Skip to ContentSkip to Navigation
Campus FryslânStuderen bij Campus Fryslân

Studiekosten

Kosten studeren
Kosten studeren

College- of instellingsgeld

Voor een studie aan de universiteit betaal je het wettelijk collegegeld, mits je voldoet aan de nationaliteitsvereiste en je niet eerder een diploma op hetzelfde niveau hebt behaald.

Fondsen

Bij Campus Fryslân begrijpen we dat studeren aan de universiteit een kostbare ervaring kan zijn. Afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden, zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar die kunnen helpen bij het financieren van je universitaire carrière. Bekijk ze hier.

Studiemateriaal, boeken, excursies en overige kosten

Het verschilt nogal per opleiding maar meestal ben je na je collegegeld nog niet klaar. Voor veel opleidingen is het nuttig om een computer, schriften of collegeblokken en een goed gevulde etui aan te schaffen. Ook heb je natuurlijk studieboeken nodig. Per jaar zijn de kosten hiervoor verschillend. Een computer hoef je namelijk niet ieder jaar opnieuw te kopen terwijl je voor ieder jaar wel nieuwe boeken nodig hebt.

Levenskosten

Huur

Veel studenten kiezen er voor om tijdens hun studie op kamers te gaan wonen. Zo woon je dichter bij school, dichter bij je medestudenten en vaak in de studentenstad waar je studeert en uit gaat. De gemiddelde huurprijs in Leeuwarden ligt een stukje lager dan het landelijk gemiddelde en zeker lager dan die in de Randstad. Maar natuurlijk is het wel goedkoper om bij je ouders te blijven wonen. Als je ervoor kiest je in te schrijven voor de bachelor Global Responsibility & Leadership, dan woon je, in ieder geval het eerste jaar, met je medestudenten op Campus.

Boodschappen

Wanneer je op jezelf gaat wonen moet je natuurlijk ook zelf boodschappen doen, hoewel de hoeveelheid geld die je hier aan uitgeeft per persoon heel erg kan verschillen heeft het Nibud uitgerekend dat dit gemiddeld op €181 uit komt.

Vervoer (naast studenten-ov)

Als je studiefinanciering krijgt heb je ook recht op een studentenreisproduct. Hiermee kun je doordeweeks of in het weekend gratis of met 40% korting reizen. Doordat je moet kiezen maar niet altijd alleen op het gratis moment moet reizen ben je hier per maand ook een klein bedrag aan kwijt.

Zorgverzekering

Vanaf je 18e ben je wettelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Goedkope verzekeringen beginnen al vanaf €97 per maand, afhankelijk van hoeveel eigen risico en aanvullende verzekeringen je afsluit. Om dit bedrag te kunnen betalen kun je bij de overheid zorgtoeslag aanvragen.

Ontspanning, kleding en telefoon

Omdat studeren niet alleen studeren is moet je ook rekening houden met kostenposten als een avondje stappen, naar de bioscoop, nieuwe kleren kopen en je telefoonrekening. Deze kosten kunnen per persoon heel erg verschillen omdat iedereen andere eisen heeft. Exacte bedragen zijn dan ook erg lastig te berekenen voor deze posten.

Volgens het Nibud Studentenonderzoek (2017) zijn onderstaande bedragen de gemiddelde kosten voor een student per maand.

  • Huur: 417 euro
  • Boodschappen: 181 euro
  • Studieboeken en -benodigdheden: 58 euro
  • Vervoer (naast de OV-kaart): 63 euro
  • Ontspanning, uitgaan en sport: 146 euro
  • Kleding en schoenen: 47 euro
  • Zorgverzekering: 106 euro
  • Telefoon: 26 euro
Laatst gewijzigd:01 maart 2019 11:18
printView this page in: English