Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniBlijf betrokken

Luuk van Middelaar, Alumnus van het Jaar 2015

Luuk van Middelaar. Foto door Sander de Wilde.
Luuk van Middelaar. Foto door Sander de Wilde.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft schrijver, columnist en Europa-expert Luuk van Middelaar verkozen tot Alumnus van het Jaar 2015.

‘Luuk van Middelaar heeft zich ontwikkeld tot een vooraanstaand politiek commentator op het gebied van Europese eenwording en internationale politiek, en kreeg veel lof voor zijn onderzoek naar de politieke grondslagen van het Europese integratieproces.’, aldus het juryrapport. De RUG prijst Van Middelaar om zijn kritische en originele denkwijze, om zijn veelzijdigheid en de vaardigheid om praktijk en wetenschap met elkaar te combineren. Lees het volledige juryrapport.

Een uitvoerig interview met de RUG-alumnus geschiedenis en filosofie staat in het aprilnummer van alumnimagazine Broerstraat 5.

Politiek

Luuk van Middelaar studeerde in 1999 af aan de RUG in de geschiedenis en de filosofie met twee tienen voor zijn afstudeerscriptie Politicide. De moord op de politiek in de Franse filosofie. Ongebruikelijk voor een scriptie werd zijn werkstuk als boek uitgegeven en meteen bekroond met de prestigieuze Prix de Paris. Na Groningen studeerde hij in Parijs, was hij adviseur van eurocommissaris Frits Bolkestein in Brussel en nadien van VVD-fractieleider Jozias van Aartsen in Den Haag.

Europa

In 2009 promoveerde hij aan de UvA cum laude op De passage naar Europa, geschiedenis van een begin , dat zeer goed ontvangen, in verschillende talen vertaald en meermalen bekroond werd, onder meer met de Socrates-wisselbeker. Vervolgens verruilde hij opnieuw de wetenschap voor het politieke bedrijf en maakte tot 2014 als speechschrijver deel uit van het kabinet van Herman Van Rompuy, de eerste Europese ‘president’.

Depolitisering

Inmiddels heeft Van Middelaar zich opnieuw uit de politiek teruggetrokken om zich volledig te richten op onderzoek in woord en geschrift. Hij is hoogleraar Europese waarden in Louvain-la-Neuve en hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen aan de Universiteit Leiden. Ook is hij columnist voor NRC Handelsblad en schrijft hij aan zijn derde boek. In Broerstraat 5 zegt hij: ‘Het Brusselse systeem heeft een sterke neiging tot, wat ik noem, depolitisering. Dat is een enorme kracht, omdat de politiek na de oorlog te splijtend was. Maar het is ook onze zwakte.’

Alumnus van het jaar

Eerder werden Jeroen Smit, Jelle Brandt Corstius, Stine Jensen, Matthijs Bierman, Wim Pijbes en Monica Arac de Nyeco uitgeroepen tot Alumnus van het Jaar. De prijs wordt toegekend aan een RUG-alumnus die ‘een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de maatschappij, de wetenschap of de cultuur, een inspiratiebron is voor anderen én geldt als een belofte voor de toekomst’.

Uitreiking

De officiële prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Opening van het Academisch Jaar op 5 september.

Laatst gewijzigd:22 juni 2018 11:35
printView this page in: English