligheid en gezondheid van burgers?

Marijke Gordijn is oprichter, aandeelhouder en senior wetenschapper van Chrono @ Work, waar ze zich richt op het verbeteren van de toepassing van elementaire chronobiologische kennis in de samenleving. Na het afronden van haar Masters in Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, werkte ze meer dan 25 jaar als wetenschapper gespecialiseerd in menselijke chronobiologie en slaap op zowel de afdeling Chronobiologie aan de Rijksuniversiteit Groningen als de afdeling Psychiatrie van het UMCG.

De lezing is gratis bij te wonen, in verband met een beperkt aantal plaatsen vragen we je wel een kaartje te reserveren.