Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Museum Universiteit

Wanneer:zo 13-05-2018 11:30 - 12:30
Waar:Fries Museum, Wilhelminaplein 92, Leeuwarden

Museum Universiteit: Wat at een Friese koning?

Op zondag 13 mei organiseert RUG/Campus Fryslân in samenwerking met het Fries Museum en Tresoar een nieuwe editie van de Museum Universiteit. Wij nodigen u van harte uit hierbij aanwezig te zijn.

Productie van voedsel in de Middeleeuwen.

In juni 2018 verschijnt de Nederlandse speelfilm Redbad over de gelijknamige Middeleeuwse koning van Friesland. In deze Museum Universiteit lezing zal een levensbelangrijk onderwerp van deze koning aan bod komen: eten. In de Middeleeuwen was eten niet alleen een primaire levensbehoefte, maar ook een sociale aangelegenheid. Niet alleen het eten zelf, maar ook het verbouwen van voedsel. Als boer had je veel contacten met je omgeving en had je elkaar nodig. De productie van voedsel in een open kwelderomgeving bracht natuurlijk wel uitdagingen met zich mee! In deze lezing komen we er achter wat de Middeleeuwse mens eigenlijk te eten had en kunnen we met onze eigen ogen zien wat voor soorten (luxe) voedsel er beschikbaar was.

Mans Schepers

Dr. Mans Schepers is postdoc onderzoeker bij het Groningen Instituut voor Archaeologie (GIA) en bestudeert de complexe relatie tussen mens en landschap rondom de terpen.

Mans Schepers

Hij is in 2016 benoemd tot lid van De Jonge Waddenacademie waar jonge onderzoekers worden gestimuleerd om onderzoek te doen naar het Waddengebied. In zijn onderzoek legt Mans de nadruk op akkerbouw. Om dit goed te kunnen bestuderen is het belangrijk om meer te weten over het menselijk bestaan in die tijd. In 2016 organiseerde hij, in samenwerking met Museum Wierdenland in Warffum en Café Hammingh in Garnwerd, de ‘multi-zintuiglijke’ tentoonstelling “Het Wierdenmenu” waar de bezoeker kon voelen, proeven, ruiken en zelf maken wat er vroeger op het menu stond.

MuseumJeugdUniversiteit

Naast de Museum Universiteit voor volwassenen vindt op 13 mei ook een editie van de MuseumJeugdUniversiteit (MJU) plaats. Tijdens deze MJU, bedoeld voor kinderen van 8 tot 12 jaar, volg je een college over Redbad. Wie was deze Friese koning over wie allerlei verhalen gaan? Waarom wilde hij zich niet laten dopen, maar werden uiteindelijk alle Friezen wel christenen? Historicus Nathalie Scheenstra weet alles over hem en de tijd waarin hij leefde. Ze werkte mee aan de historische film REDBAD, die verschijnt op 28 juni 2018.

Meer weten over de MuseumJeugdUniversiteit.

Datum: zondag 13 mei 2018
Tijd: 11.30 uur