Skip to ContentSkip to Navigation
Society/business Scholierenacademie Students Profielwerkstuk

‘Controversiële’ literatuur: seks, vrouwen, en homoseksualiteit!

Wanneer je denkt aan Engelse literatuur denk je waarschijnlijk niet gelijk aan ‘sexy’ of ‘erotisch’. Dat is logisch, want dat schrijvers openlijk over seks schrijven is een relatief recent fenomeen. In vroegere tijden werd het als een ongepast onderwerp gezien, en des te meer als de schrijver een vrouw was en/of een LGBTQ+-achtergrond had. Toch is er in Engelse literatuur, en zelfs in literatuur van honderden jaren geleden, erotica te vinden. Dit kan een interessant onderwerp zijn voor jouw profielwerkstuk voor Engels!

Literatuur

Deze drie handboeken bieden nuttige informatie over literaire erotica:

  • The Cambridge Companion to Erotic Literature (2017).
  • The Cambridge Companion to Gay and Lesbian Writing (2010).
  • Outspoken Women: An Anthology of Women’s Writing on Sex, 1870-1969 (2005).

Vrouwen en erotica

Dat vrouwen seksuele verlangens hadden, seksueel assertief waren of van seks genoten werd vroeger over het algemeen niet erkend. Toch bestaan er teksten waarin de sekslevens van vrouwen worden besproken of zelfs expliciet worden afgebeeld. De volgende voorbeelden kunnen dienen als inspiratie voor jouw profielwerkstuk:

1. ‘‘The Disappointment’’ (1680), Aphra Behn.

‘‘The Disappointment’’ is een gedicht dat een teleurstellende seksuele ervaring tussen een jonge man en vrouw beschrijft, waarbij de man niet in staat is om zijn taak te volbrengen en de jonge vrouw vol afschuw wegrent. Dit gedicht wordt vaak gecategoriseerd als ‘pastoral poetry’, dat gekenmerkt wordt door het rustieke, het onschuldige, en het romantische. Maar op welke manier verschilt dit gedicht van gebruikelijke ‘pastoral poetry’? Kan het erotische naast het onschuldige bestaan?

2. ‘‘Goblin Market’’ (1862), Christina Rossetti.

‘‘Goblin Market’’ is een gedicht van Christina Rossetti waarin twee jonge vrouwen door koopmannen worden verleid met fruit. Het gedicht barst van seksueel getinte beeldspraak, zoals: ‘‘She sucked their fruit globes fair or red’’, hoewel Rossetti ooit beweerde dat het gedicht bedoeld is voor kinderen. Rossetti was overigens streng gelovig. Kun je misschien religieuze symboliek in het gedicht vinden? (Hoe) kan dat naast de erotica bestaan?

3. Delta of Venus (1977), Anais Nin.

Delta of Venus is een bundel van korte, erotische verhalen over de seksuele ervaringen van vrouwen. De verhalen hebben ook gediend als inspiratie voor een erotische drama-film uit 1994. Je kunt er daarom voor kiezen om voor je profielwerkstuk het boek en de film te vergelijken! Wat is er anders, en welk effect brengen die veranderingen teweeg?

LGBTQ+ en erotica

Wat vroeger ook als controversieel werd gezien waren seksueel assertieve LGBTQ+-ers! Het is heel lastig om in oudere literatuur erotica te vinden die de ervaringen van LGBTQ+ individuen centraal stelt. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat het lang illegaal is geweest om openlijk ‘queer’ te zijn. In Londen van de 18e eeuw, bijvoorbeeld, werd ‘sodomy’ (de Engelse wettelijke term voor ‘immoral or unnatural sexual act)’ zwaar bestraft. Toch heeft dat niet alle schrijvers tegengehouden!

1. The Sins of the Cities of the Plain (1881).

Dit boek is een van de eerste échte homoerotische boeken die gepubliceerd zijn in Engeland. In 2019 is het gebruikt als inspiratie voor een opera. Zo kun je dus onderzoeken hoe het erotische element van het boek vertaald is naar een opera!

2. ‘‘The Platonic Blow’’ (1948), W.H. Auden.

W.H. Auden is een van de meest bekende Engelse dichters van de 20e eeuw. Hij schreef over politiek, menselijk moraal, liefde, religie, en, in ‘‘The Platonic Blow’’, over seks tussen twee mannen. Het gedicht is expliciet maar ook humoristisch. Heeft deze humoristische toon een bepaald effect? Zo ja, heeft dat dan een bewuste keuze van Auden kunnen zijn?

3. Call Me By Your Name (2007), André Aciman.

Deze roman is inmiddels dankzij de verfilming uit 2017 razend populair. Het gaat over de romantische en seksuele relatie tussen een jongen en een ietwat oudere man, en bevat een aantal vrij expliciete en erotische scènes. Iets met een perzik, bijvoorbeeld… Hoewel het thema van seksualiteit centraal staat voorziet Aciman de seksualiteit van zijn hoofdpersonages niet van een label. Waarom heeft hij deze keuze gemaakt, denk je? Staat die keuze in verband met andere thema’s in het boek?

Erotica in Engelse literatuur kan een uniek en spannend onderwerp zijn voor jouw profielwerkstuk! Misschien ben je na het lezen van deze webpagina genoeg geprikkeld om direct aan de slag te gaan. Mocht je nog vragen hebben of meer tips of voorbeelden nodighebben: mail dan gerust naar alfasteunpunt rug.nl.

Laatst gewijzigd:14 november 2023 11:48