Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Beleid en strategie

RUG Rookvrij

Per 1 augustus 2020 is het volgens de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet niet meer toegestaan om te roken op de terreinen van onderwijsinstellingen in heel Nederland. Hiermee creëren we een rookvrije omgeving voor medewerkers, studenten en bezoekers. De RUG is trots een steentje bij te kunnen dragen aan een rookvrije generatie.

Op deze pagina's vind je meer informatie over de rookvrije universiteit, de nieuwe rookwarenwet, en advies rondom stoppen met roken.

Smoke-Free Generation
Smoke-Free Generation
Over

Tabaks- en rookwarenwet

Vanaf 1 augustus 2020 is het volgens de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet niet meer toegestaan om te roken op terreinen van onderwijsinstellingen. Dit houdt in dat alle terreinen die van de RUG zijn of gehuurd worden voor onderwijsdoeleinden door de RUG, vanaf 1 augustus rookvrij moeten zijn.

Het verbod op roken geldt voor iedereen die zich op een RUG-terrein bevindt; studenten, medewerkers maar ook leveranciers en bezoekers bijvoorbeeld. Dit zal worden aangegeven op het RUG-terrein d.m.v borden en andere aanduiding en er zal ook toezicht gehouden worden door RUG-personeel. Op de lange termijn streeft de universiteit ernaar om de aanspreekcultuur onder staf en studenten te normaliseren. Zie je iemand roken? Spreek diegene dan vriendelijk aan en wijs hem/haar op het feit dat het RUG-terrein rookvrij is.

Geïnteresseerd in wat er precies in de nieuwe wet staat? Bekijk de inhoud van de wet hier.

Rookfaciliteiten

Op sommige RUG-terreinen zijn nu nog rookfaciliteiten in de vorm van een aangewezen rookplek of rookputten. Dit zal niet meer toegestaan zijn onder de nieuwe wet en zullen daarom allemaal worden verwijderd.
De RUG zal op geen enkele manier roken meer faciliteren. Daarentegen bieden we wel hulp aan in de vorm van stop-cursussen om te helpen bij het stoppen met roken. Meer informatie is te vinden op deze website.

Speerpunt Healthy Ageing

Een van de speerpunten van onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen is healthy ageing. De Rijksuniversiteit vindt het van groot belang dat we in goede gezondheid ouder worden en daar zetten wij ons voor in. Leidend hierin zijn de Aletta Jacobs School of Public Health en de hierbij aangesloten onderzoekscentra. Het landelijke verbod op roken op onderwijsinstellingen sluit mooi aan bij de zichtbaarheid van dit belangrijke speerpunt.

Rookvrije Generatie

De beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Het doel van de rookvrije generatie is dat er in 2040 geen enkel kind meer rookt of ooit gaat roken. Lees meer in het Nationaal Preventie Akkoord.

Samen op weg naar een Rookvrije Generatie.

Stoppen met roken

Waarom stoppen?

Cijfers en feiten

In 2019 rookte 21,7% van de bevolking van 18 jaar en ouder. In 2014 rookte nog 25,7% van de volwassen bevolking. Jongeren tussen 20 en 29 jaar roken relatief het vaakst. In de leeftijd van 25 tot 30 jaar bevinden zich de meeste dagelijkse rokers (source: Trimbos). Roken is verreweg de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Ruim één achtste van de totale ziektelast in Nederland is toe te schrijven aan roken (source: Loketgezondleven).

Zo’n 80% van de rokers wil stoppen met roken. Ieder jaar voegen ruim 1 miljoen rokers de daad bij het woord en doen één of meer stoppogingen. In 2018 deed 36,9% van de rokers een serieuze stoppoging. De meeste rokers hebben meerdere pogingen nodig voordat het hen lukt om definitief te stoppen (source: Trimbos).

Redenen om te stoppen

Effecten van stoppen met roken op korte en lange termijn. Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte periode.

  • Na twintig minuten dalen de bloeddruk en hartslag
  • Na twaalf uur is het koolmonoxidegehalte in het bloed weer normaal
  • Na twee tot twaalf weken zijn de longfunctie en bloedsomloop verbeterd
  • Na een tot negen maanden is de rokershoest weg en heeft de ex-roker meer adem
  • Na een jaar is het verhoogde risico op coronaire hartziekten gehalveerd
  • Na vijf tot vijftien jaar is het risico op een beroerte gelijk aan dat van een niet-roker
  • Na tien jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd
  • Na vijftien jaar is het risico op coronaire hart- en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker
Quit smoking
Quit smoking

Meeroken

Wanneer je tabaksrook van iemand anders inademt, ben je passief aan het roken. Aan meeroken zitten ook gezondheidsrisico’s. Zo heb je grotere kans op longkanker, baby’s verhoogde kans op wiegendood, en verhoogde kans op luchtweginfecties en astma. Meerokende kinderen hebben een grotere kans later zelf te gaan roken (Hopman & Croes). Zien roken doet roken.

De nieuwe wet die vanaf 1 aug 2020 roken verbiedt op de terreinen van de RUG zal een positieve invloed hebben op ongewenst meeroken.

Corona en stoppen met roken

Het Trimbos Instituut adviseert hierover het volgende:

Rokers lopen in het algemeen meer risico op luchtweginfecties dan niet-rokers. De longen zijn kwetsbaarder en kunnen sneller gaan ontsteken. Voor het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt lijkt dat ook te gelden.

De op dit moment beschikbare wetenschappelijke literatuur wijst erop dat bij rokers de klachten van COVID-19 heviger zijn. Mensen die roken, hebben waarschijnlijk meer kans op complicaties en een ernstiger verloop van de ziekte zodra ze besmet zijn. Dus ook meer kans om Intensive Care-ondersteuning nodig te hebben.

Het is altijd verstandig om te stoppen met roken, zeker ook tijdens deze COVID-19-epidemie. Het is in deze tijd belangrijk om zo fit mogelijk te zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een lagere kans op besmetting met dit coronavirus omdat niet-rokers minder vaak met hun vingers hun mond aanraken.

Stoppen met roken verbetert ook vrijwel onmiddellijk het functioneren van de longen en van hart en vaten. Deze verbeteringen nemen bovendien toe met de tijd. Zo verbetert na twee weken de slijmafvoer (door de trilhaartjes) in de neus, en na drie maanden in de longen. Stoppen met roken verkleint ook de kans op bronchitis en longontsteking.

Hierdoor heeft het lichaam een grotere kans om adequaat op de infectie te reageren, en wordt het risico op ernstige complicaties en overlijden verkleind. Sneller herstel en mildere symptomen verminderen bovendien het risico op overdracht van de ziekte op andere mensen (source: TRIMBOS instituut).

Coronavirus
Hulp voor rokers

De RUG biedt gratis groepscursussen aan voor medewerkers en studenten om te helpen bij het stoppen met roken.

Medewerkers kunnen zich via de website van BALANS inschrijven. Studenten kunnen zich inschrijven via de inschrijf links hieronder. We hebben een mix van live sessies (max 15 personen) en webinars (max 50 personen) opgezet. Het kan zijn dat de live-sessies verplaatst worden i.v.m. veranderende corona maatregelen. Wij laten dit op tijd weten. De cursus is gebaseerd op de techniek van Allen Carr, lees hieronder meer over deze unieke en effectieve methode.

Inschrijf opties voor studenten:

Datum Cursus - 10.00 tot 14.00 Inschrijven

6 Oktober 2021 Webinar (ENGELS) CLOSED
14 December 2021 Live sessie (NEDERLANDS) CLOSED


Andere opties:

  • Huisarts: je kunt naar je huisarts gaan voor advies. Deze helpt met korte stopadviezen en kan je doorverwijzen naar een stoppen-met-rokenprogramma. Zorgverzekeringen vergoeden vanaf 2020 deze programma’s volledig en deze komen niet voor rekening van het eigen risico.
  • Nicotinepleisters of -kauwgom: nicotine-vervangende middelen koop je bij de drogist of apotheek. Deze middelen kun je gebruiken ter vervanging van een sigaret.
  • www.ikstopnu.nl: op deze website van het Trimbos-instituut staat veel informatie over stoppen met roken.
Stoppen-met-rokenprogramma

Allen Carr methode

De RUG biedt via Balans cursussen aan die de stoppen-met-roken-methode van Allen Carr gebruikt. Allen Carr was een zware roker die zelf een nieuwe stoppen met roken-methode heeft bedacht. Die methode werd bekend over de hele wereld, vooral door het boek, maar ook door de trainingen die in verschillende landen worden aangeboden. De Allen Carr-methode is onderzocht door de Rijksuniversiteit Groningen, door prof. dr. A. Dijkstra. Uit een analyse van de inhoud van de Allen Carr-methode blijkt dat deze heel anders in elkaar zit dan andere stopmethoden. De meeste stopmethoden richten zich op het motiveren om te stoppen en het aanleren van allerlei vaardigheden om te stoppen. Dat doet de Allen Carr-methode niet. Die richt zich bijna alleen op het verlagen van de motivatie om te roken. Rokers denken immers dat roken allerlei voordelen voor hen heeft. Als ze geen voordelen van roken meer zien, hebben ze gewoon geen behoefte meer om te roken.

Lees meer over de Allan Carr-methode op de website van Bewegen Werkt.

Online tools

Resources voor een rookvrije universiteit

Websites met informatie en tips

Apps

Cijfers laten zien dat 90 procent van de gestopte rokers een jaar na het stoppen weer opnieuw begonnen is. Begeleiding vergroot de kans dat gestopte rokers zich aan hun voornemens houden. Gebruik van bewezen effectieve hulpmiddelen bij stoppen met roken vergroot de kans op succes.

Ikstopnu.nl heeft een aantal apps geselecteerd die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Deze apps geven je steun als je stopt met roken en helpen je om het vol te houden.

Online tools & apps
Onderzoek

Binnen de universiteit wordt al jaren onderzoek gedaan naar allerlei aspecten rondom het thema roken, tabak en verslaving. Hieronder een overzicht van onderzoekers, projecten en onderwerpen die binnen de RUG onderzoek doen naar dit thema.

Faculteit van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Prof. dr. Arie Dijkstra, hoogleraar

Prof. Dijkstra is een expert op het gebied van gezondheidspsychologie, verslavingen en gedragsverandering en aanpassing. Download een uitgebreid overzicht van zijn publicaties gerelateerd aan roken (PDF).

Faculteit Economie en Bedrijfskunde

Michelle Bruijn, LLM, Ph.D., Docent

Ze doet momenteel onderzoek naar de wettelijke speelruimte van rookvrij beleid in Rotterdam en Groningen en de gevolgen voor mensenrechten.

Dr. Susanne Tauber, Adjunct Hoogleraar & Rosalind Franklin Fellow

Dr. Tauber is een expert op het gebied van morele motivatie, sociale identiteit en groepsgedrag en organisatieverandering.

Faculteit Rechtsgeleerdheid

Prof. mr. dr. Brigit Toebes, Hoogleraar, Gezondheidsrecht in een Globale Context

Prof Toebes is verantwoordelijk voor de ‘Nieuw rookvrij beleid’ projectgroep waarin samengewerkt wordt met een multidisciplinair team om (inter)nationale ervaringen te vertalen in nuttige lessen voor Nederland, 2019-2021.

Dr. Aikaterini Katerina Tsampi, Assistent Hoogleraar Internationaal Publiekrecht

Dr Tsampi heeft zich gespecialiseerd in jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Zij onderzoekt de kant van de mensenrechten bij het introduceren van nieuw rookvrij beleid met de nadruk op de afwegingstoets mensenrechten. Het uiteindelijke doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een op mensenrechten gebaseerde benadering van tabaksvrij beleid.

Groninger Onderzoekscentrum Wereldgezondheidsrecht

Nieuw Rookvrij Beleid is een projectgroep van het Groninger Onderzoekscentrum voor Wereldgezondheidsrecht. Het onderzoeksteam onderzoekt vragen als: wat is precies de aard en omvang van nieuw rookvrij beleid? En wat betekent dat voor mensenrechten? Kunnen we rekening houden met de mensenrechten van iedereen in het geselecteerde nieuwe rookvrij beleid? De projectleider van het wetgevingscomponent is Brigit Toebes, ondersteund door Michelle Bruijn en Aikaterini Tsampi.

Faculteit der Letteren

Prof. dr. Carel Jansen, Hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen

Professor Jansen is een expert op het gebied van communicatie rondom gezondheid en angst. Zo heeft hij de effecten van campagnes tegen roken en tabak onderzocht. Zie voor meer informatie . Hij schreef onder andere over The story against smoking (PDF in het Engels) en De effecten van anti-rook boodschappen bij jongeren (PDF in het Nederlands).

Faculteit Medische Wetenschappen

Op medisch vlak is er natuurlijk heel veel gepubliceerd over het thema roken. We focussen in deze lijst vooral op onderzoek dat breder is dan de effecten van roken op het lichaam. Voor onderzoek hierover verwijzen we graag door naar de website van de Faculteit Medische Wetenschappen voor een compleet research overzicht.

Dr. Talitha Feenstra, Adjunct hoogleraar, economische evaluatie van precisiegeneeskunde

Farmaco-economische expertise en kennis van evaluatie van gezondheidstechnologie, met een focus op modelleren op patiëntniveau en op modellen gebaseerde kosteneffectiviteitsanalyses. Economische evaluatie van interventies gericht op een gezonde leefstijl, waaronder tabaksontmoediging. Zij publiceerde o.a. onderzoek over De Rekening van Roken Download PDF (in het Nederlands) . Downoad een complete lijst met roken gerelateerde publicaties van Dr. Feenstra.

Suggesties voor uitbreiding van deze pagina welkom via smokefree@rug.nl.

Partners

De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds vanuit de samenwerking Gezondheidsfonden voor Rookvrij. Website: https://gezondheidsfondsenvoorrookvrij.nl/

Gezondheidsfondsen voor rookvrij

Het doel van de Rookvrije Generatie is om ieder kind dat geboren wordt, de kans te geven om volledig rookvrij op te groeien. Website: https://rookvrijegeneratie.nl/

Op weg naar een rookvrije generatie

Healthy Aging Network Noord Nederland (HANNN) is een zelfstandige stichting, in 2009 opgericht om bij te dragen aan Meer Gezonde Jaren in Noord-Nederland. Hoe zorgen we voor een omgeving die het makkelijker maakt om gezond te leven? Op basis van die vraag bouwt HANNN coalities op het vlak van gezond wonen, sport en bewegen, zorg dichtbij (personalized & customized health), gezonde voeding en gezonde vaardigheden. Website: https://www.hannn.eu/

HANNN

Het TRIMBOS Instituut ontwikkelt, implementeert en verspreidt kennis en expertise over roken en tabaksontmoediging. Door voorlichting aan het algemeen publiek en samenwerking met professionals, wetenschap en overheden willen we bijdragen aan minder ziekte en sterfte door tabaksgebruik. Website: https://www.trimbos.nl/kennis/roken-tabak

Trimbos

De website ikstopnu.nl is gemaakt door het Trimbos-instituut. In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het staat vol met handige tips om te stoppen met roken: Website: https://www.ikstopnu.nl/

Ikstopnu.nl
Veelgestelde vragen

Waarom mag ik niet meer roken op de campus?

Dit heeft alles te maken met de nieuwe Tabaks- en rookwarenwet die het vanaf 1 augustus 2020 verbiedt om te roken op terreinen van onderwijsinstellingen.

Waar mag ik nog wel roken?

Je mag op de plekken roken die niet onder de volgende criteria vallen:

  • Het gebouw of die inrichting is in gebruik voor onderwijs.
  • Het terrein is in gebruik bij de onderwijsinstelling.


Omdat het in de binnenstad soms nog onduidelijk is waar de RUG terreinen beginnen of eindigen hebben we voor deze locaties een aantal kaarten gemaakt die je kan bekijken.

- Harmonie Gebouw en omgeving
- Academie Gebouw en omgeving
- GMW en omgeving
- UCG en omgeving

Voor het stuk openbare weg tussen het academie gebouw en de ingang van de UB is een APV aangevraagd bij de gemeente zodat men rookvrij van het ene gebouw naar het andere kan lopen. Meer informatie over deze APV is te vinden op de gemeente website. Dit betekent dat wij ook handhaven op dit gedeelte van het broerplein. Deze rookvrije zone is aangegeven met twee blauwe lijnen aan beide zijden van het APV gebied.

Wat gebeurt er met de huidige rookfaciliteiten?

Deze worden allemaal verwijderd.

Hoe zit het met de handhaving van het nieuwe beleid?

In de eerste periode zullen er extra mensen worden ingezet vanuit het Facilitair Bedrijf om rokers aan te spreken wanneer ze roken in een gebied waar dat niet mag. Op Zernike werken we m.b.t de handhaving samen met de Hanze Hogeschool, G4S en het Noorderpoort College. Er zullen in de aankomende jaren meerdere studenten van het Noorderpoort College rondlopen op de campus om rokers aan te spreken.

Op de lange termijn streeft de universiteit ernaar om de aanspreekcultuur onder staf en studenten te normaliseren. Zie je iemand roken? Spreek diegene dan vriendelijk aan en wijs hem/haar op het feit dat de campus rookvrij is en verwijs hem/haar naar de plek waar (nog wel) gerookt kan worden. Ontstaat er een vervelende situatie? Bel dan het interne RUG alarmnummer: 050 363 8050.

Wanneer geldt het rookverbod?

Vanaf 1 aug 2020, geldt het rookverbod 24/7 op alle terreinen van de onderwijsinstelling.

Geldt het rookverbod alleen voor sigaretten?

Het rookverbod geldt voor traditionele tabakswaar, elektronische sigaretten, waterpijpen, kruidensigaretten en nicotinevrije tabakswaar.

Laatst gewijzigd:15 februari 2024 14:17
View this page in: English