Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokken

Merel Rumping, Alumna van het Jaar 2016

Merel Rumping

Merel Rumping is verkozen tot RUG Alumna van het Jaar 2016. De alumna Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie won de prijs als oprichter en projectleider van LegBank, een sociale onderneming die betaalbare comfortable prothesekokers wil leveren aan kwetsbare mensen in een laag-inkomensland die een onderbeen missen.

De jury was unaniem in haar oordeel: ‘Merels doorzettingsvermogen om dit initiatief op te zetten en over de wereld uit te rollen is een inspiratie voor velen, en een prachtig voorbeeld van sociaal ondernemerschap.’ Een interview met Merel Rumping staat in alumnimagazine Broerstraat 5 .

De jury van de RUG Alumnus van het Jaarprijs prijst Merel Rumping om haar samenwerking tussen academie en bedrijfsleven. LegBank ontwikkelde samen met de Strathclyde University en designbureau Reggs de Majicast, een verrijdbare tank waarmee prothesemallen op maat en op een goedkope manier kunnen worden geproduceerd. Een dergelijke sociale onderneming heeft wat betreft de jury de toekomst: ondernemerschap dat zich op meer richt dan winst maken.

Sociaal ondernemer

Werkend als kredietverstrekker in Colombia, viel het Merel op hoeveel mensen zonder onderbeen leven, vooral als gevolg van landmijnen. De afstanden tot ziekenhuizen in Colombia zijn groot en protheses zijn duur. Ze ging op zoek naar een oplossing en richtte in 2014 de LegBank op, om de toegang tot betaalbare en comfortabele onderbeenprotheses te vergroten. De Majicast wordt binnenkort in Colombia geïntroduceerd door LegBank, dat ook begeleidende diensten aanbiedt in de vorm van trainingsprogramma’s en leningen waarmee prothesemakers hun eigen praktijk kunnen opzetten in afgelegen gebieden. Wereldwijd is er een tekort van 180.000 prothesemakers en op deze manier wordt bijgedragen aan het decentraliseren van prothetische zorg.

Innovatief en veelbelovend talent

De academische loopbaan van Merel Rumping begon aan de Universiteit van Amsterdam waar ze haar bachelor European Studies heeft gehaald. Vervolgens studeerde ze Politicologie in Toulouse, waarna ze een master Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen volgde. Ze studeerde af in 2010.

Met haar jonge leeftijd is deze RUG-alumna een enorme belofte voor de toekomst. Haar vermogen om de verschillen in cultuur te begrijpen, haar taalvaardigheid (ze spreekt naast de Nederlandse taal, vloeiend Spaans, Frans en Engels), gecombineerd met haar extensieve netwerk in Colombia hebben bijgedragen aan de grote potentie van LegBank.

Het volgende doel is om de Majicast ook in andere landen te introduceren. LegBank heeft in 2015 de ASN Bank Wereldprijs gewonnen en is in 2016 gepresenteerd op het evenement ‘The Power of Progress’ aan Microsoft-topman Bill Gates, die onder de indruk was van het initiatief. Internetbedrijf Google schonk een miljoen euro aan de idealistische start-up.

Alumnus van het Jaarprijs

De Alumnus van het Jaarprijs is bedoeld als uiting van waardering én van aanmoediging. De prijs wordt toegekend aan een RUG-alumnus die ‘een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur, een inspiratiebron is voor anderen én geldt als een belofte voor de toekomst’. Eerdere winnaars waren Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Matthijs Bierman, Wim Pijbes, Monica Arac de Nyeko en Luuk van Middelaar. Dit jaar zal de prijs een sculptuur zijn dat wordt ontworpen door Wia van Dijk, die ook De twaalf gouden uilen van Pallas Athena op het Harmonieplein creëerde. In de voorgaande jaren was de prijs een sculptuur van de in 2016 overleden kunstenaar Jan Steen.

De juryleden van de Alumnus van het Jaar verkiezing 2016 zijn:

  • Prof.dr. Elmer Sterken, Rector Magnificus Rijksuniversiteit Groningen
  • Drs. Jeroen Smit, onderzoeksjournalist, voormalig hoogleraar Journalistiek aan de RUG en de allereerste Alumnus van het Jaar (2009)
  • Drs. Jan Willem Baud, commissaris en toezichthouder, alumnus en vicevoorzitter van het bestuur van het Ubbo Emmius Fonds
  • Prof.dr. Peter Barthel, hoogleraar aan de RUG in de astrofysica van actieve sterrenstelsels

Meer informatie

Laatst gewijzigd:12 maart 2019 11:21
printView this page in: English