Skip to ContentSkip to Navigation
Maatschappij/bedrijven Scholierenacademie Scholieren Profielwerkstuk

Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is een onderwerp waar je in je profielwerkstuk goed over kan schrijven. Van deze oorlog is namelijk veel gedocumenteerd, waardoor je ook veel informatie kan krijgen om over te schrijven. Tevens is deze oorlog niet zo erg lang geleden: er zijn nog steeds mensen die de oorlog hebben overleefd. Dit is een onderwerp dat goed te onderzoeken is met interviews, omdat onderwerpen over gevoelens en heftige situaties vaak beter uit de voeten komen in interviews. Jij als onderzoeker kan dan beter ingaan op iemands emoties en persoonlijke ervaringen. 

Mensen benaderen voor jouw profielwerkstuk

Mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt hebben hier vaak allemaal verschillende herinneringen aan overgehouden. Sommigen zullen zich misschien niet erg veel herinneren, omdat ze nog heel jong waren. Anderen zullen misschien meer verhalen en herinneringen hebben aan deze tijd, omdat zij deze tijd actief hebben meegemaakt.

Er staan op het internet veel verhalen van mensen over hun beleving aan de oorlog, en misschien ken jij zelf wel mensen die ook verhalen over de oorlog hebben. Deze mensen zou jij kunnen benaderen om te vragen of zij hun verhaal met jou voor jouw profielwerkstuk willen delen. Dit doe je dan vaak in de vorm van een interview. Op deze manier kan jij als interviewer de situatie en de emotie van de persoon aanvoelen. Ook zijn dit soort ervaringen uniek per persoon, waardoor een enquête al snel te generaliserend wordt.  

Verschillende verhalen die al op het internet staan

Op het internet staan al enkele verhalen van mensen over hun beleving aan de Tweede Wereldoorlog. Hier zou je je voor je profielwerkstuk in kunnen inlezen voor informatie. Wanneer je bijvoorbeeld iemand gaat interviewen, kan je vragen of deze persoon een bepaalde situatie ook zo heeft ervaren. Op deze manier kan jij onderzoeken in hoeverre de ervaringen van mensen verschillen of hetzelfde zijn.

Een voorbeeld van een verhaal dat al op internet staat is het verhaal van Piet Noest. Piet Noest groeide op in Boskoop en was bijna twee jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog begon. Zijn ouders waren actief in het verzet. Hij vertelt hoe hij in de oorlog veel tijd doorbracht bij zijn opa en oma en welke herinneringen hij daaraan heeft. Hij vertelt over het eten wat zij toen aten en hoe de dagen eruit zagen. Dit soort verhalen kunnen heel behulpzaam zijn voor het begrijpen van het dagelijks leven en de verschillende ervaringen van mensen in de oorlog.

Voor jouw profielwerkstuk zou jij je bijvoorbeeld kunnen focussen op het tekort aan voedsel in die tijd. Hoe heeft de persoon die jij interviewt dit ervaren? Het kan goed zijn om je van tevoren al een beetje in te lezen doormiddel van verhalen van anderen. 

Mocht je vragen hebben over interviews of over je onderwerp, stuur dan een mail naar gammasteunpunt rug.nl


Laatst gewijzigd:11 december 2023 11:25