Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Wetenschapscafé: A glimpse into the past and future, the science behind astrophysics

Wanneer:di 04-09-2018 20:00 - 22:00
Waar:Oranje bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden
The science behind astrophysics
The science behind astrophysics

UPDATE: het Wetenschapscafe is vol!

Beste bezoeker van het Wetenschapscafé,

De kosmos prikkelt de verbeelding, verbaast en verwondert sinds mensenheugenis. Door middel van onderzoek proberen wetenschappers de mysteries te ontrafelen en antwoorden te vinden op vragen die we onszelf stellen. Wetenschappers Oleg Verkhodanov en Rien van de Weijgaert spreken op dinsdag 4 september tijdens het Wetenschapscafé over de basisprincipes van kosmologie en wat dit ons vertelt over verleden, heden en de toekomst.

Kosmologie is een van de meest indrukwekkende gebieden van de astronomie in de 21e eeuw en gaat over hoe het universum is ontstaan, evolueert en zal sterven. In zijn lezing gaat Oleg Verkhodanov in op interessante waarnemingen en wat deze betekenen voor het dagelijks leven en de samenleving. Daarnaast vertelt Verkhodanov over kosmische microgolven en de betekenis hiervan voor andere wetenschappen. Oleg Verkhodanov is vooraanstaand wetenschapper en doctor in radio-astrofysica aan de ‘Special Astrophysical Observatory’ van de Russische Academie van Wetenschappen. Verkhodanov bestudeert kosmische achtergrondstraling van microgolven en radiostelsels op afstand.

Rien van de Weijgaert verzorgt de tweede lezing. Deze gaat over de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels in het kosmische web, waarbij wetenschappers ijverig zoeken naar de eerste directe observaties van het betreden van licht in het universum. Rien van de Weijgaert is hoogleraar aan de faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Van de Weijgaert is specialist op het gebied van astronomie en astrofysica

Live muziek
Timo de Jong maakt country- , folk en rock ‘n rollmuziek geïnspireerd door de jaren zestig, maar dan in een eigentijds en verfijnd jasje gestoken. Zijn diepe, warme zangstem doet denken aan de befaamde crooners van begin vorige eeuw. Timo speelt tijdens de inloop en de pauze tussen de twee lezingen.

Details
Datum: 4 september 2018
Tijd: 19.30 uur inloop, start om 20:00 uur
Locatie: Oranje Bierhuis, Auckamastraatje 2, Leeuwarden
Tickets: gratis
Voertaal: Engels